marți, mai 03, 2016 Ora Locală 15:30

  Blog / Vladimir Beşleagă

  Paul Goma, Dumitru Crudu, Nicolae Ceauşescu, Ivan Bodiul şi parabola lui Sulac

  x

  --De  ce: Paul Goma?

  -- Pentru că Uniunea Scriitorilor din Moldova l-a propus  la Premiul Nobel pentru anul 2013.

  -- De ce :Dumitru Crudu?

  -- Pentru  că „...şi eu cred că Paul Goma ar trebui să fie propus  pentru Premiul  Nobel”, declară  dânsul prin titlul editorialului ce-l publică în numărul de vineri, 1 februarie curent al revistei „Timpul”. Care text, la modul concentrat, prezintă un excelent microportret al celebrului autor şi disident român. Referindu-se la tragicul episod din Arta refugii, când Paul se întâlneşte cu mama sa în sediul Securităţii, Dumitru Crudu concluzionează: „...drama individului începe din clipa în care istoria irupe în sânul familiei şi o destramă, lipsindu-l pe individ de ceea ce acesta poate să aibă mai scump: SPAŢIUL INTIM”.

  -- De ce am evidenţiat ultimele două cuvinte?

  -- Pentru că totdeauna am considerat că cel mai scump lucru pe care îl poate avea un om este LIBERTATEA. Din aceasta decurg toate celelalte!

  -- De ce: Nicolae Ceauşescu?

  -- Pentru că recent ne-a parvenit ştirea că a pierit satrapul Ivan Bodiul. La vârsta matusalemică de 96 de ani. Or, Nicolae Ceauşescu a fost executat de ai săi (Iliescu et K) la 71 de ani, pe când Bodiul a sucombat atât de târziu, printre ai săi (la Moscova). De ce: târziu? Pentru că erau născuţi în acelaşi an 1918 --- anul Marii Uniri!—şi  ar fi fost logic, reieşind din legile istoriei, să plece în tartor odată şi... împreună.

  -- Şi acum, de ce: parabola lui Sulac?

  -- În plin regim totalitar, sub domnia văcarului filozof, care a urât cu toti veninul  lui intelectualitatea naţională şi s-a opintit s-o distrugă definitiv, problema libertăţii, în special cea a libertăţii de creaţie, era intens dezbătută în mediile  noastre. Comanda socială, formarea noului popor, ceea ce s-a numit ulterior „HOMO SOVIETICUS” , propaganda deşănţată a oficialituţilor de a băga în minţile şi sufletele oamenilor convingerea precum  că... am fi LIBERI, ca nimeni în lume, a fost surprinsă şi formulată într-un mod genial de simplu, plastic, ingenios, dar şi  sarcastic de către neuitatul interpret de muzică populară şi alesul om de spirit care a fost Nicolae Sulac. Zicea Domnia Sa aşa: „Liberi suntem, da? Liberi... Iaca să vă spun eu. Vaca în ocol... Îi dezlegată... De la iesle... De la par... Îi SLOBODĂ, cum s-ar zice. Dar nu-i LIBERĂ! Pentru că-i în OCOL. În  ŢARC, măi! Ca şi noi, măi!”

                                                                                                            3 februarie 2013   
                                               
   P.S. Una din pasiunile mele e cea pentru... CUVINTE. Şi pentru ETIMOLOGIILE  lor. Or, SLOBOD e de origine slavă, iar LIBER ne vine de la maica latină.
   
  P.P.S. Deci, o  întrebare către noi înşine: Vrem  să fim slobozi? Ori... LIBERI cu adevărat?
   
                                                                                                                                 V.B.

  Taguri Blog,Vladimir Beşleagă

  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate