luni, mai 02, 2016 Ora Locală 04:21

  Blog / Vladimir Beşleagă

  „EU SÂNT MOLDOVIN!”

  x
   
       Acum  câteva zile – săptămâni  aveam o întâlnire cu un amic. Unde?  În centrul  oraşului. Desigur,  la Monumentul  Domnitorului.
       Vin. Aştept.
       Când mă uit mai bine, văd foindu-se pe lângă soclu , cu trepiedurile lor, dar şi fără, mai mulţi televizionişti. Nu apuc să-l trag de limbă pe vreunul: ”Dar ce, pe cine aşteptaţi?”, când aud, din celălalt capăt al Pieţei  MAN , nişte voci scandând:
       ---Eu  sânt  moldo-van!
       Măi, să fie! ”El îi moldovan!”
       --Eu sânt moldovan! răsună iar  strigătul, dar de  acuma a  mai multor voci.Tot atunci văd venind  într-acoace un grup de tineri, purtând nişte... le-aş zice  drapele, dar nu—erau steaguri,  şi încă de culoare galbenă, iar pe ele se undoia  capul de...bour. Iar alţi câţiva, vreo şase purtau întinsă între ei o pânză roşie, ca de vreo trei pe cinci metri, pe care, când s-au mai apropiat, am văzut că scria ceva.
      ---Eu sânt moldo-van!
       Bun, sunteţi moldovani. Dar aş vrea să ştiu: ce vreţi să spuneţi cu asta? Şi de ce aţi venit la Monumentul Domnitorului?
        Încep să zbârnâie camerele tele, filmează cu febrilitate, iar eu încerc să mă dumiresc: ”Ce e cu aceşti manifestanţi? Ce vor?” Şi, cum tocmai cei şase inşi se apucară să întindă pe un sul de zăpadă proşenia  lor aşternută pe pânza roşie la picioarele Domnitorului, citesc cu greu cuvintele scrise cu buchii bizare, întortocheate, sucite, crăcănate... După un  oarecare efort, descifrez , în semicerc , aceelaşi  slogan, pe care-l auzisem anterior: ”Eu sânt  ...”  , dar de acuma „moldo-vin!”, ceea ce mă contrariază teribil.
       --Cum vine asta? Tot strigaţi că sunteţi—eşti  MOLDOVAN, iar acuma  scrieţi că  „SÂNT  MOLDOVIN”?
      Am întrebat, dar nimeni nu m-a auzit. Citesc în continuare inscripţia de pe celălalt semicerc al pânzei: ”EU    GRĂIESC   MOLDO—VINEŞTE!”  Hai că-i bună şi asta: odată ce eşti moldo-vin, cum ai putea să grăieşti  decât... moldo –vineşte?! Dar  stai, că mai este o sintagmă, în centru pânzei. Dezghioc   buchiile arhaico-glagolice şi... să vezi şi să... nu crezi!
       „ A CINCEA   REPUBLICĂ   MOLDOVENEASCĂ!”
       De ce: A CINCEA? Aici miroase a ...politică! Aceşti tineri au sosit la  Ştefan  să ceară  sau  să... proclame... Ce să  proclame?  A CINCEA REPUBLICĂ! Dar  care-s cele  PATRU?
         Mă dumiresc imediat: Prima—Republica Democratică  Moldovenească( 1917-1918); a doua: Republica  Autonomă  SS  Moldovenească (1924-1940);  a treia: Republica  SS  Moldovenească (1940-1991) ; a patra  – REPUBLICA   MOLDOVA , în care  ne ducem noi, cu toţii, veacul .. Dar iată că ei, aceşti tineri  moldo-vini, care grăiesc  moldo-vineşte , vor o A  CINCEA REPUBLICĂ  MOLDOVENEASCĂ! Pentru asta au venit la picioarele Domnitorului cu... proşenia lor.
       Şi, pentru confirmare, mă adresez  celui mai reprezentativ dintre ei, cel care dirija toată procesiunea, un vlăjgan  înalt, foarte autoritar, care tocmai ajusta pânza roşie trăgând-o de un colţ, ca s-o vadă mai bine , de sus,  viteazul  Domnitor:
      ---Spune, te rog, dar ce aveţi în vedere cu... această a  CINCEA REPUBLICĂ MOLDOVENEASCĂ?
       La care a răsunat, ca din cerurile imense ale spaţiului euro-asiatic, răspunsul:
       ---Слушай! Давай  в  сторону!
       (Adică, translat din limba lui Petru cel Mare: ”Hei tu! Fereşte, nu ne încurca!”)
   
                                                                                                 28 ianuarie 2013   
                         
         P.S. Ulterior, din presă, am aflat  că respectivul  spectacol a fost  realizat de aşa-zisa mişcare a moldovenilor, care, graţie inspiratorilor ei au apărut ca ... moldo-vini. Iar şi mai exact  li s-ar zice  MOLDO-IVANI!
        P.P.S. Tot din presă am aflat că manifestanţii  respectivi, care visează la cea de-a CINCEA REPUBLICĂ, chipurile, au marcat un număr de  ani de la victoria lui Ştefan asupra TURCILOR,  la Podul Înalt (1475), doar că au încurcat luna.
      Aţi văzut ce mari „patrioţi”  sunt   moldo-ivanii noştri? Dar şi foarte practici: pentru o  laudă cer o REPUBLICĂ!
                                                                                                                    V.B.

  Taguri Blog,Vladimir Beşleagă

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: ion de la: chisinau
  29.01.2013 01:55
  Este trist ca am ajuns ca cetățenii moldoveni de limba rusa sa apere numele de moldovan ( moldovean), iar unii intelectuali sa-si urasca numele identitar al strabuneilor. Oare multistimatul prozator a auzit vreodata la el in Malaiesti pe cineva din neamuri, consateni sa se declare "romani"? Dar cum s-a numit el pe sine toata viata pana pe la 1992 sau si mai tarziu? Daca i-ar apare vreo carte in strainatate cum se va prezenta - ca scriitori roman? De unde daca nu are carnet de membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si nu este nicaieri pomenit in Istoria critica a literaturii romane a presedintelui USR Nicolae Manolescu? Saracia lucia, speranta la privilegii cacele e alta data si teama de a nu fi scos definitv din circuit, din manualele scolare si a ramane un nume neinsemnat il face sa mearga la aceste "metamorfoze" identitare nefiresti mai ales pentru un transnistrean. A fi "roman" sau "moldovan" e o chestiune care pana la urma se reduce la a fi R.Moldova sau a fi Basarabia, a fi Stat sau a fi judete, a fi Chisinaul una din cele 200 de capitale ale lumii sau a fi unul din cele 36 centre judetene ale Romaniei? Pana si tinerii rusi de la noi inteleg AVANATAJELE ENORME de a avea iesire DIRECTA pe arena internationala si daca ei sunt, spre exemplu, sportivi ei au sanse extraordinar de mari de a ajunge la campionate si olimpiade - mam mari daca ar fi judete romanesti si mai mari daca am fi cumva o republica a unui nou urss. sau daca ei ar activa ca sportivi in Rusia.


  În exclusivitate