joi, mai 05, 2016 Ora Locală 11:33

  Blog / Ion Socolenco

  Tu „pe cine cunoşti?”

  x  Într-un interviu recent pentru Europa Liberă, Victor Lutenco, șeful Biroului pentru Relații cu Diaspora, spunea următoarele: „Unicul lucru ce am vrea să facem este să valorificăm la maxim experienţa lor şi cunoştinţele lor, cunoştinţele la nivel de, hai să spunem: „ce ai văzut tu?”. Dar şi la nivel de „pe cine cunoşti?” în ţara cea de reşedinţă...”

  Pot să accept abordarea în ceea ce privește „ce ai văzut tu?”, dar „pe cine cunoşti?” tare îmi amintește de cumătrizmul puternic înrădăcinat peste tot în Republica Moldova și categoric nu pot să accept acest lucru drept o abordare constructivă. Din contra, ar trebui să fie pus accentul mai mult pe „cine ești tu ca personalitate?” sau „ce calități profesionale posezi?”

  Mai important ar fi dacă Biroul pentru Relații cu Diaspora ar învăța din lecțiile date de portughezi, de exemplu, care s-au reorientat repede și au adoptat legea reintregirii familiilor, astfel încît fluxurile de bani să nu fie trimise în Republica Moldova, dar să rămînă și să lucreze pentru economia portugheză. Iată cu așa moldoveni ca dl Oleg Boghenco trebuie să colaboreze dl Lutenco, dar nu să caute să afle pe cine cunoaștem noi aici peste hotare.

  Iar politicienii să lase declarațiile înaripate de tipul: „Noi vom trăi în continuare în țara noastră, în Moldova, nu în alte țări fie Europa sau mai îndepărtate și de modul în care ne vom guverna noi pe noi înșine ca oameni a acestei țări - așa vom trăi.” și să caute să preia din experiența moldovenilor plecați peste hotare, din experiența statelor care caută să atragă potențialul intelectual.

  Taguri Radio Europa Liberă,Moldova blog,Biroul pentru relații cu Diaspora,Victor Lutenco,moldoveni migranți,Oleg Boghenco

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: Anonim de la: Paris
  30.01.2013 21:50
  Fiecare natiune a avut momentele ei dificile , a pornit de undeva, ce s-ar fi intamplat de exemplu daca in timpul unui razboi toata populatia unei tari si-ar fi luat talpasita? Da... avem un trecut... dificil ( se spune ca o tara fara trecut nu are nici viitor) iar acum plecam toti? Moldovenii stiu sa munceasca, sa iubeasca, sa traiasca chiar daca cu posibilitati financiare reduse. Daca noi nu ne respectam originea cum asteptam ca altii sa ne respecte? Iar in ceea ce priveste intrebarea retorica a D-lui Lutenco "... pe cine cunosti?" din pacate aceasta e realitatea, cei care au emigrat de ceva timp stiu ce inseamna: nu te angajeaza nimeni daca nu ai referinte sau un CV cu studii la Sorbona si daca nu cunosti pe cineva e mult mai dificil sa-ti gasesti un "JOB" si nu vorbim de "cumatrisme" ci de pur adevar.
  Răspuns

  de: Ion Socolenco
  01.02.2013 04:41
  Vă mulţumesc pentru comentariu şi vă întreb: este cumva interesat guvernul să ne „angajeze”, pentru ce le-ar trebui referințe? Mă gîndeam zilele acestea că de ce nu ar exista un Consiliu Național de Participare și al Diasporei? Doar sunt destui moldoveni emigrați definitiv sau doar temporar care ar putea contribui pe lîngă guvern la o guvernare mai eficientă.

  de: Mihai de la: Chisinau
  28.01.2013 21:43
  Eu si sotia mea suntem plecati din Moldova de ceva timp si am trait/lucrat (si calatorit...da' asta nu e relevant in cazul asta) in mai multe tari vestice (Europa si America de Nord)). Nu vreau sa -l fac pe desteaptul...sau sa ma dau mare. Departe de mine asa ceva. Am citit si scris de-a lungul timpului pe nenumarate forumuri moldovenesti si straine si de fiecare data atat eu cat si sotia mea...am fost socati de marlania si intoleranta moldovenilor forumisti. Am ajuns sa evitam sa ne mai dam cu parerea...din ce in ce mai mult, preferam sa citim si sa comentam intre noi ca sa nu ne mai pierdem timpul de pomana.Nu sunt dintre cei care canta in stuna occidentului (tot ce e neromanesc e perfect iar Moldova e tara bananiera)...nici vorba! Anomalii exista peste tot, nu exista societate perfecta, clar! Dar nu am putut sa nu facem comparatie intre psihologia moldovenilor, atat a autorilor cat si cititorilor (nu toti desigur insa marea majoritate a celor de pe forumuri) si cea a strainilor (occidentali, ca de ei vorbesc). Procentul de nebuni/complexati/vehementi este cu zeci de procente mai ridicat in randul forumistilor moldoveni decat al celor straini. Strainii nu sunt neaparat mai destepti, mai interesanti (nu ma intelegeti gresit!)- insa sunt foarte politicosi, muuuult mai echilibrati si nu iti sar la beregata instantaneu atunci cand nu sunt de acord cu parerea ta. Poti sa ai pareri diferite si totusi sa discuti civilizat, fara istericale.
  Nu mai vorbesc de moldovenii-romanii din strainatate pe care i-am intalnit personal de-a lungul experientelor noastre prin lume. Cu cateva exceptii (au fost, da!) conationalii nostri sunt fooooarte agresivi/intoleranti si colerici in opinii (si din pacate de cele mai multe ori ignoranti si total neinformati). Pur si simplu nu se poate discuta cu ei intr-un mod civilizat. Pe scurt as putea sa zic ca sunt clar complexati, au probleme grave la cap si nu sunt capabili sa poarte un dialog firesc.

  Alta explicatie nu gasesc.


  de: Anonim de la: Paris
  28.01.2013 19:36
  Forta intamplarii oarbe e demonstrabila prin experimentul cu maimuta dactilografa: probabilitatea ca ea, lovind clapele tastierei la intamplare sa scrie fraze coerente este egala cu zero=nula. Accidentul pe care intamplarea le-ar provoca ar fi dus pana acum demult la distrugerea speciei, a civilizatiei, intamplare din fericire nu exista in afara experimentului controlat.

  de: Sergiu de la: Marseille
  28.01.2013 02:26
  Nu ma mira opinia exprimata de Lutenco, pentru că în Republica Moldova la posturile cele mai importante continuă să se afle nu persoanele cele mai pregătite, dar cei care cunosc pe cineva...

  În exclusivitate