duminică, mai 01, 2016 Ora Locală 07:14

  Blog / Ion Socolenco

  „Constituția” lui Dumnezeu

  x
  Depunerea jurămîntului de către Barack Obama mi-a amintit de ziua în care și președintele nostru, dl Timofti, a depus jurămîntul anul trecut la sfîrșit de mart. Mi-a atras atenția faptul că în timp ce Obama rosteşte jurămîntul oficial cu mîna pe două Biblii: pe cea a lui Abraham Lincoln și pe cea a lui Martin Luther King, Timofti a citit jurămîntul ținîndu-și mîna doar pe Constituție.

  Depunerea jurămîntului cu mîna dreaptă pe Constituție nu duce la o respectare mai strictă a legii fundamentale, iar aceasta probabil și din cauza că o Constituție nu are atît de mare autoritate în fața demnitarilor mai ales cînd aceasta riscă de a fi schimbată, întrucît, potrivit unor politicieni, nu este conformă cu dezideratul de integrare europeană.

  Mă întreb de ce mitropoliile ortodoxe, care de multe ori ne arată că pot lua poziție, nu cer ca depunerea jurămîntului să fie făcută cu mîna pe Biblia lui Ștefan cel Mare, dacă există, sau pe vreo carte veche sfîntă de la mănăstirea Putna, unde-și are odihna cea de veacuri domnitorul?

  Dacă fiecare demnitar ar depune jurămîntul cu mîna chiar și pe o Biblie simplă, sunt sigur că va avea o altă atîrnare față de lege, și va admite mai greu comiterea de acte de corupție, iar legea în sfîrșit va triumfa. Se vor teme poate pentru familiile lor și își vor face griji pentru viitorul copiilor lor și nu li se va da mîna să acționeze ilegal.

  Taguri Radio Europa Liberă,Barack Obama,Moldova blog,Constituție,Nicolae Timofti,Dumnezeu

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: Stefanita de la: Chisinau
  28.01.2013 21:32
  Parerea mea este ca un factor hotaritor l-a jucat si il joaca obiceiul romanului-moldoveanului de a-i 'lovi peste peste bot' pe cei care au puncte de vedere diferite. Se intimpla de cum iti deschizi ochii in lume. Si te infaseaza ca o mumie. Se intimpla peste tot.
  Din curiositate, uitati-va pe toate grupurile de discutii cum autorii-moldoveni isi "plesnesc" adversarii cititorii adica forumistii pentru orice.

  Fazele sint ciclice si dupa o furtuna este o perioada relativa de calm, posibil cu lingeri pentru a vindeca ranile.  de: Stefanita de la: Chisinau
  28.01.2013 19:24
  Subsemnata nu a jignit pe nimeni si nu a plagiat, ba mai mult a evidentiat si specificat sursele, nu are nici un sens sa plagiez atat timp cat nu sunt remunerata pentru acest tip de comentarii...asa cum citez: "Aceste discuții sînt de utilitate ne-comercială" si in sfarsit nu am postat "cu bunăștiință vreun material ce violeazâ copyright-ul sau mărcile înregistrate" nicidecum...raspunsul D-stra demonstreaza inca o data ca nici macar nu cititi cu atentie ceea ce scriu, imi raspundeti doar la aliniatele care nu va convin dintr-un motiv sau altul. Va mai amintesc inca o data: "Constitutia americana nu impune depunerea juramantului pe Biblie, dar in mod traditional presedintii americani folosesc o Biblie pentru a simboliza intrarea lor in functiune" doar atat!!! "Constitutia" nu apartine lui Dumnezeu d-le Socolenco, citez doar ceea ce publica site-ul oficial: http://europaindirect.ecosv.ro/constitutia.htm "Constitutia Europeana inlocuieste tratatele existente cu un text unic. Constitutia Europeana coexista cu constitutiile nationale si institutiile tarilor europene, in nici un caz nu le inlocuieste. Constitutia asigura continuitatea legala a Comunitatilor, simplificand instrumentele legale si adaptand procesul decizional la provocarile actuale" http://europaindirect.ecosv.ro/constitutia.htm


  de: Mihai de la: Chisinau
  27.01.2013 23:57
  DEOSEBIRI iNTRE LEGE SI CONSTITUTIE in ideea stabilirii conceptului de constitutie se impun doua precizari prealabile: mai intai ca intre constitutie si lege nu se pune semnul egalitatii, desi, sub aspect juridic este si ea o lege, adica un act normativ, iar al doilea, constitutia este o categorie istorica, ea aparand pe o anumita treapta de dezvoltare a societatii. Astfel, analizand aceste doua concepte, cea de constitutie si cea de lege, observam o serie de deosebiri cum ar fi: a)in privinta adoptarii, se remarca faptul ca numai o adunare speciala constituita poate adopta constitutia, pe cand legea este "opera" parlamentului; b)si in privinta modificarii exista deosebiri: prima neputand fi revizuita decat cu anumite limite stabilite in cuprinsul sau si numai potrivit unei proceduri cuprinse de aceasta, prin intermediul unei "legi constitutionale", lege ce urmeaza a fi supusa referendumului; c)forta juridica deosebeste cele doua categorii de legi - fundamentale si nefundamentale - legile ce fac parte din a doua categorie trebuie sa fie adoptate pe baza constitutiei si in conformitate cu aceasta; d)in ceea ce priveste momentul intrarii in vigoare: acest moment are loc dupa ce a fost aprobata de popor prin referendum, iar legile intra in vigoare la data publicarii lor sau la o data ulterioara prevazuta expres in text. IV. APARITIA SI EVOLUTIA CONSTITUTIEI Constitutia exprima evolutia sistemului legislativ, ea este creatia unei epoci in care s-a impus ca insasi legea sa fie subordonata unor principii fundamentale.
  Constitutia a fost creata pentru a exprima o noua ideologie politica si juridica, ideologie determinata de transformarile economice si sociale ce s-au conturat indeosebi in secolul al XVIII-lea. Desi cuvantul -constitutie- il gasim in diferite etape istorice pentru a forma termeni, notiuni si concepte juridice (de exemplu, Constitutia lui Solomon, Constitutia lui Licurg), el se va stabiliza, ca semnificatie juridica, in Antichitate, la Roma, astfel ca in Statul Roman, constitutia desemna "legea de organizare a statului" , deci "legea cu cea mai mare putere normativa" . Etimologic cuvantul provine de la latinescul "constitutio" care insemna "starea unui lucru", "asezarea cu temei". Termenul de constitutie isi pastreaza conceptiunea de lege pana in secolul al XVIII-lea, cand o dobandeste pe cea de "lege fundamentala", acceptiune acceptata astazi de toate statele. Mai mult chiar, unele acte normative de organizare (statute) a unor organisme internationale se numesc tot constitutii ( F.A.O.; U.E.S.C.O.; O.I.M.), aceasta marcand importanta deosebita ce se vrea a se acorda acestora.. Se poate observa o suprematie a constitutiei, de aceea este necesar sa vorbim despre principiul suprematiei constitutiei; acesta se intemeiaza pe pozitia lui supraordonata in varful piramidei sistemului juridic, generand supralegalitatea constitutionala, aplicabila intregului sistem, astfel incat legea insasi exprima vointa generala numai cu respectarea normelor constitutionale, "Constitutia fiind legea suprema, celelalte trebuie sa fie conforme acesteia" .
  Cred ca pina aici am fost foarte clar in definitia Constitutiei.


  de: Stefanita de la: Chisinau
  27.01.2013 17:12
  REPLICA: Ce greutate poate avea juramantul pe Biblie al unui individ crescut in familie musulmana, chiar daca nu este el insusi musulman? Probabil ca acest Obama e ateu si atunci "juramantul" este doar un episod oarecare din multele spectacole, de care americanii sunt avizi. Li se ofera paine si circ, atat ca circul costa enorm, in conditiile in care se face atata caz de saracia populatiei. Ce tupeu! Dar e de asteptat de la un tip ca acest Obama. Cat despre ceilalti indivizi de aceeasi rasa, se bucura de parca ar fi castigat fiecare 1000000

  "it does not require many words to speak the truth."

  Barack Obama va jura pe aceeasi Biblie ca Abraham Lincoln, in 20 ianuarie, cand va deveni noul presedinte al Statelor Unite, a anuntat marti la Washington, comitetul de organizare a ceremoniei.
  “Presedintele ales Obama este profund onorat ca Biblioteca Congresului a pus la dispozitia sa Biblia lui Lincoln, pentru a fi folosita la depunerea juramantului sau”, a aratat intr-un comunicat Emmett Beliveau, directorul executiv al Comitetului pentru investitura prezidentiala, informeaza AFP.

  Biblia imbracata in catifea rosu inchis si cu legaturi aurii nu mai fusese folosita de la investitura lui Lincoln, in 1861.
  Presedintele ales a promis o investitura care sa celebreze unitatea americana si folosirea acestei Biblii furnizeaza o puternica legatura cu trecutul nostru si mostenirea noastra comuna”, a adaugat Beliveau.
  Constitutia americana nu impune depunerea juramantului pe Biblie, dar in mod traditional presedintii americani folosesc o Biblie pentru a simboliza intrarea lor in functiune.

  Democratul Barack Obama il citeaza adesea pe Lincoln, cel de-al 16-lea presedinte american, printre eroii sai. Lincoln s-a opus sclaviei si s-a straduit sa mentina unitatea tarii in timpul razboiului de secesiune. Ca si Obama, Lincoln, care a trait intre 1809 si 1865, era avocat si congresmen de Illinois, numai ca era republican.

  In discursul sau de victorie de la Chicago, in 4 noiembrie, Obama si-a exprimat hotararea de a elimina diviziunile care impiedica America sa progreseze, reluand cuvintele gravate pe monumentul lui Lincoln de la Washington: “Sa vindecam ranile natiunii”.

  ~~~+~~~


  sursa> http://www.ziare.com/Obama_va_jura_pe_aceeasi_Biblie_ca_Abraham_Lincoln-563898.html

  foto> http://theworldsbestever.com/blog/wp-content/uploads/2008/06/obama-english.jpg

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/44/Abraham_Lincoln_head_on_shoulders_photo_portrait.jpg

  http://images.teamsugar.com/files/upl1/20/201281/34_2008/barackbible.jpg
  Răspuns

  de: Ion Socolenco
  28.01.2013 02:48
  Stefanita, vă mulțumesc pentru dorința de a participa la discuțiile de pe forum, dar totodată mă simt obligat să vă reamintesc regulile pe care ar fi bine să le urmați:

  1. Nu căutăm să vă limităm exprimarea ideilor dumneavoastră, dar nu sînt permise materiale ce au un caracter defăimător, obscen, indecent, abuziv, violent, pornografic, amenințător, hărțuitor, discriminatoriu sau care constituie îndemnuri la ură sau sînt ilegale. Asemenea materiale pot fi șterse la discreția administratorilor site-ului.
  2. Aceste discuții sînt de utilitate ne-comercială.
  3. Nu postați cu bunăștiință vreun material ce violeazâ copyright-ul sau mărcile înregistrate.

  Redactorii RFE /RL sau reprezentanții lor desemnați vor aproba orice corespondență înaintea postării ei pe site. http://www.europalibera.org/info/forum_rules/350.html

  de: Maria
  27.01.2013 14:05
  Si eu sunt un prieten al Manastirii Putna! De cate ori am sansa sa ajung aici,sentimentul care ma incearca este de Unicitate in Tot si in Toate!Te patrunde un sentiment al Maretiei Marelei Stefan!Ceea cee se intampla legat de incercarea de a anula Titlul de Proprietate pe Mormantul Domnitorului si implicit a terenului din incinta ce apartine Manastirii este un sacrilegiu infaptuit de cativa functionari neputinciosi ai Finantelor si Tribunalului din Suceava, la care asista indiferent un intreg Neam!De ce? Este intrebarea la care doar Sfantul Stefan stie raspunsul!

  de: Stefanita de la: Chisinau
  26.01.2013 00:19
  Nu stiu cine va spus ca Barac Obama a jurat pe biblia lui Martin Luther King...dar ma rog suntem pe un blog al "Europei libere" eu va exemplific cu ceva mai nou si credibil, daca aveti probleme cu limba italiana folositi un traducator-online:

  http://oknotizie.virgilio.it/go.php?us=7070c0b99ebc2799"
  Barack Obama ha giurato per il secondo mandato da presidente degli Stati Uniti. La cerimonia si è svolta, pochi minuti prima delle 12 ora locale, nella blue room della Casa Bianca. Il presidente ha giurato nelle mani John Roberts, il presidente della Corte Suprema, di fronte al quale giurò anche nel 2009, quando sia il presidente che il giudice commisero diversi errori nel pronunciare la famosa formula, tanto da dover poi ripetere il giuramento due giorni dopo. Questa volta nessuno ha fatto errori e tutto si è svolto secondo il protocollo. Il giudice Roberts, che quattro anni fa recitò la formula a memoria, questa volta è andato sul sicuro e l’ha letta. Anche Obama, che durante il suo primo giuramento aveva interrotto il giudice in un momento inopportuno, è apparso più rilassato e sicuro.

  La Bibbia sulla quale il presidente ha giurato è la Bibbia della famiglia di Michelle, che il padre della first lady aveva regalato alla propria madre per la Festa della mamma nel 1958 e da allora è stata sempre conservata nella famiglia Robinson. Dopo il giuramento Obama ha abbracciato la moglie e le figlie, Malia e Sasha, che erano anche presenti al momento del giuramento, ha ringraziato tutti e ha esclamato: “L’ho fatto, grazie a tutti”. Lunedì Obama ripeterà il giuramento nella cerimonia pubblica che si svolgerà di fronte al Campidoglio.

  Il giuramento del presidente è una formula prevista dall’articolo II della Costituzione degli Stati Uniti. Si tratta di una formula breve, in tutto 39 parole più il nome completo del presidente: “I do solemnly swear (or affirm) that I will faithfully execute the office of President of the United States, and will to the best of my ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States”, ossia “Giuro (o affermo) solennemente che adempirò fedelmente all’incarico di Presidente degli Stati Uniti, e preserverò, proteggerò e difenderò, al meglio della mia capacità, la Costituzione degli Stati Uniti”. Dal 1937 il giuramento è stato fissato per il 20 gennaio poco prima delle 12, ora in cui inizia il nuovo mandato presidenziale. Dopo il giuramento di domani Obama diventerà il primo presidente dai tempi di Franklin Roosevelt - che però governò per quattro mandati – a giurare quattro volte".
  P.S.: pot sa adaog doar atat: nu stiti sa dialogati cu cei care va critica si nu va rceunoasteti greselile...mai bine zis "aiurelile"!!!
  Răspuns

  de: Ion Socolenco
  26.01.2013 01:54
  Dragă Stefanita, anul acesta președintele Obama a depus jurămîntul de două ori: prima dată într-o ceremonie privată, unde a folosit Biblia familiei soției sale, iar a doua oară într-o ceremonie publică în fața Capitoliului, unde a folosit cele două Biblii.

  "Abraham Lincoln's family Bible will be used for the swearing-in ceremony on the Capitol Steps on Monday, as will Martin Luther King Jr.'s." http://www.people.com/people/article/0,,20666745,00.html

  de: Stefana
  25.01.2013 21:55
  Avem nevoie de Manastirea Putna,prin tot ceea ce reprezinta ca simbol in istoria si cultura Poporului Roman.Este un Spatiu Sacru care se pastreaza de veacuri si care transmite pelerinului venit din orice colt al lumii -un singur Mesaj:Putna a fost,este si va ramane -Ierusalim al Neamului Romanesc.Lumina Marelui Voievod Stefan - va ramane de-a pururi Vesnica si Ocrotitoare a acestui Sfant Lacas!

  de: Romania Profunda
  24.01.2013 18:59
  Privind la tot ce se intampla in spatiul public legat de nedreptatea la care este supusa Manastirea Putna,putem spune cu tristete ca nu il meritam ca romani pe Marele Stefan,cu atat mai mult prin tot ceea ce a daruit acestei tari si intregii lumi.Este o pagina neagra de conduita morala ,civica,institutionala si crestina pentru toti romanii si de amaraciune pentru noi toti Prietenii Putnei!

  de: Stefanita de la: Chisinau
  24.01.2013 00:50
  Multi dintre cei care am comentat pina in prezent articolele D-stra ne-am intrebat "unde ati studiat???" ce facultate ati urmat D-le Socolenco? Caci din facultate profesorii ne invata sa ne documentam prin biblioteci...e simplu...nu?! De ce scrieti "AIURELI"??? Documentativa d-le Socolenco...ce aiureli sunt astea, imi permiteti doar sa va citez:
  " Depunerea jurămîntului cu mîna dreaptă pe Constituție nu duce la o respectare mai strictă a legii fundamentale, iar aceasta probabil și din cauza că o Constituție nu are atît de mare autoritate în fața demnitarilor mai ales cînd aceasta riscă de a fi schimbată, întrucît, potrivit unor politicieni, nu este conformă cu dezideratul de integrare europeană"...SANS PAROLE!!!
  Lasatil in pace pe Stefan cel Mare si intreaga Ortodoxie, concentrativa mai bine pe gramatica limbii romane, care din pacate nu o stapaniti!!! Si nu in ultimul rand mai cititi ziarele d-le Socolenco: "Un afis utilizat în campania electorală din 1901 de Theodore Roosevelt proclama pe faţă: „Hai să încheiem odată cu toate nemulţumirile, alege un preşedinte mason!”. Theodore Roosevelt a câştigat alegerile şi s-a alăturat lungului şir de preşedinţi masoni ai Statelor Unite. Spre deosebire de Europa, unde francmasonii declară plini de ipocrizie că nu se amestecă în politică, în SUA apartenenţa la masonerie a preşedinţilor sau a altor oameni politici este un fapt cu care lojile se laudă.

  Primul preşedinte american, Washington şi-a depus jurământul de investitură folosind o Biblie masonică şi a inaugurat construcţia clădirii Capitoliului purtând un şorţ masonic. Mai aproape de vremurile noastre, la moartea unui alt preşedinte american, Truman, ceremonia funerară, care era una masonică, a fost transmisă de televiziunile din întreaga lume.

  Istoria Statelor Unite, încă de la fondarea lor, poartă pe faţă amprenta francmasoneriei. Celebrul protest împotriva taxelor impuse de colonialiştii britanici, Boston Tea Party, războiul de independenţă şi Declaraţia prin care au luat fiinţă Statele Unite ale Americii au fost orchestrate de masoni. Părinţii fondatori, ca şi preşedinţii care au urmat au făcut în marea lor majoritate parte din francmasonerie.


  Citiţi mai mult: OBAMA va face o vizită la MOSCOVA în 2013 - Internaţional > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/obama-va-face-o-vizita-la-moscova-in-2013-1016304.html#ixzz2Iq9V3pLS
  EVZ.ro
  Răspuns

  de: Ion Socolenco
  25.01.2013 04:39
  Stefanita, v-aș ruga mult data viitoare cînd scrieți un comentariu - să lăsați emoțiile la o parte și să aduceți argumente și surse credibile, pentru că adevărul apare în urma confruntării de idei, dar nu de emoții.

  de: Anonim
  23.01.2013 13:41
  Emotionant si adevarat mesajul dumneavoastra pentru noi toti Prietenii Putnei! De peste un an de zile,Putna este supusa unei agresiuni institutionale fara precedent,fiind pusa sa apere jertfa unui Titlu de Proprietate batjocorit pe Mormantul Slavitului Voievod Stefan!Putna are Demnitatea si Decenta ei unica.Cu gandul ca nu aducem atingere si nu expunem Manastirea intr-un act de cersit public,cerem Institutiilor ce reprezinta Statul Roman in acest litigiu sa se aseze mai presus de incompetenta unor functionari vremelnici si sa isi onoreze Prestigiul printr-un cuvenit act reparatoriu,meritat si indreptatit pentru aceasta Sfanta Manastire.
  Semneaza,
  Prietenii Putnei!.

  În exclusivitate