sâmbătă, aprilie 30, 2016 Ora Locală 14:19

  Blog / Traian Ungureanu

  Cîți Depardieu fac un Bardot?

  x
          
  Ce e un Depardieu? Totul a plecat de la apariția ultima transformare a faimosului Gerard Depardieu. Cînd toată lumea credea că nu mai există rol de jucat pentru Depardiu, actorul francez a apărut într-o postură complet neașteptată. Depardieu a devenit cetățean rus. În octombrie, cînd juca rolul Obelix, într-o comedie din seria Asterix, Depardieu părea să fi atins culmile comediei. Fals. Transformarea lui Depardieu în cetățean rus a bătut performanțele anterioare ale actorului și a dat presei rusești ocazia de a născoci termenul „depardyo” - cu înțelesul de fraier, naiv sau nătărău.

  Partea cu adevărat interesantă a poveștii care a dat lumii noua unitatea de măsură a naivității (1 Depardyo) nu ține, însă, de comedie ci, mai degrabă, de magie. Mai precis de modul în care oamenii pot începe să creadă în lucruri și persoane pe care nu le cunosc sau nu le înțeleg, dar le transformă în cauze drepte sau idoli nepătați.

  Două cazuri spumoase au ilustrat, recent, această trăsătură care are, deja, o istorie lungă și tristă. Nu e nimic întîmplător în originea acestor deraieri recente. Franța e, poate, orgininea prin excelență a iluziilor care răstălmăcesc realitatea și se pun, astfel, în slujba celor mai nefericite cauze și personaje. Adevărat, această pornire nu are granițe, dar Franța a știut dintotdeauna să dea deraierilor morale o costumație plină de stil.

  Primul caz e Gerard Deparfieu și, ca de obicei, afacerea a pornit de la o obiecție îndreptățită. Actorul francez a fost indignat de planurile președintelui François Holland, care a anunțat că pregătește un impozit pe venit de 75% pentru persoanele care cîștigă mai mult de 1 milion de euro pe an. Depardieu a protestat, argumentînd că, într-o carieră strălucită, a plătit, deja, statului francez zeci de milioane de euro în impozite. După ce Primul Ministru francez nu a găsit nimic mai bun decît să-l insulte și să încurajezer o campanie națională de defăimare, Depardieu a decis să părăsească Franța și să treacă granița în Belgia.

  Ce a urmat a transformat, însă, profilul unui plătitor de impozite revoltat de opresiunea statului în figura unui nătărău care nu știe pe ce lume trăiește. Sfătuit de cineva sau abordat de autoritățile ruse, Depardieu s-a trezit tratînd cu Moscova obținerea cetățeniei ruse. Președintele Putin a simțit imediat ocazia unei lovituri de imagine și a procedat rapid, speculînd ignoranța sau, pur și simplu, prostia lui Depardieu. Pașaportul a fost emis în regim de urgență și înmînat în văzul presei internaționale.

  Adevărat, așa numitele cazuri de exil fiscal nu sînt o noutate. Banii au obiceiul să fugă, mînați, de deținătorii lor, spre state mai îngăduitoare și spre regimuri fiscale mai permisive. Adevărat, Rusia practică un impozit de cotă unică la nivelul de 13%. Și iar adevărat, 13% e, în orice condiții, mult mai mic și mai preferabil decît 75%. Însă Depardieu n-a făcut altceva decît să legitimeze public un stat autoritar și o administrație care se ocupă mai puțin cu colecatrea impozitelor și mai mult cu organizarea evaziunii fiscale pentru mega-infractorii protejați de Kremlin. Depardieu a reușit, dintr-un foc, să devină imaginea publică a acestor abuzuri și să se pună în fruntea unei liste de contraziceri care definesc un om fără busolă.

  Căci Depardieu, om al stîngii franceze, dintr-o familie de comuniști, nu s-a mai simțit solidar cu propriile convingeri de îndată ce a fost atins la pungă. Campionul cauzelor drepte și favoritul lui Fidel Castro a fugit de îndată ce a trebuit să-și  pună în practică, pe banii lui, principiile. În cele din urmă, luarea de poziție cetățenească a actorului Depardieu a devenit o farsă penibilă. Victima fiscului francez și-a găsit alinarea în brațele regimului Putin, demult și bine cunoscut pentru violență, corupție și fraude.

  A doua ispravă franceză în materie s-a produs aproape concomitent cu episodul Depardieu. În rolul principal, o actriță celebră a anilor ’60 și ’70, mai nou campioană a programelor de protecție a animalelor. Alături de ea doi elefanți nevinovați și o mare sărăcie cu duhul.
  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: Marilena Puscas de la: Bucuresti
  14.01.2013 22:14

  Buna seara,

  Cati Ilie Nastase fac un Depardieu ?

  Povestea inceputa cu indignarea indreptatita a actorului Gerard Depardieu privind impozitul de 75% anuntat de presedintele Frantei pe veniturile de peste 1milion euro /an ,se putea opri dupa primul episod . Cred ca Depardieu se putea duce in oricare alta tara ,renuntand si la cetatenia franceza ,daca dorea, unde impozitul pe venituri are o cota unica si relativ redusa. In schimb,ea a continuat cu o viteza surprinzator de mare si a avut un sfarsit incredibil de prost (prost gust din punctul meu de vedere). Cu atat mai mult cu cat acel proiect de lege sau ce o fi fost ,a fost contestat iar in urma contestarii s-a stabilit ca nu ar fi deloc constitutionala impozitarea cu 75% a veniturilor de peste 1 milion de euro/an obtinute de cetatenii francezi.
  Prin urmare, as putea spune ca Gerard Depardieu a "jucat"un rol intr-un "film" ,categoria scurt metraje, la care poate obtine, fara concurenta , "Zmeura de Aur" la scenariu,regie,rol principal si secundar .
  Urmarind "filmul" de mare succes ,ce s-a gandit Ilie Nastase ?
  Sa protesteze si el impotriva impozitelor excesive din .... Romania amenintand ca va lua calea exilului si tot in Rusia.
  Coincidenta,pura intamplare sau nu i se mai dadea atentie si a considerat ca va atrage atentia asupra sa si toate televiziunile se vor grabi sa-l asalteze si sa organizeze dezbateri ,analize ,comentarii pline de revolta si indignare rugandu-se de el sa nu plece. Dar cine il "obliga"pe Ilie Nastase sa traiasca in Romania ?
  Cred ca Ilie Nastase este liber sa ramana sau sa plece si sa-si plateasca (sau nu)impozitele unde doreste (daca doreste).Nu cred ca va protesta sau il va impiedica cineva sa plece daca asa va decide.

  Si totusi ,care sunt adevaratele motive pentru care celebrul si indragitul cuplu ,Andreea Marin si Stefan Banica jr.,au ajuns sa-si separe destinele mergand fiecare pe drumul sau.
  O problema care necesita analize,dezbateri si multe intrebari care au ramas fara raspuns .
  Intre timp ,bugetul despre care Ponta,prim-ministru al Romaniei, sustine ,intr-o prima faza ,ca acesta(bugetul) ar fi trecut la documente clasificate,ajunge, putin mai tarziu ,o chestie ezoterica .Si pentru ca este ezoterica ,nu este pe intelesul tuturor, adica a celor neinitiati in astfel de probleme,urmand sa fie "tradus" pentru noi,toti ceilalti ,adica pentru populatie ca sa nu spun prostime cum ne considera "elita"politica ,de exemplu Victor Socaciu(nu stiu sigur daca a mai obtinut un nou mandat de membru al "elitei"politice romane).
  Toate problemele legate de buget (maine vine delegatia FMI),de scandalul cu alegerea presedintelui CSM ,de prostia (daca ar fi singura) aberanta a ministrului Eugen Nicolaescu privind taierea contributiilor de la asigurarile de sanatate pentru unitatile medicale private sunt informatii de importanta minora ,colaterale care nu necesita dezbateri ,discutii si ar trebui, chiar ,ignorate. Se poate trai si fara discutii pe aceste teme .La urma urmelor, de ce a iesit USL cu un procent zdrobitor in 9 decembrie decat ca sa gandeasca si ia deciziile cele mai potrivite pentru noi toti, pentru binele intregului popor. Pentru ca asa doreste poporul .
  Faca-se voia sa !

  "Anonima Necunoscuta"

  de: RE
  14.01.2013 22:01
  Cazul acesta scoate in evidenta o problema serioasa a societatii occidentale de azi - arta este tot mai mult sugrumata de politic. Premiile si distinctiile nu se mai dau pentru arta ci pentru dibacia cu care a fost promovat un slogan politic sau altul. Si orice slogan propagandistic e bun, atata timp cat acesta e stangist.

  Astazi in Occident de cum cineva ajunge vedeta, imediat incepe sa faca politica (de stanga), iritat de bancile mari care-i tin banii, suparat pe companiile petroliere mari care-i alimenteaza masina, suparat pe toata industria mare cu uzinele si masinile ei gigantice, cu exceptia companiei Apple, poate, care produce telefoane mici. Socialistii nu sunt stanjenisti de telefoanele mici.

  Cand se ajunge sa plateasca taxele pe care a cerut sa le plateasca, insa, vedeta se fastaceste...

  Ultima moda in materie de politica a vedetelor acum este lupta de clasa. Vedetelor le place sa cheme omul simplu la lupta de clasa ori de cate ori vad o camera video indreptata spre ei, pentru 15 secunde de faima pe Internet sau pur si simplu pentru a fi la moda.

  Si in SUA vedetele s-au trezit brusc ca-s mari socialisti si fac politica cu spume la gura, cerand majorarea taxelor pentru "super-bogatii alintati". Problema este ca chiar ei sunt acei super-alintai si din cauza comportamentului lor publicul a ajuns sa-i urasca pe oamenii cu bani.

  In America exista multi oameni inteligenti si muncitori care si-au castigat o avere si au investit-o in industrie, producand bunuri si locuri de munca. Daca ai incepe sa-i taxezi pe acestia ai distruge economia.

  Ar fi bine ca rusii sa-l scuture binisor pe Depardieu de bani si sa-l trimita acasa in fundul gol pentru ca sa-i invete pe toti neavenitii o lectie importanta - sa nu scuipe in fantana din care beau.

  În exclusivitate