miercuri, mai 04, 2016 Ora Locală 04:52

  Blog / Ion Socolenco

  Corupția dezvoltă capacitatea de negociere

  x
  În pofida faptului că sunt create o mulțime de instituții anti-corupție, care se suprapun si care mai degrabă se încurcă una pe alta decît se ajută, corupția înflorește în Republica Moldova. Întrebarea este de ce li se dă atît de tare pe plac corupția moldovenilor și de ce parcă ar avea dependență de aceasta, de ce nu încearcă să se descurce și fără darea sau luarea de mită?

  Pare-mi-se că într-o țară ca Republica Moldova, unde există această impresie generalizată precum că la noi „nu se întîmplă nimic”, a fi corupt îți oferă o enormă satisfacție în urma negocierii mărimii mitei pe care trebuie s-o dai sau să o iai. În felul acesta oamenii își pun în valoare talentele de negociatori și în același timp își umplu viața de evenimente fără de care probabil este pur și simplu plictisitor să trăiești.

  Să fii un bun negociator nu este un lucru rău, însă să fii corupt este ilegal. Dacă lucrurile stau anume așa, atunci poate ar fi cazul să oferim cetățenilor mai multe posibilități de a negocia și astfel fenomenul corupției se va diminua.

  Știu că la multe pieți agricole din Republica Moldova toate prețurile sunt negociabile și sunt aproape sigur că omul, cînd merge să-și cumpere un kil de cartofi sau morcov, primește o mare satisfacție din faptul că a putut să negocieze prețul. O mare satisfacție au mai ales pensionarii, care trebuie să-și împărțească acele cîteva sute de lei din pensie astfel ca să le ajungă pentru o lună întreagă. Dacă omul ar avea destui bani cel puțin pentru alimentație, atunci poate că acest interes pentru negoț nu ar fi atît de mare. Însă în condițiile Republicii Moldova, cînd o mare categorie de oameni mai mult supraviețuiesc decît trăiesc, a avea posibilitatea să negociezi prețul produselor este un lucru foarte important.

  Poate ar fi cazul ca chiar și în supermarketurile mari să fie această politică de prețuri, care să le ofere oamenilor posibilitatea să negocieze pe loc prețul produselor de care sunt interesați, pentru că mai mereu sunt puse prețuri care nicidecum nu corespund cu veniturile pe care le are grosul populației. Și atunci stă marfa luni întregi, dacă nu chiar ani, pe rafturi și nu o cumpără nimeni, iar mai apoi sunt forțați să facă reduceri foarte mari pentru a lichida stocurile.

  Taguri Republica Moldova,Radio Europa Libera,Corupția,Moldova blog,negocieri,mită

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: Ioana de la: Chisinau
  23.01.2013 00:21
  "CORUPTIA DEZVOLTA CAPACITATEA DE NEGOCIERE"!!!
  In ce "tratat" de filosofie sau de economie mondiala ati citit aceasta "tampenie"...am impresia ca aceste idei le-ati gasit intr-un "cuib de cuci"?! sau gresesc?!
  Am impresia ca redactia "Euopei Libere" publica "noua filosofie" a D-lui Socolenco cu ochii inchisi!!!
  Exprimarea!!! Exprimarea D-le Socolenco!!! Exprimarea!!!
  Răspuns

  de: Ion Socolenco
  01.02.2013 03:45
  Ioana, vă mulțumesc pentru dorința de a participa la discuțiile de pe forum, dar totodată mă simt obligat să vă reamintesc regulile pe care ar fi bine să le urmați:

  1. Nu căutăm să vă limităm exprimarea ideilor dumneavoastră, dar nu sînt permise materiale ce au un caracter defăimător, obscen, indecent, abuziv, violent, pornografic, amenințător, hărțuitor, discriminatoriu sau care constituie îndemnuri la ură sau sînt ilegale. Asemenea materiale pot fi șterse la discreția administratorilor site-ului.
  2. Aceste discuții sînt de utilitate ne-comercială.
  3. Nu postați cu bunăștiință vreun material ce violeazâ copyright-ul sau mărcile înregistrate.

  Redactorii RFE /RL sau reprezentanții lor desemnați vor aproba orice corespondență înaintea postării ei pe site. http://www.europalibera.org/info/forum_rules/350.html

  În exclusivitate