joi, mai 05, 2016 Ora Locală 03:59

  Blog / Ion Socolenco

  „Acolo împușcă...”

  x
  De două zile încoace televiziunile americane vuiesc încontinuu cu relatări despre masacrul săvîrșit la scoala Sandy Hook din orașul Newtown, statul Connecticut.

  Deci, scenariu este deja cunoscut, pentru că au mai fost astfel de cazuri aici în Statele Unite cînd cineva aflîndu-se într-o stare morală necunoscută descinde într-o universitate, scoală sau alt loc public și, fiind înarmat, împușcă pe toți la nimereală fără cruțare. În cazul acesta au avut de suferit 20 de micuți din clasa întîi, iar moartea de care au avut parte a fost una groaznică, pentru că potrivit medicului principal care i-a cercetat - fiecare din ei aveau mai mult decît un glonț încasat. A fost omorîtă directoarea, psihologul școlii și alți profesori. Agresorul și-a împușcat pînă și mama.

  Asemenea incidente desigur că au loc datorită accesului prea mare la arme pe care îl au americanii și cred că acum poate fi pusă serios întrebarea de a restricționa vînzarea armelor în masă. Însă, în Congresul american, republicanii sunt cei care dintotdeauna se vor opune unor astfel de măsuri. Vînzarea armelor este un business destul de profitabil atît în interiorul Statelor Unite cît și peste hotare țării la care cu greu se poate renunța. Paradoxal este, spunea un specialist care a vorbit azi la CNN, că de obicei după astfel de tragedii primul instinct pe care îl au 44% din americani este să-și cumpere o armă.

  Părerea mea este că armă trebuie să dețină doar cei care sunt bine instruiți cum s-o mînuiască și care poartă o mare responsabilitate atunci cînd o folosesc: aceștia nu pot fi altcineva decît polițiștii. Problema este că în vestul „sălbatec” și sudul Americii există acest cult și tradiție a armelor preferînd să-și facă singuri dreptate cînd sunt atacați. Acest lucru dacă este să privim în ansamblu își are aportul său la securitatea publică, la securitatea proprietății private, iar cel care se pornește la furat numaidecăt ia în calcul riscul la care se expune și poate că de multe ori din această cauză și renunță. Pentru că natura omenească este aceeași peste tot fie omul pe continent european sau american.

  Îmi aduc aminte aici de discuția pe care am avut-o la Praga cu o tînără cehoaică de etnie romă, care îmi spunea de ce co-„naționalii” ei romi au revenit din Canada unde emigraseră folosindu-se de regimul fără viza de care s-a bucurat o vreme republica Cehă. „Acolo împușcă...” - aceasta a fost explicația ei. Canada a reintrodus regimul de viză cu Cehia din cauza romilor care probabil că nu se puteau împăca cu gîndul că nu o să mai poată fura.

  Ordinea și respectarea legii după cum ne putem convinge nu se datorează într-un mod abstract culturii lumii occidentale; această cultură este cultivată generos în sînul societății, cît nu ar părea de straniu, cu ajutorul armelor care induc o frică generală și care exclude din start o astfel de abordare în rezolvarea problemelor financiare apelînd la furt. Respectiv, mă îndoiesc că degrabă societatea americană se va dezice de arme chiar dacă oricînd există riscul ca asemenea masacre „teroriste” să se mai repete. Cei care își pierd viața în asemenea mod penibil sunt indirect sacrificiul adus de către societate securității și bunăstării celorlalți americani.

  Taguri Radio Europa Libera,Moldova blog,America,Connecticut,Sandy Hook

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: Ana de la: Chisinau
  28.12.2012 20:27
  Mai rar mi se intimpla sa citesc mesaje atit de rasiste... Draga Gigi de la Singerei, daca ar fi toti romanii "adevarati" asa ca si Dvs., s-ar duce de ripa toata cultura si civilizatia romaneasca...

  de: Gigi de la: Singerei
  25.12.2012 16:17
  Domnule Socolenco, ma intreb in ce limba ati studiat: romana, moldoveneasca, deoarece articolele D-stra sunt scrise intr-o romana agramata si greseli de stil inacceptabile pentru un blog ce apartine de www.europalibera.org. Scriu din propria mea experienta: nu se incepe niciodata o propozitie cu un "DECI"!!! Citez doar articolul d-stra: " "Deci", scenariu este deja cunoscut..." Scenariu sau "scenariul"? Mai poi "este deja cunoscut", scuzati-mi intrebarea retorica "cunoscut de Cine???Analizez articolul in continuare: "Fiind inarmat"...din cate stiu eu in limba romana GERUNZIUL de tipul "Fiind" este inadmisibil in publicitate si articole de orice tip: si in cele din urma in ceea ce priveste "Natura omeneasca" nu este nici pe departe "aceeasi peste tot"!!! Suntem toti diferiti!!! Suntem personaliatati umane diferite!!! Educatie diferita, cultura diferita!!! Suntem toti diferiti!!! Pina si marimile pentru hainele care le imbracam de zi cu zi SUNT DIFERITE!!! Etichetarea haineleor in SUA se refera doar la SUA!!! In Germania e doar pentru nemti!!! De aia pe etichete gasim UE versus USA, versus UK!!! Explicatiile sunt de prisos!!! Moldovenii nu sunt armati, sunt putini cei care detin o arma cu acte in regula, dar in pofida acestui fapt avem un nivel inalt de criminalitate, ce creste vazand cu ochii din cauza saraciei, a mizeriei, a foametei...batranii care nu au bani pentru medicamente, mor in liniste, uitati de Dumnezeu si de autoritati...
  Referitor la cetatenii de etnie "ROMA": Guvernul Canadei nu a facut altceva decat sa-si apere cetatenii!!! Vreau sa va dau un alt exemplu: in unele tari europene tiganii au intrecut orice limita de bun simt...daca 10 ani in urma cerseau "cuminti" in fata marilor centre comerciale, biserici, metrouri acum se aseaza in scara blocului, pentru ca mai tarziu sa-ti sparga apartamentul...un cetatean francez a fost condamnat sa despagubeasca un tigan cu o suma de nici mai mult nici mai putin de 125,000 de euro!!!! Tiganul s'a imbogatit pe seama cetateanului francez doar pentru faptul ca ceteanul tigan a intrat in casa francezului la furat, surprins in casa omului a tentat sa fuga, francezul l-a impuscat in picior...si consecintele au fost amare: cetateanul francez a fost condamnat pentru faptul ca a atentat la viata unui tigan!!! chiar daca tiganul era la furat...!in casa unui european!!! Si atunci cum ramanem cu NATURA OMENEASCA?! De aia se intampla ceea ce se intampla in Canada, iar mai devreme sau mai tarziu se va intampla si in Europa: vor introduce regim de vize pentru romi...altfel Romanii adevarati vor fi aliniati tiganilor...

  de: RU
  20.12.2012 06:43
  Domnule RE, sunt de acord cu unul din argumentele Dvs.: in locurile publice ar trebui sa fie oameni inarmati, ca sa asigure securitatea cetatenilor, dar totodata acesti oameni trebuie sa fie PREGATITI si INSTRUITI pentru a folosi o arma. Nu este sens sa pui arma in mina unui profesor sau a unui vinzator. Doar cei pregatiti si instruiti ar putea sa fie de folos, in rest ramin pe pozitia ca accesul la arme ar trebui sa fie limitat cit mai mult.

  de: RE
  19.12.2012 21:29
  RU, hai sa analizam mai bine situatia. Oriunde nebunii o sa fie neglijati, acestia o sa comita crime. Cu pusca, cu cutitul, cu furculita, cu orice.

  Sunt de acord ca in SUA, in anumite cartiere, e mai periculos decat prin Suedia sau Olanda. Dar nu oriunde. Sunt si multe cartiere bune, sunt si multe orase foarte pasnice. Si, repet, in statele Republicane este, de obicei, mai bine.

  Eu am stat si in Chisinau, si la Bucuresti. Am vazut multa violenta si in R. Moldova si in Romania. Si mai multa in Ucraina si Rusia. In SUA am stat si in zone sarace, cum ar fi Oakland CA, dar nicaieri nu am vazut violenta ca acasa. Nu exista gasti care sa te bata fara sens, oamenii nu-si ucid colegii de betie. In cartierele unor minoritati vanzatorii de droguri se impusca intre ei, dar oamenii simpli nu sunt, de obicei, tinta lor.

  Civilii aici sunt tinta unui singur grup – acel al nebunilor, bolnavi care ar fi putut fi diagnosticati dar care au fost, in schimb, “tolerati” si “integrati”. Iata problema cea mare. Eu, personal, asi acepta ca unele arme sa fie interzise daca s-ar lua si masuri concrete impotriva nebunilor. Dar cat timp acest lucru nu se face, unica masura prudenta este ca in scoli si mall-uri sa fie prezenti oameni inarmati – politisti, security guards, marshals, spune-le cum vrei, pentru a preveni atacuri.

  Observ ca stanga incearca sa induca o anumita frica istericala fata de arme. De parca oricine ar avea o arma ar fi un potential ucigas. Este cat se poate de fals. Pe mine nu ma deranjeaza faptul ca niste oameni cu permis port-arma si cu background check, (ex) militari sau politisti merg in tren cu un pistol in bagaje. Eu am facut armata, am tras din arme, prezenta lor nu ma deranjeaza atata timp cat ele sunt in proprietatea unor oameni normali. De ce ma tem eu este combinatia nebun+arma.

  Din pacate mass-media Americana a inceput deja campania de reabilitare a nebunilor violenti. Toti parintii copiilor cu probleme mintale au inceput sa inunde ziarele cu scrisori si proteste, sa strige in gura mare si sa-I insulte pe cei care cer mai mult control. Si parca vad cum toti democratii o sa inceapa maine sa planga: “saracii copii bolnavi si defavorizati, cum sa-i fortam noi sa ia un test? Haideti mai bine sa-I integram, sa le dam voie sa faca ce vor”.

  Stiu ca stangii i-ar conveni sa le confiste armele americanilor liberi, dar daca Obama ar reprezinta cu adevarat electoratul american si ar vrea sa resolve problema acestr atacuri sangeroase, el ar face bine sa ceara niste reguli stringente de diagnosticare a persoanelor violente, si nu sa se apuce de incalcat Constitutia.

  de: RU
  19.12.2012 09:08
  Domnule RE, o sa iau ca un compliment faptul ca m-ati numit socialist si nu marxist.
  Nu sunt cetatean american, dar locuiesc in Statele Unite, merg regulat la organizatia in care activez si sunt mereu constient de starea de insecuritate care exista aici. Semne de intrebare imi trezesc legile semnate de Obama, conform carora oamenii au voie sa poarte arme in trenurile Amtrack. Starea aceasta de nesiguranta ii face pe oameni sa fie neincrezatori si fricosi. Nu sunt de acord cu parerea Dvs. conform careia oamenii trebuie sa aiba acces la arme ca sa se apere si sa tina mereu situatia sub control. "Noi nu traim in razboi, noi traim intr-un oras!" (ca sa citez un corespondent de la CNN). Retorica Dvs. si a multor republicani induce ideea ca oamenii ar trebui sa fie mereu cu mina pe tragaci, sa tina mereu mina in buzunar si sa fie gata oricind sa scoata arma si sa impuste atunci cind e atacat. Care e sensul unei societati democrate, atunci, ma intreb? Ar trebui sa fim toti niste obsedati de securitate si sa indreptam arma spre orice necunoscut? Mai traim noi oare in epoca Vestului Salbatic? Mai este pericol ca America sa fie atacata de britanici si sa fie din nou transformata intr-o colonie? Care e rostul Constitutiei americane atunci? Legile trebuie sa fie arma cu care sa ne aparam, ele trebuie sa fie in folosul securitatii si bunastarii fiecarui cetatean, si nu doar in folosu profitului si business-ului de arme... De ce oamenii care traiesc in Sua sunt de 4 ori mai mult supusi riscului de a muri din foc de arma, decit cei care traiesc in Germania (de 6 ori) si decit cei din Japonia (de 13 ori!) (date dintr-un articol din The Economist).

  Argumentul Dvs. conform caruia in orase mari ca NY si Chicago, unde armele sunt interzise si respectiv acolo sunt mai multe crime decit in zonele unde e permis sa porti arme - nu tine. In orasele mari - diversitatea etnica e mai mare, inegalitatea economica e mai acuta, numarul de oameni e mult mai mare si in genere certati cu legea sunt mai multi. Numarul crimelor e mai mare, deoarece oameni sunt mai multi si mai diversi si nu de aceea ca civilii nu au voie sa poarte arme. Sa aiba voie oricine intra in metroul din NY sa poarte arme, va dati seama numarul crimelor cum ar putea creste...

  De asemenea, argumentul adus cu China nu tine nici el. Ideea aceasta a fost prezenta in presa americana: diferenta dintre masacrul din scoala din China, unde acel individ a atacat elevii cu cutitul a fost ca 22 de elevi au fost raniti, accentuiez RANITI si nu omoriti! Asa cum s-a intimplat cu elevii americani. Jurnalistii americani au avansat acest argument conform caruia diferenta dintre China si America este ca acolo copiii au fost raniti, dar au ramas in viata, pe cind in America - arma automata i-a permis atacatorului sa trimita zeci de gloante intr-o singura victima...

  Sa nu credeti ca nu apreciez argumentele pe care Dvs. le expuneti, chiar daca nu le impartasesc, e important sa invatam si din ideile celor cu care nu suntem de acord. Succes si numai bine. Autorului: cit mai multa inspiratie pentru texte noi si interesante.

  de: IMB de la: USA
  18.12.2012 19:42
  Citez: "Canada a reintrodus regimul de viză cu Cehia din cauza romilor care probabil că nu se puteau împăca cu gîndul că nu o să mai poată fura."

  Cred ca partea a doua a frazei este o mostra de gandire in stereotipuri si nu isi are locul in aceasta postare. Autorul facand asemenea presupuneri despre rromi isi exprima de fapt propriile prejudecati despre aceasta minoritate; aceste prejudecati sunt intr-adevar foarte raspandite pe plaiurile mioritice (mai ales in mediul rural).

  In ceea ce priveste cultura violentei in America acestea sunt cunoscute si aici sunt de acord cu autorul ca lobby-ul industriei de armament este mai puternic decat dorintele americanului de rand.


  de: RE
  18.12.2012 18:55
  Ei, se pare ca tema armelor este una mai populara si ma miram eu sa nu apara imediat un socialist pe aici sa promoveze idealurile societatii totalitare.
  Sa incepem cu problema cuvantului "Tzigan". Poate ca "RU" il gaseste ofensiv, dar acesta cuvant se regaseste in mai multe limbi est-europene. Fara a incerca sa jignesc etnia (cunosc multi tzigani, oameni de calitate), vreau sa spun ca nu sunt de acord cu folosirea etnonimului "Rom". A fost o subversiune a lui Petre Roman sa introduca acest cuvant, si e si mai urat ca astazi in Romania se interzice folosirea cuvantului original "tzigan" in folosul unui cuvant inventat. Dar aceasta lege se aplica pe teritoriul Romaniei, nu are nimic de-a face cu R. Moldova, Cehia, sau SUA. Deci nu e ilegal sa folosesc acest cuvant cat timp europalibera.org nu este un web site din Romania.
  Sa trecem la problema armelor in SUA. In primul rand, "RU" draga, ar fi bine sa ne spui daca esti cetatean american. Eu, fiind cetatean, o sa-mi permit sa-mi dau cu parerea. Populatia americana a beneficiat de Amendamentul al Doilea pentru a garanta faptul ca oamenii se pot impotrivi, daca se incearca instaurarea unei dictaturi. De aici vine si ura stangii fata de arme. Ei vor ca guvernul sa controleze tot ce misca si omul simplu sa nu aiba cum se impotrivi. Stanga, insa, doreste lichidarea armelor, uitand de faptul ca acestea sunt doar niste unelte. Pistolul nu are picioare si nu se duce singurel sa impuste oameni. E un deranjat mintal care il ia si-l foloseste pentru acest lucru. Daca nebunii nu ar avea arme de foc, ar folosi altceva - un cutit (vezi cazul din China), o bomba, otrava etc.
  Daca ar fi sa analizam ultimele cateva tragedii, o sa vedeti ca toate au fost comise de bolnavi mintali, care au demonstat ca sunt capabili sa comita crime, dar au fost "tolerati" si s-a incercat "integrarea" lor pentru ca asa cer normele socialist-utopice de "political correctness".
  E si problema mass-mediei. Acesti nebuni sunt "analizati" si facuti vedete. Drept resultat unii isi inchipui ca ar putea fi faimosi daca ar ucide.
  Majoritatea ucigasilor nu se duc la politie sau intr-o unitate militara sa ucida, dar aleg zonele "gun free", magazine, scoli, cinematografe, stiind ca oamenii de acolo nu o sa opuna rezistenta. In Newtown directoarea scolii a incercat sa-l opreasca pe ucigas cu manile goale... Ce curaj si ce disperare... Un singur pistol i-ar fi fost de folos, dar armele nu sunt permise de frica ca o sa se intample ce? O sa intre un elev in cabinetul directoarei si o sa deschida un safeu incuiat? In America politia de obicei vine cam in 20-30 de minute - e timp suficient pentru un nebun sa faca ce vrea. Un profesor inarmat ar fi putut sa-l opreasca in cateva secunde.
  Logica socialista insa, vai de steaua ei rosie, este lipsita de logica. Ei cred ca daca o sa fie votata o lege dura despre arme, a doua zi toate ele o sa dispara si o sa pogoare Paradisul pe pamant. Din pacate o sa se intample exact inversul - criminalii, care oricum ignora legile, o sa comita si mai multe crime, iar oamenii onesti o sa devina victime.
  Si inca ceva. Formula „Acolo împușcă” nu este corecta. E o calchiere din Rusa. Are predicat, dar ii lipseste subiectul. Mai corect ar fi "Acolo se impusca" sau "Cei de acolo impusca." In fine, nu zic ca asi scrie eu foarte corect, dar unele greseli sunt mai relevante decat altele...

  de: RU
  18.12.2012 04:58
  Catre RE: In primul rind vreau sa mentionez ca este rasist si lipsit de etica sa numesti minoritatea roma "tzigani". Sa ii numesti pe romi "tzigani" este cum i-ai numi in egleza "negro" pe minoritatea Afro-Americana din Statele Unite.

  Nu sunt de acord cu argumentul Dvs. conform caruia masacrele in America au loc in statele democrate cu "gun free zones". Tragedia recenta din Connecticut s-a intimplat intr-un orasel ai carui locatari sunt fani ai vinatului si pescuitului. Chiar azi mai multe articole din New York Times au scris despre multitudinea de arme pe care locuitorii Newtown o detin si lupta acerba pe care au dus-o de-a timpul anilor ca sa isi pastreze dreptul la asemenea arme, tocmai ca sa isi "satisfaca" placerea de a vina. Acelasi articol din NYT scria precum ca vara aceasta au avut loc doua intilniri la Consiliul Orasenesc un Newtown unde s-a pus in dezbatere limitarea accesului la arme pentru locuitori. Una dintre locuitoarele orasului a luat cuvint la una dintre aceste intilniri si a spus ca fiecare locatar ar trebui sa isi invete copilul sa vineze, adaugind ca nimeni nu va veni sa vineze copiii locatarilor din oras. Iata ca tragedia de vineri a demonstrat ca lucrurile stau altfel si ca de fapt, copiii din Newtown au fost vinati...

  Numai oamenii egoisti, mercantili si lipsiti de simt omenesc pot sa declare ca discutiile despre "dezarmarea" americanilor este sterila. Tocmai indiferenta si nedorinta de a dezbate aceasta problema, de a gasi solutii de a o rezolva duc la aceea ca aproape la fiecare 6 luni, America e zguduita de catre un masacru de genul acesta. Argumentul Dvs. ca in urma incidentului din Texas nu va mai incerca nimeni sa intre in cinematograf cu arma, e egal cu 0! Fiecare scoala in Statele Unite are sistem de securitate, cum a reusit acest individ sa intre in scoala? Mai mult decit atit, intr-un moment de tragedie, Doamne Fereste, cind un om bolnav indreapta arma catre mai multi civili, care ar fi credeti rezultatul daca toti acei civili ar scoate si ei armele la rindul lor si ar incepe sa impuste toti la stinga si la dreapta? Steril este argumentul Dvs. conform caruia in lupta cu arme, ar trebui sa se dea mai multe arme...
  Ceva e in neregula in America si ceea ce e in neregula este faptul ca armele pot fi cumparate asa cum ai cumpara lapte sau piine la un magazin alimentar. Solutia imptriva la asa masacre nu este inarmarea si mai multa a cetatenilor, ci din contra interzicerea lor, taxarea celor care detin arme si in genere limitarea accesului la arme cit mai mult posibil. Faptul ca in America totul este bazat pe bani, pe profit, faptul ca National Rifle Association este cea mai puternica organizatie lobby de la Washington demonstreaza faptul ca pentru americanii bogati banii si profitul financiar de multe ori intrec orice alt interes uman. Sa speram ca vorbele lui Obama nu vor fi in vint si in viitorul apropiat va propune solutii pentru ca astfel de tragedii sa nu se mai intimple.

  de: RE
  17.12.2012 20:04
  In primul rand, vroiam sa mentionez ca opiniile tziganilor din Praga nu sunt o sursa credibila visavi situatia politica din America de Nord.

  In America nu se comit masace in statele Republicane. Cei care impusca copii o fac in asa numitele "zonele fara arme" (gun free zones) din statele Democrate.

  Retorica despre "dezarmarea" americanilor e absolut sterila. In America oamenii au avut arme inca de la inceputuri. Arme sunt multe si le stie nimeni numarul. Daca ar putea cineva (prin cine sie ce minune) gasi si distruge toate armele, discutiile pe tema dezarmarii civililor ar avea ceva sens. Cat timp, insa, TOATE armele nu pot fi lichidate, solutia este sa se puna cat mai mutle arme in mainile oamenilor responsabili pentru descurajarea criminalilor. Iata un exemplu: in Texas a incercat chiar recent unul sa intre cu arma intr-un cinematograf, sa faca scandal. Ce credeti ca s-a intamplat? A fost imediat lichidat de un paznic inarmat. Case closed. Nu o sa mai incerce nimeni aceasta.

  Democratii au tot incercat sa controleze armele in statele lor, dar rezultatele sunt dezastruoase. New York-ul si Chicago cica sunt orase "gun free". Doar ca in orasele astea oamenii onesti nu au arme sa se apere, iar criminalilor nu le pasa de legi. Rezultatele sunt foarte triste: se comit foarte multe crime armate impotriva oamenilor care respecta legea.

  În exclusivitate