Linkuri accesibilitate

Merkel simpatizează Moldova?





Exact peste o săptămînă urmează să aibă loc vizita Cancelarului german în Republica Moldova. Agenda dnei Merkel va include discuţii ce ţin de parcursul nostru european şi răs-discutatul conflict transnistrean. Însă pe lîngă aceste chestiuni obiective, Cancelarul va avea posibilitatea să facă şi o apreciere subiectivă a situaţiei din Moldova, care îşi are rolul ei în perceperea unei ţări.

Anticipez că pe tot parcursul vizitei sale, dna Merkel va avea mereu impresia că există anumite afinităţi între poporul moldav şi cel german ceea ce numaidecît o va face să fie cuprinsă de un sentiment de simpatie; ca intr-un tîrziu să realizeze că de fapt mulţimea de automobile de marcă germană care circulă pe drumurile Moldovei o fac să se simtă atît de bine de parcă ar fi acasă.

Cine ştie, poate că acest cult al maşinilor luxoase, care este bine dezvoltat la moldoveni, o va determina pe dna Merkel să încurajeze potenţialii investitori germani, care cu siguranţă o vor însoţi, să deschidă la noi vreo fabrică a binecunoscuţilor constructori de maşini cum este BMW, VW sau Mercedes Benz. Asta numaidecît i-ar încuraja pe moldoveni să nu părăsească Moldova.

«Мечтать не вредно» - ar spune rusul, însă părerea mea este că nici măcar în vise nu trebuie să ne permitem prea multe fantasmagorii, pentru că de altfel visele noastre nu se vor îndeplini. De aceea propun să ne dorim ca cel puţin autorităţile noastre să poată organiza la nivel înalt această vizită, astfel ca dna Merkel să se simtă bine şi să-şi dorească să revină în Republica Moldova.
XS
SM
MD
LG