Linkuri accesibilitate

Primarul perfect - politicianul perfect


Motto: „Un conducător să ţină seama de trei mari poveţe:
Întîi că-ndrumînd pe oameni
Să-i îndrume cu blîndeţe;
Apoi: să conducă numai după lege şi dreptate;
Iar a treia că: şi vremea lui va trece
- cum trec toate.” (Folclor Românesc)



Întrucît suntem în campanie electorală, în timp ce am vizitat satul meu natal, nu am putut evita discuțiile despre alegeri și despre candidații la funcția de primar în sat.

Discutam cu un consătean trecut de 60 de ani, care îmi spunea că va susține în funcția de primar în sat pe un profesor de la liceul din comună. Își motiva decizia prin faptul că „profesorii sunt oameni citiți" și îmi povestea cu o mare nostalgie ce rol important aveau profesorii pe vremea cînd era el școlar: orice observație făcută de un profesor, era tratată cu o mare seriozitate, chiar dacă era făcută și în afara orelor de clasă.

Adesea noi, tinerii, suntem pe poziții diferite cu cei mai în vîrstă, însă de data aceasta, opțiunea consăteanului meu mi s-a părut judicioasă. Totuși, profesorii în zilele noastre nu prea au șanse să fie aleși, întrucît prestigiul acestei profesii nu mai este ca cel de odinioară.

Acum 3-4 ani, pe scena politică au aparut partide care și-au pus scopul să schimbe elita politică în Moldova și vedem că au reușit - au venit alți politicieni la conducere, însă oamenii oricum nu trăiesc mai bine. Acest lucru se întîmplă din simplul motiv că politicienii noi sunt veniți din rîndurile businessmenilor, care prin definiție urmăresc îmbogățirea proprie și nu a cetățenilor de rînd.

Ideal ar fi ca toți politicienii să vină din mediul academic, care odată veniți în politică, să continue activitatea didactică prin școli, licee sau universități. Doar cu astfel de politicieni la guvernare, nu vom avea parte de diversiuni, speculații sau campanii electorale murdare.

Drept inspirație ne poate servi chiar Președintele Cehiei, Vaclav Klaus, care chiar dacă are o agendă prezidențială încărcată, predă la universitate. Este interesant să urmărești dedarea cu care lucrează acest politician, care nu caută să se îmbogățească facînd afaceri în timpul liber, dar contribuie personal la educarea tinerei generații.
XS
SM
MD
LG