Linkuri accesibilitate

„Surprize" pentru moldovenii care merg acasă de sărbători



Cînd mă gîndesc să merg acasă – am un gust amar în gură. Şi asta nu pentru că nu mi-ar fi dor de Moldova şi de toţi cei de acasă. Dezgustul îmi este stîrnit de serviciile pe care le prestează companiile de transport de pe ruta Praga-Chişinău.


Am fost zilele trecute la gară şi am aflat cu stupoare că preţul biletelor a crescut de la 60 la 80 de euro. Am întrebat doamna care vindea bilete de ce a crescut preţul şi mi-a răspuns: „Compania este în prag de faliment”. Îmi este cunoscută această metodă de manipulare, prin care cel care manipulează - încearcă să inducă un sentiment de compasiune celui care este manipulat. Insist să spun, totuşi, că acest preţ nu corespunde servicilor oferite.

De sărbători, pe lîngă preţul biletului, administratorii rutelor cer cîte 300 de coroane (12 euro) pentru fiecare geantă adaugătoare. „Eu lucrez cu 80 de coroane pe oră (3 euro) şi asta înseamna că o jumătate de zi eu lucrez ca să platesc o geantă?!”, se revolta o doamnă în timp ce şoferul îi număra genţile. Mai mult decît atît, îmi povestea o colegă care a plecat săptămîna trecută acasă, că autocarul s-a defectat în drum şi în loc de 24-26 ore, călătoria a durat 40 ore, astfel călătorii au ajuns la Chişinău la ora 3 dimineaţa.

În anul care vine, pe 14 ianuarie, la Chişinău urmează să semnăm planul de liberalizare al vizelor. Politicienii noştri spun că după ce semnăm acest plan, avem şansa ca într-un an şi jumătate să obţinem regimul liberalizat de vize. Cred că ar fi oportun ca paralel cu îndeplinirea planului, să aibă loc negocieri şi cu companiile aeriene low-cost, astfel încît să beneficiem şi noi, în sfîrşit, de servicii de transport civilizate.

XS
SM
MD
LG