Linkuri accesibilitate

Nu zi hop pîn’ n-ai sărit ...




Această zicală este perfect valabilă pentru alegerile locale din Praga, care şi-au aflat deznodămîntul săptămîna trecută. Spre surpriza şi frustrarea multora, ODS, un partid conservator, care pînă acum a deţinut fotoliul de primar timp de 2 mandate, a facut Coaliţie Mare cu ČSSD, un partid social-democrat şi cel mai mare din opoziţie. Asta în pofida faptului că în guvernul Cehiei, ODS face coaliţie şi împarte fotoliile de miniştri cu TOP09.

În Praga, primarul este ales de către consiliul orăşenesc, iar favoritul campaniei electorale a fost Zdeněk Tůma - fostul guvernator al Băncii Naţionale Cehe, care a candidat din partea partidului TOP09. Chiar dacă acest partid a obţinut la alegeri mai mult de 30% din voturi, va avea în consiliu numai 26 de locuri. ODS s-a ales cu 20, ČSSD cu 14 şi 3 locuri au revenit partidului comunist.

Negocierile au început iniţial între TOP09 şi ODS, şi mulţi erau convinşi că viitorul primar va fi dl Tůma, însă pe data de 17 noiembrie, tocmai cînd cehii sărbătoresc începutul Revoluţiei de Catifea din 1989, ODS a anunţat că face coaliţie cu ČSSD şi nu cu TOP09. Favoritul alegerilor – Zdeněk Tůma a rămas să fie simplu consilier.

Lecţia pentru Moldova ar fi că partidele vechi mai uşor găsesc limbă comună, mai ales atunci cînd poziţiile lor sunt subminate de apariţia partidelor noi, care pretind să ajungă la putere.
XS
SM
MD
LG