Linkuri accesibilitate

Cît bun simţ, atîta politică


Lecţia e clară: relaţia România-Moldova înaintează prin bun simţ. În genere, oamenii cred sau sînt învăţaţi să creadă că relaţiile inter-statale sînt înghiţite de un labirint procedural imbatabil. Cazurile de relaţii pozitive, sînt - conform acestei teorii foarte mult propagate în România ultimilor 20 de ani - excepţii care ascund o oarecare lipsă de adîncime sau rezultatul unor eforturi îndelungi perpetuate de generaţii de diplomaţi iniţiaţi în misterele neasemuite ale negocierii.

Cazul de relansare recentă a relaţiilor România-Moldova scoate la luimnă lipsa de sinceritate a acestei teorii care îşi caută pretexte în propria superficialitate. Relaţiile Bucureşti-Chişinău au fost deblocate de voinţă pozitivă şi curaj politic asumat. Preşedintele Băsescu a preluat o relaţie sufocată de retorică patriotică şi de diplomaţie simulată. Actul esenţial al Preşedintelui a fost revenirea la bun simţ şi pragmatism. Din momentul în care Băsescu a tratat frontal contactele cu liderii moldoveni şi nu s-a eschivat - după modelul predecesorilor - lucrurile au început să se mişte.

În al doilea rînd, relaţiile au fost plasate, în sfîrşit, îngtr-un cadru conceptual autentic: relaţia moldo-română ca relaţie europeană. Ministrul de Externe, Theodor Baconschi, un diplomat subtil şi bine exersat, a înţeles la fel de bine că ritualul instituţional e mort în lipsa unei poziţii politice asumate. Declaraţiile tranşante prin care Baconschi a retezat fantoma „moldovenismului” au înlăturat un clişeu şi au pus în loc piesa de bază: comunitatea cultural-istorică a românilor.

Demonstraţia executată rapid de evoluţia cazului România-Moldova s-a sprijinit, deasemenea, pe elanul pro-european al noului grup politic de la Chişinău. Nimic nu e, deocamdată, finalizat dar ceva important s-a întîmplat, după ani lungi de stagnare: mitul politicii de tatonare infinită a fost discreditat. Politica nu e neapărat arta imposibilului. Uneori este, pur şi simplu, practica bunului simţ.

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG