Linkuri accesibilitate

„Șeful statului trebuie să fie ales!”


Marian Lupu: „Interesul general al țării este mult mai important decît nişte ambiţii segmentare sau interese corporative de partid.”


Criza constituţională a trecut déjà de 630 de zile in Republica Moldova. Tara trece printr-un impas constituţional şi nu reuşeşte de aproape doi ani să-şi aleagă un preşedinte. Seful statului trebuie ales de legislativ, cu majoritate de voturi ale deputatilor, care nu a putut fi atinsă în ciuda celor două scrutine anticipate, convocate în aceasta perioada de timp. Ce sanse ar mai fi ca acesta sa fie totusi ales? Cautam sa aflam raspuns de la presedintele interimar Marian Lupu, speakerul Parlamentului.



Interviul matinal EL: cu președintele interimar Marian Lupu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:23 0:00
Link direct


Marian Lupu:
„Avem o optiune. Şi ea depinde de raspunsul Curţii Constiţionale, urmare a sesizarii transmise sub semnatura reprezentanţilor AIE. Daca intr-adevar acest raspuns va fi in masura sa permită completarea vidului constituţional, atunci ar fi intr-adevăr o soluţie. Asta ar presupune o lege organica care sa întrunească majoritatea de 51 de voturi din 101. Presupun ca Curtea va face uz şi de posibilitatea unor consultari cu organizaţiile europene.

O alta opţiune ar fi cea care a fost lansată de domnul Voronin, de opoziţia parlamentară: sa se meargă pe calea alegerii unui candidat apolitic. Dar orice propunere care este lansata de catre opozitie, intai si intai de toate tinteşte ca obiectiv nu depaşirea crizei politice şi alegerea şefului statului, in
conditiile in care PCRM-ul patru ani de zile ramâne in opoziţie. Opoziţia vrea, cu orice preţ, sa revină la putere. Exista o singură cale pentru a obţine acest scop: destramarea AIE şi formarea unei noi coaliţii cu participarea PCRM. Iata care este scopul evident al PCRM.”

Europa Liberă: Careva din cadrul AIE se lasă provocat sa paraseasca coalitia de guvernare si sa faca o alianţa cu PCRM?

Marian Lupu:
„In alianţă noi nici nu purtăm asemenea discuţii, cu toate că unele subiecte din trecut, de exemplu nişte voturi mai comune care s-au produs, mai accidental sau mai putin accidental, au fost discutate; sau, de exemplu, acele intrevederi care au avut loc intr-o manieră mai separată şi mai puţin transparentă. Însă, in politică niciodată nu trebuie să spui niciodată. Pot fi diferite situaţii şi aici intr-adevăr fiecare raspunde pentru propriile decizii si propriile actiuni.

Pot vorbi in numele PD ca noi nu vedem nicio posibilitatea pentru resetarea actualului format politic. Ba mai mult, ca atare noi am spus ca da cineva o sa abordeze o asemenea intrebare sau va incerca sa faca acest lucru, noi nu vom participa la acest exercitiu.”

Europa Liberă: Inteleg ca nu mai cautati cele două voturi din partea deputaţilor comunişti ?

Marian Lupu:
„Unii spun ca funcţiile rezultate ale acestor alegeri locale, in caz dacă PCRM ia mai puţine voturi, atunci s-ar putea aplica acest scenariu. In viziunea mea, daca PCRM isi mentine rezultatele in comparatie cu anul 2007 – nu se schimbă nimic. Mai mult ca atit: daca PCRM-ul obţine rezultate mai proaste, pentru dinsii motivaţia de destramare a AIE devine una şi mai puternica. Adica, si in acest caz, şanse sa se vină cu două-trei sau mai multe voturi pentru alegerea sefului statului - nu, eu personal nu le văd. De aceea, daca o sa fie avizul pozitiv al Curţii Constitutionale, acest model este unicul care intr-adevar ar garanta şi depaşirea crizei politice şi, pe de altă parte, menţinrea in continuare a actualului format politic al Alianţei.”

Europa Liberă: Pentru ca v-ati intors recent de la Bruxelles, şi pentru ca pină nu demult structurile europene insistau asupra unui dialog intre putere si opozitie, acum s-au convins si occidentalii ca acest dialog s-a epuizat sau mai degraba s-a consumat? Ce sfaturi vă dau acum europenii?

La Bruxelles cu Herman Van Rompuy președintele Consiliului European, în luna martie
Marian Lupu:
„Este foarte potrivit acest cuvânt: sfaturi. Cuvintele insistenţă, sugestie, modele, scenarii presupun ingerinţe in afacerile interne, ceea ce partenerii de peste hotare nu si-au permis sa faca, si eu gindesc ca fac foarte bine ca nu se bagă cu indicatii ce trebuie sa faca un stat suveran si independent. Interesul partenerilor nostri strategici, vorbesc intai de toate aici de UE, consta în 1) depăşirea crizei politice şi 2) menţinerea şi consolidarea Alianţei pentru Integrare Europeană şi respectarea condiţiilor acordului politic care a fost semnat.”

Europa Liberă: Dar nu ati raspuns la intrebarea daca Bruxelles-ul mai cere dialog intre putere si opozitie pe marginea acestei chestiuni?

Marian Lupu:
„Structurile europene si-ar dori sa vadă in Moldova două lucruri: Alianţa funcţională in continuare, in baza acordului semnat politic şi, doi, depasirea crizei politice pe baza acestui acord si pe baza consensualităţii in cadrul alianţei. Totul depinde de viziunea juridică. Fiindcă avem o situatie foarte originală: 11 ani in urmă, cand s-a recroit Constituţia, probabil ca lucrurile acestea s-au facut in mare grabă, si s-a urmărit mai mult un scop politic, atunci. Şi cei care au facut acea modificare trebuie sa fie foarte atenti, si sa prevada diferite situaţii.

Fiindcă, in cadrul unor alegeri directe atunci, cum era atunci, seful statului nu putea sa nu fie ales. Asta e problema. Iar in cazul alegerilor de catre Parlament, spre deosebire de alte ţări, in Republica Moldova o asemenea situaţie categoric nici nu a fost prevăzută. În ţările europene, in cadrul unor sisteme parlamentare traditionale gasim asemenea situaţii, ca daca in primul tur nu merge, atunci in turul doi a alegerilor repetate se coboara la simpla majoritate. Pozitia partenerilor este bine înţeleasă.”

Europa Liberă: De aici depinde foarte mult daca mai continua dialogul moldo-comunitar despre semnarea unui eventual acord de asociere a Moldovei la UE.

Marian Lupu:
„Depinde foarte mult de stabilitatea politica şi depasirea crizei politice. Daca, nu dea Domnul, Republica Moldova intra din nou in alegeri parlamentare anticipate, dacă nu se depaşeşte această criză politica şi din nou primim o situaţie ca şi Parlamentul si guvernul sunt nişte instituţii temporare in actuala lor formulă, toti partenerii din strainatatea vor fi foarte rezervati in a discuta cu noi şi vor astepta aceasta stabilitate. Va fi timp pierdut si vor fi oportunităţi ratate.”

Europa Liberă: Aceasta instabilitate politica inseamna ca Moldovei i se atribuie un cartonas galben?

Marian Lupu:
„Intr-un sens da. Atunci cand se vede ca in cadrul unei ţari, deja pe parcursul a mai mult de doi ani de zile nu se pot aseza lucrurile, nu se poate forma un parlament, un guvern, o institutie prezidentiala cu mandat stabil pe cel putin patru ani de zile – oamenii te privesc cu mai putina incredere. Si atunci ei se intreabă: bine, si daca astazi noi semnam cu Republica Moldova acordul de asociere, dar ce
Alături de ceilalți lideri AIE, Mihai Ghimpu și Vlad Filat
va face urmatorul guvern sau Parlament? Va continua aceleasi reguli de joc sau nu va continua? Va continua cu aceleaşi priorităţi sau nu? Fiindca totul depinde de „Măria Sa” alegatorul. Iata care este logica Bruxelles-ului si este o logica absolut sanatoasă şi normală.

Pe de alta parte, este responsabilitatea noastră, a Alianţei, sa gasim soluţia. Nu sa ne impotrivim gasirii soluţiei, dar s-o gasim, s-o acceptam si s-o promovam. Interesul general al tarii este mult mai important decit niste interese mai personalizate, nişte ambiţii mai segmentare sau interese corporative de partid.

Seful statului trebuie sa fie ales. Nu pur si simplu sa spunem asta, fiindca avem de gestionat o ţară toti impreuna. Dar, in cadrul unui model raţional, bine-gindit, agreat pe bază consensuală, trebuie neaparat acest lucru sa fie facut.”

Europa Liberă: Când? In vară, in toamnă, în iarnă?

Marian Lupu:
„Haideti sa asteptam raspunsul Curtii Constitutionale (CC). Pentru ca, intr-adevar, este un element cheie in această situatie. Daca va veni un raspuns pozitiv atunci voi putea sa va dau cu certitudine un raspuns, daca va veni un raspuns negativ, revenim la intrebarea dumneavoastră si la aceasta discuţie, la subiectul alegerii sefului statului, in ziua in care Curtea Constitutională va anunţa decizia. Daca raspunsul curţii este unul pozitiv, este unica şansă pentru Moldova sa depăşim criza politica şi sa asiguram un mandat de cel putin patru ani de zile pentru alianţă.”

Europa Liberă: Şansele pentru ca Marian Lupu sa ajunga preşedintele Republicii Moldova se menţin?

Marian Lupu:
„Ce ma intereseaza intai de toate sunt sansele Moldovei sa se menţină pe calea dezvoltării europene, pe calea dezvoltarii democratice, si pe calea asigurarii prosperităţii si bunăstării de care are nevoie tare mult populaţia ţării.”

Europa Liberă: Si in al doilea rind, totusi ajunge Marian Lupu in fotoliul prezidenţial?

Marian Lupu:
„Revenim la aceasta discuţie dupa decizia CC.”

Europa Liberă: Dar toate cele 3 partide isi doresc alegerea sefului statului, partide care au creeat AIE-2?

Marian Lupu:
„Sa presupunem ca da, zic sa presupunem.”

Europa Liberă: In ce masura nealegerea sefului statului se rasfringe asupra activitatii, in primul rind, a structurilor de forţă? Nu in zadar va adresez această intrebare, pentru ca se discuta foarte mult ca si tergiversarea aflarii adevarului despre 7 aprilie ţine tot de această instabilitate politica.

Marian Lupu:
„Foarte multe lucruri depind. Sefului statului si alegerea lui mai este si un simbol. Este si un respect faţă de structurile statului. Si atunci, ca vorbim despre structurile de forţa, ca vorbim de starea criminalogenă, de starea economică, socială. La nivel chiar si psihologic, repet, o ţară care si-a completat exercitiul politic, care are sef de stat, prim-ministru, speaker de Parlament, chiar se simte integrat, intr-un fel psihologic. Haideti sa nu uitam nici de aceasta importanţă care este foarte si foarte mare. ”

Europa Liberă:Multumim pentru interviul acordat Europei libere.
XS
SM
MD
LG