Linkuri accesibilitate

PL mînat de dorința de a afla adevărul despre 7 aprilie


Ion Hadârcă
Ion Hadârcă

Ion Hadârcă: Audiem rapoartele și tragem linie sau cerem investigații suplimentare pentru a trimite toate dosarele în instanțe.


Europa Liberă: Rapoartele PG, MAI și SIS vor fi publice şi discuţiile pe marginea rapoartelor cu uşile închise.

Ion Hadârcă: „Da şi dezbaterile, pentru a evita excesele nedorite, învinuirile, incriminările şi, mă rog, ulterioarele interpretări. A fost o decizie unanimă, până la urmă, am solicitat prezentarea rapoartelor în scris. Comisia permanentă pentru securitatea naţională este cea care gestionează tot acest proces.”

Europa Liberă: Vor fi trei rapoarte: Ministerul de Interne, Procuratura şi Serviciul de Informaţie şi Securitate.

Ion Hadârcă: „Da, este convenit în Alianţă, ca să fie audiate aceste rapoarte, deci dezbaterile. Finalizarea va fi, probabil, cu un proiect de hotărâre.

Europa Liberă: A Legislativului?

Ion Hadârcă: „Da.”

Europa Liberă: Liderul PL, domnul Ghimpu, a zis că totuşi cineva nu vrea să se cunoască adevărul.

Comisia permanentă pentru securitatea naţională gestionează audierea din Parlament
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:07 0:00
Link direct


Ion Hadârcă: „Atunci, când sunt dezbateri asupra obiectivităţii adevărului, întotdeauna sunt şi oponenţi şi cei care dau o cu totul altă interpretare. Asta înseamnă că cei care dau o cu totul altă interpretare, tocmai sunt cei care se simt cu musca pe căciulă. Noi nu avem nici o temere. Am fost întotdeauna gata să audiem, să discutăm şi într-adevăr suntem ghidaţi de această dorinţă de a afla adevărul.”

Europa Liberă: Bine, dar de ce nu toate cele trei partide, care au creat Alianţa pentru Integrare Europeană au o viziune comună?

Ion Hadârcă: „Este şi întrebarea noastră – de ce nu? Poate că rapoartele vor fi atât de relevante, încât vor arunca lumină şi asupra acestor nedumeriri.”

Europa Liberă: Cea ce auzim noi şi de la Procuratură, şi de la Interne, şi de la SIS – că nu sunt suficiente probe.

Ion Hadârcă: „Probabil că recolta a fost proastă şi recoltorii cred că nu au lucrat. Atâtea lucruri s-au spus. De asta şi se plângea comisia Nagacevschi, că nu au timp ca să studieze toate depoziţiile acestea, toate mărturiile. Nu înţeleg de ce o astfel de interpretare. Chiar vrem să vedem rapoartele, ca să putem să vedem, de acolo să pornim mai departe, să construim o altă atitudine.”

Europa Liberă: Sunteţi de acord cu cei care spun că Nagacevschi a fost un ţap ispăşitor doar?

Ion Hadârcă: „A fost chiar unul din cei, care a mişcat dezgheţul acesta, orientarea spre o justiţie corectă. Era considerat unul din combatanţi, în cavaleria, alături de Alexandru Tănase, alţi câţiva avocaţi, care au pledat pentru cauzele libertăţii şi a justiţiei până la CEDO. Şi îmi e greu să emit o supoziţie. M-aş teme să o emit, ca să nu jignesc. Cred că au existat mai mulţi factori.”

Europa Liberă: Mai mulţi, care?

Ion Hadârcă: „Ar putea să fie, să zicem, o presiune exagerată, înainte de vreme, o serie de obstacole artificiale, create în calea acestei comisii, o tergiversare a reformei în mai multe instanţe.”

Europa Liberă: Judecătoreşti?

Ion Hadârcă: „Inclusiv. O dorinţă a celor care au fost implementaţi în sistemul vechi şi cu nostalgia de a reveni la vechiul regim. Cred că sub aspectul unei interpretări strict profesioniste juridice, comisiei nu prea ai cei reproşa. Şi-a făcut datoria în măsura în care a avut acces la toate aceste mărturii.”

Europa Liberă: Acum reproşurile se îndreaptă către Ministerul de Interne şi Procuratură.

Ion Hadârcă: „Acum reproşurile probabil că se vor reorienta în alte direcţii. Nu vreau să anticipez lucrurile. Trebuie să audiem rapoartele şi după asta. Bineîţeles că astea sunt instanţele cheie, care trebuie să dea o interpretare logică. Şi până la urmă, deci, noi audiem aceste instanţe. Dar asta înseamnă că ori tragem linia, ori mai solicităm nişte investigaţii suplimentare, pentru a trimite toate aceste dosare în instanţe şi instanţele în ultimă instanţă, iertaţi-mi tautologia, trebuie să se pronunţe. Şi iată aici e toată cheia. Că dacă nu au fost reforme şi nu au fost duse până la capăt şi dacă se tergiversează atât de mult cu noile componenţe ale acestei instanţe şi multe alte lucruri, înseamnă că ne aşteaptă încă o primăvară aşa îndelungată.”

Europa Liberă: Foarte sincer, credeţi că va fi rostit acest adevăr?

Ion Hadârcă: „Eu cred că el trebuie rostit.”

Europa Liberă: Că trebuie – da, dar va fi rostit?

Ion Hadârcă: „Depinde de foarte mulţi factori şi imi e greu să spun.”

Europa Liberă: Deci, rămâneţi sceptic? Aveţi rezerve?

Ion Hadârcă: „Eu am 20 de ani de scepticism în politică, aşa încât această experienţă m-a învăţat chiar să fiu cu totul sceptic faţă de multe fenomene. Sperăm că de data aceasta scepticismul nu se va îndreptăţi.”
XS
SM
MD
LG