Linkuri accesibilitate

Alexandru Tănase - demisie din funcția de ministru al Justiției


Alexandru Tănase
Alexandru Tănase

Alexandru Tănase: „Motivele sunt de ordin politic, dar nu este momentul să le expun. Voi face lucrul înaintea depunerii jurământului de judecător.”


Europa Liberă: A fost greu să luaţi această decizie?

Alexandru Tănase: „Eu nu am probleme în luarea deciziilor.”

Europa Liberă: Ce v-a făcut să luaţi această decizie?

Alexandru Tănase: „Am mai multe motive. Sigur că motivele sunt de ordin politic, dar nu este acum momentul ca să le expun. Voi face lucrul acesta până în momentul depunerii jurământului în calitate de judecător. După aceasta legea nu o să-mi mai permită să mai fac nici un fel de declaraţii. Dar voi explica, care este motivul. Cel puţin este unul pertinent.”

Europa Liberă: Atunci când se vorbea despre Alexandru Tănase, se zicea, că el este locomotiva reformei în Justiţie. Cine va continua reforma?

Alexandru Tănase:
„Eu nu ştiu cine va continua. Eu sper că cel care va prelua şi va continua reforma să aibă parte puţin de altă cooperare decât am avut eu. Poţi să fii ministru de Justiţie, sau ministru de oricare alt domeniu, dacă ai sprijinul pe proiectele care le lansezi. Când nu ai asemenea sprijin, este o pierdere de timp.”

Sper ca urmașul meu să aibă parte de altă cooperare decât am avut eu.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:25 0:00
Link direct


Europa Liberă: Domnule Tănase, dacă sincer, Dumneavoastră aţi fost unicul dintre puţinii membri ai PLDM-ului şi mai ales, că având şi funcţia de prim-vicepreşedinte al formaţiunii, aţi intrat în coliziune cu liderul partidului, cu premierul Filat.

Alexandru Tănase: „Cred că este absolut normal ca într-un partid politic să existe mai multe puncte de vedere. De fapt, noi am lucrat până în 2009 anume pentru acest drept – de a avea propriul punct de vedere. Fie că este vorba de un punct de vedere distinct în partid, fie că este vorba de un punct de vedere în afara partidului sau în societatea civilă. De asta şi oamenii, care au suferit în 7 şi 8 aprilie, tot pentru aceasta au ieşit în Piaţă, pentru a avea dreptul să-şi expună punctul de vedere. Şi nu văd nimic criminal în a avea un punct distinct de cel pe care-l promovează preşedintele unei sau altei formaţiuni politice.”

Europa Liberă: Şi odată cu plecarea Dumneavoastră din PLDM, va fi lipsă un alt punct de vedere în formaţiune?

Alexandru Tănase: „Eu nu pot să vă spun care va fi lipsa şi care fi plusul. Timpul le va arăta pe toate.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, eraţi aşteptat săptămâna viitoare în Parlament, atunci când chiar se vor discuta evenimentele din 7 aprilie 2009.

Alexandru Tănase: „N-am auzit niciodată să mă invite cineva în Parlament. Dacă a fost o asemenea solicitare, eu voi veni cu cea mai mare plăcere. Eu mai am încă o lună de zile de incompatibilităţi, aşa că până în mijlocul lui mai, cred eu, că am să deţin încă funcţia de ministru, dacă nu intervine ceva ieşit din comun.”

Europa Liberă: De ce cu două zile înainte de congresul PLDM, membru al căruia sunteţi?

Alexandru Tănase: „Toate explicaţiile şi toate clarificările am să le fac fără nici un fel de dubiu, dar nu acum.”

Europa Liberă: Asta înseamnă că renunţaţi la politică?


Alexandru Tănase:
„Asta înseamnă că statutul de judecător este incompatibil cu statutul de om politic.”

Europa Liberă: Aţi fost cel care aţi pus umărul la crearea Partidului Liberal-Democrat. Acum atât de uşor plecaţi din formaţiune?

Alexandru Tănase: „Într-o formaţiune te afli atâta timp, cât valorile care sunt promovate sunt aceleaşi. O formaţiune nu este o afacere, unde rămâi a fi membru, indiferent de viziuni. Politica în general este bazată pe viziuni şi concepţii politice, şi anumite proiecte politice, care nu neapărat înseamnă accesul la putere. Asta înseamnă şi anumite proiecte de schimbări, care este bine ca toţi cei, care sunt într-o formaţiune, să le vadă la fel.”

Europa Liberă: Înseamnă că în cadrul formaţiunii nu vedeaţi lucrurile la fel?


Alexandru Tănase: „Eu nu am spus aşa ceva.”

Europa Liberă: Cine vine în locul domnului Tănase în fruntea Ministerului Justiţiei?


Alexandru Tănase: „Nu ştiu.”

Europa Liberă: Funcţia rămâne pentru PLDM?


Alexandru Tănase: „Da. Cred că da. Nu ştiu exact, care va fi decizia în acest sens. Încă nu am ajuns s-o discutăm.”
XS
SM
MD
LG