Linkuri accesibilitate

Vicepremierul rus Kozak bănuit de justiția spaniolă de legături cu organizații mafiote


Președintele Vladimir Putin discutînd cu vicepremierul Dmitri Kozak la Kerci
Președintele Vladimir Putin discutînd cu vicepremierul Dmitri Kozak la Kerci

Demnitari ruși acuzați de legături cu organizații implicate în asasinate, trafic ilegal de arme, extorcări de fonduri, fraudă, fals în acte publice, mită, trafic de droguri și spălarea banilor murdari.


Vicepremierul rus Dmitri Kozak, cunoscut în Moldova mai ales pentru tentativa nereușită de federalizare a țării în vederea rezolvării conflictului transnistrean, este bănuit, alături de alți foști și actuali demnitari ruși și apropiați ai Kremlinului, de legături cu organizații mafiote ruse active în Spania.

Acuzațiile au fost formultate de înalta instanță spaniolă Audiencia Nacional, iar judecătorului Jose de la Mata, care instrumentează cazul, a precizat că demnitarii sunt suspecții de legături cu grupările Tambovskaia și Malișevskaia, acuzate că ar fi răspunzătoare de asasinate, trafic ilegal de arme, extorcări de fonduri, fraudă, fals în acte publice, mită, trafic de droguri și spălarea banilor murdari.

Justiția spaniolă a emis un mandat international de arest împotriva deputatului Vladislav Reznik, membru al partidului „Rusia Unită” și vicepreședinte al Comisiei de Finanțe din Duma de Stat.

Restul demnitarilor și foștilor demnitari, începând cu Dimitri Kozak sunt numai bănuiți de relații cu organizații mafiote, împotriva lor nu există mandate internaționale de arest, cum s-a relatat dintr-o eroare miercuri.

Printre demnitarii și foștii demnitari bănuiți de legături cu grupările mafiote se numără Nikolai Aulov, directorul adjunct al Serviciului Federal de luptă cu traficul de droguri, fostul premier rus Viktor Zubkov și fostul ministru al agriculturii, Anatoli Serdiukov.

Judecătorul Jose de la Mata a emis 12 mandate internationale de arest în ianuarie, dar decizia a fost făcută publică numai marți, 3 mai. Mandatele au fost emise în urma unei anchete a poliției spaniole în activitatea grupărilor criminale ruse între 2008 și 2011. Raportul final al Procuraturii spaniole (400 de pagini) care a ajuns în presă arată că poliția s-a bazat pe nenumărate convorbiri telefonice interceptate pentru a stabili ce legături existau între activitățile din Spania ale grupării criminale Tambov și apropiați ai Kremlinului.

Ancheta spanionlă s-a concentrat asupra lui Ghenadi Petrov, bănuit că ar fi capul filialei din Spania a bandei Tambov. El a fost arestat în 2008, în vila sa din Maiorca și ulterior extrădat în Rusia, unde trăiește la Sankt Petersburg. Odată cu Petrov au mai fost reținute 20 de persoane, iar în raportul Procuraturii se arată că Petrov a reușit să stabilească nu numai complicități la nivelul legislativului (Vladislav Reznik) dar și „printre miniștrii”.

Bandele Tambor și Malișev au apărut la sfârșitul anilor 1980 ai secolului trecut la Sankt Petersburg și se ocupau initial cu șantajul. În 1989, fiind bande rivale, au dus un război sângeros în oraș. Acum se presupune că ar controla nenumărate companii, că ar fi implicate în prostituție, jocuri de noroc, trafic cu droguri și spălare de bani.

Un exemplu al dimensiunii afacerilor pe care le controlează este scandalul din Bulgaria din 2008, unde banda Tambov este bănuită de implicare într-o operație de spălare de bani în valoiarea de peste 1 miliard de euro.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG