Linkuri accesibilitate

Nemulţumirile publice ar putea fi catalizate pentru a obţine un obiectiv politic relevant (Iulian Chifu/Deschide.md)


Raportul premierului Filip la 100 de zile de guvernare (Nicolae Negru/Ziarul Național).

Într-un editorial pentru Deschide.md, Iulian Chifu scrie despre responsabilizarea celor care convoacă şi antrenează mase de oameni, care catalizează opinia publică. În opinia sa, este o responsabilitate necesară şi obligatorie pentru a nu irosi valul de încredere, pentru a nu abuza de încrederea oferită atunci când generezi proteste de stradă. Trebuie ca în spatele manifestărilor de stradă să se afle obiective mai importante pentru cetăţeni decât devenirea politică a organizatorilor, continuă acesta.

Astăzi e vorba despre alegerile prezidenţiale, scrie comentatorul. Iar pentru că ele sunt în dispută trebuie o strategie potrivită pentru intrarea unui candidat unic al dreptei în turul doi de scrutin şi crearea premizelor pentru a câştiga funcţia de preşedinte. Şi decât să păcăleşti strada să lupte pentru alegeri generale anticipate, un obiectiv fără sens, nemulţumirile publice ar putea fi catalizate pentru a obţine un obiectiv politic relevant, crede Iulian Chifu.

Despre raportul premierului Filip la 100 de zile de guvernare este analiza semnată de Nicolae Negru în „Ziarul Național”. Editorialistul scrie că s-a făcut simțit contextul electoral în tonalitatea și structura raportului, s-a pedalat pe detalii, pe faptul mărunt al unor „lucruri” care „fac viața oamenilor mai bună prin reducerea unor costuri și tarife pe care le plătesc zi de zi”, în detrimentul tabloului general, al viziunii strategice. În aprecierea lui Negru, raportul a fost unul evaziv cu referire la modul în care a evoluat economia Republicii Moldova, cum stă la capitolul producție, export și import pe diverse ramuri, ce s-a făcut sau se face în privința relansării economice, a atragerii investițiilor. Totuși, scrie editorialistul, eșecul major al Guvernului Filip nu e cel economic sau social, ci unul de credibilitate. În pofida unei serii de acțiuni motivate electoral, Filip nu a reușit să convingă cetățenii că nu este controlat de Plahotniuc, este de părere editorialistul.

Portalul Noi.md îl citează pe fostul ministru al apărării, Victor Gaiciuc, în opinia căruia manevrele militare ale SUA și Moldovei reprezintă o parte din provocările regionale și pot fi interpretate din două raționamente: de pace și de provocare. El crede că este vorba de o acumulare de experiență, deprinderi necesare pentru efectuarea anumitor acțiuni, cu condiția ca acestea să nu pună în pericol statutul de neutralitate a țării. Acest statut, continuă Gaiciuc, presupune că statul nu participă la acțiuni militare de partea unei părți aflate în conflict. În cadrul parteneriatului pentru pace sunt admise aplicații care presupun pregătirea forțelor armate pentru participarea la operațiunile de pacificare, mai notează acesta.

Jurnal.md i-a solicitat o părere analistului Vladimir Socor despre vizita prim-vicepreşedintelui Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în Statele Unite. Expertul califică această vizită drept o încercare din partea lui Plahotniuc de a obţine legitimitate politică. „Dacă dânsul este primit la Washington înseamnă că Statele Unite aprobă dictatura lui Plahotniuc în Republica Moldova. Aşa doreşte dânsul să interpreteze această vizită, aşa va proceda propaganda domnului Plahotniuc în Republica Moldova - îl va prezenta ca un fel de ales al Americii”, crede Socor.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG