Linkuri accesibilitate

Maşinăria statală îşi schimbă părul…


N-ar strica, înaintea marii primeniri, ca actualii conducători să ne explice cum vor fi recuperaţi banii dispăruţi din bănci.

Premierul Pavel Filip a declarat răspicat că va urma o mare reformă a maşinăriei statale, una nemaipomenită aici. Cică va fi redus simţitor numărul de ministere, cică birocraţia va slăbi. Pavel Filip a spus că guvernul său vrea să refacă încrederea cetățenilor în integrarea europeană și a partenerilor europeni în „seriozitatea” reformelor în Republica Moldova. „Obiectivul meu este să conduc un guvern al prosperității și stabilității” a mai declarat cu convingere premierul.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00
Link direct

Aşadar, să aşteptăm cu înfrigurare marea primenire? Înainte să facem asta, n-ar strica să reflectăm niţel. Asemenea declaraţii au răsunat cu duiumul în anii neguroşi ai tranziţiei. Promisiunile astea mereu erau rostite cu convingere, cu emfază, iar făurirea promisă se convertea în cele din urmă în nişte baloane de săpun. Să fie acum altfel? Avem suficiente motive să fim circumspecţi.

N-ar strica, înaintea marii primeniri, ca actualii conducători să ne explice cum vor fi recuperaţi banii dispăruţi din bănci. Sau transformarea lor în datorie de stat a rezolvat problema? Eu zic că nu, că problema nu e rezolvată, că există vinovaţi care ar trebui să ajungă în puşcării. Primenirea asta se face aşa de parcă toate păcatele guvernanţilor au fost spălate şi singurul lucru care le-a mai rămas să facă e reorganizarea instituţiilor de stat. Păi, nu ne-am lămurit nici măcar cu episodul dizgraţios al vînătorii din Pădurea Domnească. Ce-a fost de fapt acolo? Cine l-a ucis pe Sorin Paciu? Voi ştiţi, stimaţi ascultători? Eu unul habar n-am.

Maşinăria statală autohtonă a dat mereu impresia, de-a lungul anilor, că e suficientă sieşi, că are grijă cu precădere de pensiile, favorurile şi privilegiile cinovnicilor. Şi acum să credem că ea se primeneşte de dragul reformelor? Mai bine să vedem ce iese din aceste noi-vechi declaraţii.

Admit că numărul de ministere poate fi redus, adică maşinăria să-şi schimbe părul. Dar îşi va schimba ea şi năravul? După 25 de ani de tranziţie hidoasă, aproape că nu-mi vine să cred…

XS
SM
MD
LG