Linkuri accesibilitate

„Sînt convinsă Dumnezeu e mult mai bun și mai tolerant decât cei care astăzi slujesc biserica”


Cristina Zavatin
Cristina Zavatin

Jurnalul săptămânal cu Cristina Zavatin.

Născută la 12 octombrie 1987 in Chișinău. Absolventă a Facultății de Istorie și Filosofie, de la USM și a Școlii de studii avansate în jurnalism, bursieră Erasmus Mundus în Franța, Bordeaux; master în studii europene. Coordonatoare de programe, Centrul pentru Jurnalism Independent. Consultant principal în Biroul Comunicare și relații cu presă al Guvernului, 2013-2015 Specialist principal în Serviciul Protocol, Informare și comunicare cu mass-media, Ministerul Justiției, 2013.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:27 0:00
Link direct

Luni

Ziua începe cu tradiționala ședință de la CJI, unde împreună cu colegii fixăm prioritățile săptămânii. De câteva luni, CJI împreuna cu alte două ONG de media a lansat o campanie împotriva informației false și tendențioase. E un proiect ambițios, care vine sa combată manipularea și propaganda mass-mediei. Din păcate, observ că presa de la noi e tot mai afectată de acest fenomen și nu știu când vom scapă definitiv de acesta... Urmăresc cum a reflectat presa protestul de duminică... dezgustător. Unii au făcut zel de triumfalism, în timp ce alți au scos lucruri din context.

Seara, am mers la evenimentul Start up Manifesto .. mulți tineri, atmosferă degajată și discuții interesante despre provocările și oportunitățile unui start-up în domeniul IT. Mi-a rămas în gând un sfat dat de un vorbitor: Atunci când pornești o afacere nu te pasiona de idee în sine, ci de problema pe care aceasta o rezolvă.

Marți

Surprinzător, dar ziua începe fără ambuteiaje. În aceste momente, realizez, totuși, că suntem mai norocoși decât parizienii, care petrec zilnic câte 2 ore în trafic. Chișinăul e un oraș compact, verde și liniștit. Da, azi prefer să văd partea plină a paharului și să fac abstracție de gropile și construcțiile neautorizate din oraș.

La amiază încep prima lecție de spaniolă, cu Teresa, voluntara noastră de la CJI. E de aproape un an în Moldova, timp în care a reușit să învețe română, iar eu m-am gândit că nu mi-ar strica niște noțiuni elementare de spaniolă. Seara o petrec calm, acasă.

Miercuri

Ziua începe cu un sms matinal de la o prietenă, care ma anunță ca a născut o fetiță. O veste bună și ziua parcă e mai frumoasă. La birou urmăresc banda de știri și caut subiecte pentru portalul Mediacritica, lansat recent de CJI.

Dau peste știrea cu mitropolitul Vladimir, care de la tribuna Parlamentului se pronunță împotriva legii anti-discriminare. „Nu dorește mitropolitul, dar întreaga noastră societate”, susține capul Bisericii. Ei bine, fac și eu parte din societate și din totdeauna am susținut adoptarea acestei legi.

Aceste reacții și reticențe mai ales în miercurea mare îmi par mai curând un sacrilegiu. Sînt convinsă Dumnezeu e mult mai bun și mai tolerant decât cei care astăzi slujesc biserica.

Joi

Dimineața particip la un workshop despre războiul informaţional. Experți din România și Moldova discută despre efectele și metodele propagandei ruse, iar rezultatele cercetării vor fi publicate într-un studiu. Este o inițiativă atât de utilă și sper să dea roade.

După-amiază țin să-i spun drum bun,unei prietene care pleacă din Moldova.

Mă bucur pentru ea, dar în același timp conștientizez că un om drag va fi departe, iar țara mai pierde un tânăr cu studii și ambiții.

Vineri

Forfata din ajunul Paștelui se simte, pe stradă văd oameni grabiți și mașini în ambuteiaje. La birou încep ziua prin a-mi verifica poșta. Dau peste un email cu titlul Abia am scos din cuptor, e de la mătușa, care fiind în San Francisco a hotărât să-și răsfețe copii cu cei mai buni cozonaci, de casă. Ca mai toate familiile din Moldova, cu rudele de peste hotare comunicăm pe net. Așa sunt timpurile ...

La serviciu e o zi plină, studii de caz, traduceri, știri. Seara, mă văd cu o franțuzoaică, care de mai bine de un an a pornit o afacere în Moldova. După care merg acasă unde cu siguranța, mama pregătește ceva gustos pentru masa de sărbătoare. Paște fericit!

XS
SM
MD
LG