Linkuri accesibilitate

România: mașina mitropolitului și (in)suficienta lui credință


Cum sapă înalții prelați ai Bisericii Ortodoxe Române la credibilitatea ei.

În România, înalții ierarhi ai bisericii ortodoxe nu sunt nici săraci, nici umili. Strâng bani, își cumpără mașini scumpe și uneori chiar proprietăți imobiliare. Nu e o formă de a trăi confortabil, ci o tradiție veche prin care clericii, în special cei cu rang înalt, își etalează hainele scumpe cusute cu fir de aur și argint, crucile masive din aur și pietre prețioase.

Acum veșmintele scumpe nu mai sunt suficiente pentru ca episcopii, mitropoliții și chiar patriarhul să-și demonstreze superioritatea.

Pe lângă această uniformă scumpă de vitrină, înalții ierarhi râvnesc, la fel ca cei mai mulți muritori de rând, la mașini scumpe, case, conturi în bănci.

Spre exemplu, mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza avea în 2010, potrivit unei declarații de avere pe care a depus-o la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, mai multe conturi în valoare totală de 75.000 de euro.

Clericii nu depun declarații de avere în România, pornind de la premisa că Biserica este separată de stat, numai că, cei care sunt și cadre didactice nu pot eluda legea.

În aceeași declarație de avere, apărea un apartament și o mașină cumpărată înainte de 1989.

Între timp, mitropolitul Streza nu mai apare pe site-ul Universității cu declarații de avere, dar a fost fotografiat recent de un jurnalist de la „Ora de Sibiu”, urcându-se într-un Mercedes nou (modelul E350 4matic).

În articol se relatează că mitropolitul a venit de la reședința sa aflată la 10 minute de noul centru de cercetare al Spitalului Județean Sibiu, pe care l-a sfințit la inaugurare, cu această mașină de lux, care costă între 60.000 -100.000 de euro.

Enervat de pozele apărute în„Ora de Sibiu”, mitropolitul Streza a spus că nu ar avea de ce să nu se folosească de un bun pe care l-a câștigat „cinstit” și la care mai are încă „de plată”, „pentru că cineva a vrut să câștige niște bani cu fotografia respectivă”.

Într-un interviu pentru Turnul Sfatului Tv, Laurențiu Steza îi urează jurnalistului care l-a fotografiat și care a comentat că circulă cu o mașină scumpă „să-i dea Dumnezeu atâția bani cât a câștigat” publicând fotografiile cu el și „să-i înmulțească numai banii ăia”.

Așa sună un blestem din partea unui înalt ierarh. Altfel spus îi urează jurnalistului sibian, cu toate că blestemul e mai mult decât atât, să trăiască în sărăcie de-acum încolo, doar de pe urma sumei primite în schimbul publicării articolului și pozelor cu înaltul ierarh.

Lipsa de modestie a mitropolitului, țâfna răspunsului dat în Săptămâna Patimilor, incapacitatea clericului de a ierta și de a încerca să înțeleagă rolul jurnalistului demonstrează că liderii Bisericii Ortodoxe și-au uitat menirea.

Episcopii, mitropoliții și patriarhul sunt călugări, deci ar trebui să fie rupți de dorințele materiale, să nu mai aibă nevoie de bani și de proprietăți, fiindcă le este suficientă credința.

Dar credința lor e insuficientă, de aceea mitropolitul Ardealului are nevoie de un Mercedes ultimul tip, patriarhul vrea un salariu egal cu al președintelui, jinduiește la distincții de tot felul și la rândul lui adoră mașinile scumpe și accesoriile prețioase.

Recent, patriarul Daniel a primit titlul de Doctor Honoris Causa de la Universitatea Politiehnică, pe care profesorii i l-au livrat într-o ceremonia la Patriarhie, fiindcă Daniel s-a temut probabil de scandal din partea studenților.

Continuând acest trend, înalții ierarhi sapă, de fapt, la credibilitatea Bisericii Ortodoxe.

Politigraf

XS
SM
MD
LG