Linkuri accesibilitate

Rusia lui Putin îşi afirmă deschis intenţia de a deveni centrul de putere şi de iradiere al unui nou conservatorism mondial (Cristian Pîrvulescu/Observator cultural)


Vlad Alexandrescu a crezut că va fi susținut măcar de premier și de Președinte. Nu a fost așa (Andrei Cornea/22)

Iliberalismul a prins și în Austria. Se pregătește România, unde ”climatul politic s-a deteriorat, atingând un nivel de alertă”, scrie Cristian Pîrvulescu în analiza publicată în „Observator cultural”. Ce se întâmplă la nivel european? ”În absenţa unei noi orientări ideologice, scrie Pârvulescu, autoritarismul lui Vladimir Putin a fost altoit pe o rădăcină, în acelaşi timp istorică şi religioasă, ce se revendică de la moştenirea antioccidentalismului şi conservatorismului reacţionar programatic al ţarului Nicolae I. Rusia lui Putin îşi afirmă deschis intenţia de a deveni centrul de putere şi de iradiere al unui nou conservatorism mondial. Dacă scopul superficial al acestei ofensive propagandistice pe întreg frontul centrul şi est-european este de a oferi o ieşire pentru Rusia lui Putin dintr‑o situaţie economică dificilă, scopul pe termen lung este de a da curentelor de idei forţa de a bloca procesul integrării europene”.

Petre Barbu, care scrie pe blogurile „Adevărul”, exprimă astăzi o încredere fără fisură în viitorul Uniunii Europene, grație așa-numitei generații Z, cea care s-a născut cu internetul în vârful degetelor. ”Acești copii au petrecut vacanţe în Bulgaria sau Spania, fără să aibă conştiinţa vizelor pe paşapoarte. Foarte mulţi şi-au urmat părinţii la muncă în străinătate, la fel, fără să ştie că au trecut graniţe. Minţile acestor copii nu vor fi brăzdate de graniţe, spre deosebire de minţile bunicilor sau chiar ale părinţilor lor”. ”Vor iubi mai mult Facebook-ul decât România. Pentru că România va fi doar locul în care s-au născut. (...) Nu se vor bate cu „cărămida în piept“ că românii sunt de 2000 de ani pe aceste meleaguri şi că sunt urmaşii Romei”. Ca atare, sună concluzia autorului, ”pesimismul faţă de Generaţia Z, care nu va fi în stare să muncească, este de-a dreptul prostesc”.

Pe termen scurt, lucrurile nu stau la fel de promițător, cel puțin pentru Lucian Lumezeană, care scrie la Ziare.com. El observă că, deși a făcut destule lucruri bune (care sunt pomenite aici), guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș nu a știut să le comunice simplu către români. Mai bine s-a descurcat la acest capitol guvernul Ponta.

Executivul a mai făcut și boacăne, rezultă din articolul lui Andrei Cornea de la revista 22, a cărui temă este gestul premierului Dacian Cioloș de a-i cere demisia ministrului culturii pentru un scandal intern de la Opera Națională din București. Vineri s-a anunțat că Vlad Alexandrescu a convenit cu premierul să mai amâne depunerea demisiei, deci mai vedem. Fapt este că premierul putea să-l mai păstreze pe ministru pentru următoarele șapte-opt luni ”amărâte” de mandat, în ciuda naivității distinsului universitar care este Vlad Alexandrescu. A crezut, arată Cornea, că reforma pe care o propune în instituțiile de cultură din România va fi primită cu brațele deschise. Nu și-a dat seama că nu va fi așa, de vreme ce nu are în spate o susțiunere politică în statul român, dominat de grupuri de interese. A crezut ”că va fi susținut măcar de premier și de Președinte”. Nu a fost așa.

XS
SM
MD
LG