Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii poltice


Raportul de activitate al premierului moldovean Pavel filip la 100 de zile de mandat.

Premierul Pavel Filip a spus joi, la împlinirea a 100 de zile de mandat, că guvernul său vrea să refacă încrederea cetățenilor în integrarea europeană și încrederea partenerilor europeni în seriozitatea reformelor în Republica Moldova. Filip, membru al Partidului Democrat care a făcut parte din patru guverne pro-europene înainte să devină premier, a spus că unii politicieni, pe care nu i-a numit, au creat până acum așteptări false de la integrarea europeană și au afectat încrederea oamenilor în acest proiect. Raportul de activitate al priremierului moldovean Pavel filip la 100 de zile de mandat este analizat la „Retrospectiva săptămânii poltice”.

Cele o sută de zile, pentru echipa prim-ministrului Pavel Filip, au fost doar o perioadă de acomodare, iar rezultate palpabile și reformele reale sunt așteptate în perioada imediat următoare, mai exact până în toamnă, sugerează analistul politic Ion Tăbârţă de la Insitutul de Analiză şi Consultanţă politică Politicon:

„Guvernul Filip deocamdată are un mare handicap, și anume nivelul credibilității în fața partenerilor de dezvoltare. Vedem că practic în fiecare zi reprezentantul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola vine cu anumite remarci la adresa Republica Moldova. Dacă Guvernul Filip va reuși să implementeze anumite reforme credibile, atunci desigur vom putea vorbi despre o anumită reușită a acestui Guvern. Deocamdată, el a fost la faza de acomodare, o fază în linii mari cred că reușită. A fost o reparație cosmetică, niște măsuri pentru a tempera cât de cât spiritul în societate. De fapt, greul adevărat pentru Guvernul Filip abia acum începe, cred că este momentul să se treacă de la PR politic la acțiuni reale și cred că spre toamnă vom ști mai exact de ce este capabil guvernul Filip. Faptul că s-a anunțat acele reduceri ale ministerelor, desigur că sună bine, dacă este să ne uităm la lucruri din perspectiva reducerii birocrației, reducerea cheltuielilor a bugetului de stat , dar ceea ce contează în special este ce reforme reale va fi în stare să facă Guvernul Filip.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:19 0:00
Link direct

Vestea cu micșorarea numărului de ministere este doar aparent bună, pentru că asta nu înseamnă în mod automat și cheltuieli mai mici pentru buget, așa cum pare la prima vedere, atenționează secretarul general al Consiliului organizațiilor neguvernamentale Antoniţa Fonari:

„Mă gândesc că dacă vom avea mai puțini miniștri, vom avea mai puține probleme, sau vom cheltui mai puțini sau mai mulți bani? Pentru că atunci când reduci numărul de ministere, sarcinile trebuie să treacă în alte parte. Ministerul Tineretului va fi printre primele care va fi scos din listă, pentru că tineretul este un domeniu transversal, care se regăsește și în alte ministere. Dar, în momentul când se vor face aceste remanieri trebuie să se schimbe o groază de regulamente, iată aceste cheltuieli, ele au fost calculate? Ce facem cu sarcinile, facem agenții în plus, asta înseamnă că nu economisim dacă dăm anumite sarcini la o agenție.”

Antonița Fonari mai sugerează că printre așteptările societății civile, în special inițiativa cunoscută sub denumirea „legea 2%”, rămâne a fi codașă în lista priorităților actualului executivului:

„Pe alte segmente de genul 2% se fac inca o data confirmari din partea Guvernului ca da ar fi bine sa avem aceasta lege pentru a sprijini serviciile sociale dar si alte servicii prestate de societatea civila, dar este o chestie declarativa, pentru ca documentul acesta se plimba de 10 ani, deci merge de colo colo și față de acest segment eu personal nu sunt foarte încântată.”

Guvernul Filip a fost învestit într-un moment de criză pentru Republica Moldova, iar printre principalele obiective rămân a fi implementarea reformelor în domenii precum justiția, sectorul financiar bancar, lupta cu corupția, dar și restabilirea încrederii în fața Uniunii Europene pentru a debloca finanțările externe pentru Moldova.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG