Linkuri accesibilitate

Dispersarea electoratului pro-european (Ziarul Național)


Republica Moldova „prizonier definitiv, pe termen lung”? (Jurnal.md)

Editorialistul Petru Bogatu de la Ziarul Național crede că opiniei publice îi scapă un amănunt esențial ce ține de mitingul din 24 aprilie. Și anume acela că toate evoluţiile politice din ultimul timp, se ţes pe canavaua scenariului scris de actuala guvernare. Guvernarea a impus o agendă politică proprie, scrie Bogatu. Iar dreapta antisistem s-a ruinat lamentabil chiar pe segmentul care părea să se coaguleze într-o forţă politică mai mult sau mai puţin închegată.

Coabitarea nefericită a Platformei DA cu formaţiunile filoruse, transformarea ei în partid şi graba suspectă cu care liderul său, Andrei Năstase, şi-a înaintat candidatura pentru alegerile prezidenţiale au izolat-o periculos, erodând şi mai mult încrederea societăţii în acest proiect politic, crede autorul. Acesta notează că între timp, la orizont se prefigurează o sumedenie de liliputani politici care se vor înscrie în cursa pentru alegerile prezidenţiale, dispersând şi mai mult electoratul proeuropean.

Portalul Tribuna.md publică un comentariu semnat de jurnalistul Igor Volnițchi. Acesta scrie despre inițiativa a două partide de pe segmente politice diferite – PSRM și Partidul unionist „Dreapta” – care vizează introducerea votului electronic în apropiatul scrutin prezidențial, astfel încât să le fie oferită posibilitatea de vot și cetățenilor moldoveni din disapora. Autorul este de părerea că, la ora actuală, urmare a reaşezării lucrurilor pe eşichierul politic autohton și în lumina ultimelor sondaje se poate de presupus că votul diasporei din ţările Europei de Vest va merge spre astfel de partide ca Platforma DA, PAS, PNL, „Dreapta” şi, într-o măsură mai mică, spre PPE. Cât privește, voturile cetăţenilor moldoveni din Rusia, acestea vor merge preponderent spre PSRM şi Partidul Nostru, şi într-o măsură mai mică spre PCRM. Igor Volnițchi se întreabă pe final dacă partidele înţeleg importanţa votului diasporei și dacă sunt ele în stare să acţioneze pentru a obţine realizarea acestui obiectiv.

Într-un comentariu pentru publicația moscovită Kommersant, jurnalistul Vladimir Soloviov notează că mișcarea protestatară se radicalizează la nivel de simpli protestatari, referindu-se aici la protestul din 24 aprilie. Puterea, notează autorul, nu face compromisuri și aplică în lupta cu opoziția metode care provoacă și mai mult nemulțumirea acesteia. Vladimir Soloviov observă că situația din RM este asemănătoare cu cea care a fost în Ucraina în 2013-2014, când protestatarii, la un moment, au început să acționeze independent de liderii lor. Deosebirea constă în faptul că în RM confruntarea este dintre puterea, care se autodenumește „pro-europeană”, și opoziția, care este convinsă că nu există o altă cale pentru RM decât cea spre UE.

Jurnal.md îl citează pe analistul politic român, Armand Goșu, care a declarat în cadrul unei emisiuni TV că au trecut 3 luni de când Guvernul Filip a preluat puterea şi de când există un iureş politic al partidului lui Plahotniuc care a decapitat toate instituţiile pe care nu le controla şi a numit oameni apropiaţi lui în fruntea acestor instituţii. Vorbim despre un stat care se criminalizează de sus până jos, notează analistul. În opinia sa, „asistăm la parcurgerea ultimilor centimetri în marea operaţiune de luare a statului Republica Moldova prizonier definitiv, pe termen lung”. Va fi un an foarte interesant. În România vor fi alegeri locale şi parlamentare. În RM - prezidenţiale. Alegeri locale undeva în Ucraina. Şi toamna târziu alegeri în Rusia. Va fi un an de seturi şi reseturi politice în regiune. În aceste condiţii, Plahotniuc obţine ceea ce-şi doreşte el - timp, ca să-şi consolideze poziţia”, a declarat Armand Goşu.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG