Linkuri accesibilitate

Naţionalpopulismul austriac


(Foto: afiș electoral, blogul lui Norbert Hofer)
(Foto: afiș electoral, blogul lui Norbert Hofer)

Norbert Hofer a cîştigat primul tur al alegerilor prezidenţiala. Semnificaţia votului

În Germania formaţiunea naţional-populistă, eurosceptică şi islamofobă care-şi spune Alternativa pentru Germania (AfD) a obţinut recent, la alegerile din 3 landuri, succese răsunătoare. În România, şefa Frontului Naţional din Franţa, Marine Le Pen, figura cea mai cunoscută a fracţiunii europarlamentarilor naţionalişti care-şi spune „Grupul Europei Naţiunior şi Libertăţilor”, a năşit, de curînd, un nou partid naţionalist pe care urmează să-l conducă eurodeputatul român, Laurenţiu Rebega, şi care se va numi Forţa Naţională.

Partidul Forţa Naţională (PFN) se bucură de susţinerea unor persoane care au participat la fondarea Grupului pentru România al candidatului controversat şi apoi retras al PNL pentru funcţia de primar general al Bucureştiului, Marian Munteanu (fostul lider al defunctului partid radical de dreapta, Mişcarea pentru România). PFN intră în competiţie cu celălalt partid declarat naţionalist al lui Bogdan Diaconu, cunoscut sub denumirea, Partidului România Unită (PRU).

Toate aceste partide, apărute peste tot în Europa, care mai nou şi-au lipit pe frontispiciu atributul „identitar” resping proiectul unional european şi duc o campanie zgomotoasă contra aşa numitei islamizări a vechiului continent.

Cu sloganuri inspirate din arsenalul naţionalismului militant a reuşit duminică şi Norbert Hofer, candidatul Partidului aşa-zis Liberal (Freiheitliche Partei Österreichs – FPÖ) la funcţia de preşedinte al Austriei, să cîştige primul tur al alegerilor. Cu peste 36 la sută din voturi.

„Cine iubeşte Austria îl alege pe Norbert Hofer, pentru că el este singurul care apără populaţia noastră, cultura ei, valorile, tradiţiile şi securitatea ei de noile popoare migratoare. Noi, austriecii, avem un drept la o patrie” (citat preluat de pe blogul lui Hofer). Cu astfel de promisiuni populiste a reuşit Hofer, în vîrstă de 45 de ani, să capteze o parte a electoratului care pe data de 22 mai este chemat din nou la urne pentru a-l alege pe noul şef de stat austriac.

Hofer este ideologul şef al Partidului aşa-zis Liberal (FPÖ), care sub Jörg Haider, mort într-un accident din 2008, a devenit unul din cele mai influente grupări radical-naţionaliste din Europa postbelică. În prezent, Hofer este adjunctul liderului de partid, Heinz Christian Strache.

Apariţiile publice ale lui Hofer sînt mai puţin zgomotoase decît ale celorlalţi activişti ai partidului. În timpul campaniei electorale el a avut un discurs ponderat, încercînd, în primul rînd, să se adreseze tineretului:

„Viitorul Austriei sînt copiii pe care i-am crescut aici şi care, să sperăm, vor avea alţi copii care vor contribui la dezvoltarea pozitivă a acestei ţări. Cînd am fost întrebat dacă islamul face parte din Austria, am spus: nu face parte.”

Hofer are 4 copii. Tatăl său a fost consilier comunal din partea Partidului Popular Austriac (ÖVP – partid conservator de centru dreapta, înrudit ideologic cu Uniunea Creştin-democrată din Germania). La vîrsta de 20 de ani, inginerul aeronautic, Norbert Hofer, a aderat la FPÖ şi a fost ales în funcţia de preşedinte regional în Burgenland. Hofer a activat în cadrul unei asociaţii a studenţilor naţionalişti (Burschenschaft), deţine un permis de armă şi umblă cu un baston din cauza unui accident avut în urmă cu cîţiva ani.

Rivalul său la runda finală a alegerilor va fi ecologistul Alexander van der Bellen (care în primul tur a obţinut puţin peste 20 la sută).

Acesta a subliniat diferenţele existente între el şi concurentul său prin conţinutul mesajelor politice pe care le transmite electoratului.

Scriitorul austriac, Josef Haslinger, a comparat (într-un interviu pentru radiodifuziunea germană) ascensiunea lui Hofer cu succesul pe care l-a înregistrat partidul lui Hitler în anii 1930. Dacă în Austria va învinge un preşedinte radical de dreapta, comenta marţi ziarul „Die Welt”, atunci asta va fi un semnal fatal pentru Uniunea Europeană şi politica de toleranţă promovată de forurile decizionale ale UE.

Previous Next

XS
SM
MD
LG