Linkuri accesibilitate

„Ziua Pămîntului” și Acordul de frînare a încălzirii mondiale


Acordul își propune să nu permită o încălzire globală mai mare de 2°C față de temperatura pe care se crede că o avea Pământul înaintea revoluției industriale din secc al XVIII-lea.

Cu ocazia Zilei Pământului, marcată la 22 aprilie, la sediul din New York al Organizației Națiunilor Unite începe astăzi în cadru festiv semnarea de către țările membre a acordului de încetinire a încălzirii climei, semnat anul trecut la Paris. La ceremonie erau așteptați cam 60 de șefi de stat și de guvern și se anticipa un record în ce privește semnarea unui acord global în prima zi. Dar experții ONU spun că deși este lăudabilă graba de a semna înțelegerea, șansele frânării eficiente a încălzirii globale nu sunt foarte mari.

Acordul privind schimbările climei a fost convenit la Paris în decembrie anul trecut, după ani lungi de dispute mai ales între țările bogate și cele sărace despre cine este de vină și cine ar trebui să facă efortul cel mai mare pentru redresarea situației.

Ministrul de externe francez Laurent Fabius, gazda summit-ului, anunța la 12 decembrie, în aplauzele asistenței, că Acordul de la Paris asupra climei a fost „acceptat”.

Acum, oficialitățile ONU în frunte cu secretarul general Ban Ki-moon au speranțe ca înțelegerea să fie pusă în practică mult înaintea termenului stabilit inițial, anul 2020. Unii cred că nu este exclus ca el să intre în vigoare deja anul acesta.

În pregătirea ceremoniei de semnare de astăzi, șeful echipei de secretarului general ONU pentru combaterea schimbării climei, Selwin Hart, a reamintit esența Acordului de la Paris.

Hart a explicat că acordul își propune în primul rând să nu permită o încălzire globală mai mare de 2 grade Celsius față de temperatura pe care credem că o avea Pământul înaintea începerii revoluției industriale, adică pe la sfârșitul secolului XVIII.

Alarmați de doborârea constantă a recordurilor de temperatură în ultimii ani, mulți savanți se tem că în absența unui efort global de ultim moment, până la sfârșitul secolului actual planeta s-ar putea încălzi cu 4 grade Celsius. În practică, aceasta ar însemna inundarea orașelor de coastă, dispariția unor insule, de pildă cele din Pacific, creșterea ratei malnutriției, valuri de căldură frecvent și violente, secetă și dispariția a până la 20% din speciile de viețuitoare de pe planetă.

Adresându-se liderilor lumii la Națiunile Unite în septembrie, anul trecut, actorul Leonardo di Caprio, ambasador ONU pentru combaterea schimbării climei, a avertizat că frânarea încălzirii globale nu se mai poate pierde în jocuri politice, pentru că de succesul acestui efort depinde supraviețuirea omenirii.

Teama că vine prea târziu nu este singura legată de Acordul de la Paris. Un motiv de îngrijorare îl constituie cel mai mare emițător de gaze de seră de pe planetă, Statele Unite, care se află înaintea alegerilor prezidențiale. Promotorii Acordului vor ca el să fie semnat și să intre în vigoare cât mai devreme, cât mai este la Casa Albă Barack Obama, pentru a face mai dificilă retragerea Statelor Unite din înțelegere în cazul câștigării alegerilor de un candidat mai puțin ecologist decât actualul președinte. China, al doilea mare poluator al planetei, a spus că va ratifica înțelegerea anul acesta.

Dar câțiva mari producători de petrol și gaze, ca Nigeria sau Kazahstan, nu indicaseră până astăzi dacă vor semna sau nu Acordul.

Acordul de la Paris urmează să intre în vigoare de îndată ce îl vor fi ratificat 55 de țări răspunzătoare de 55% din emisiile de gaze de seră ale planetei.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG