Linkuri accesibilitate

De ce sunt periculoase străzile Chișinăului?


În capitală, troleibuzul este singurul mijloc de transport public dotat cu rampe speciale.

În Republica Moldova, persoanele cu necesități speciale se confruntă cu mari probleme atunci când sunt nevoite să se deplaseze pe străzile Chișinăului sau să folosească transportul public. Datele unui sondaj, publicat astăzi, arată că cei mai mulți dintre oamenii cu dificultăți de vedere sau locomotorii consideră că drumul pe care-l parcurg până la școală, sau locul de muncă este unul periculos pentru ei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:31 0:00
Link direct

Nicolae Ciobanu, care are dificultăți de vedere, zilnic se vede silit să înfrunte zeci de obstacole atunci când merge la serviciu. La propriu, nu la figurat. Gropile sau gurile de canalizare descoperite prezintă pericol chiar și pentru persoane cu vederea perfectă. Pentru oamenii cu dificultăți de vedere orice denivelare îi pune la încercare. Cea mai periculoasă parte a traseului este traversarea intersecțiilor, spune Nicolae Ciobanu.

Nicolae Ciobanu: „Mai mult mă bazez pe auzul meu, de aceea când traversez strada întotdeauna atrag atenția din care parte vin mașinile. Dacă simt că este cineva alături nu mă rușinez să solicit ajutorul, sau folosesc semaforul sonorizat, dacă el este, dar noi avem doar șapte semafoare în toată capitala și nici unul în celelalte localități ale Republicii Moldova.”

Potrivit unui sondaj realizat de „Automobil Club din Moldova” și „Alianța de Est pentru Transport Sigur și Durabil”, străzile Chișinăului sunt considerate periculoase de fiecare a doua persoană cu necesități speciale. Parcurgerea străzilor, de fiecare dată, este o provocare și pentru Oxana Piscianscaia, care se deplasează într-un scaun cu rotile.

Oxana Piscianscaia: „Dacă trotuarul este înalt iar în preajmă nu este nimeni, atunci trebuie să aștepți, au fost cazuri când am stat și cinci, și zece minute până vine cineva și te ajută să treci peste trotuar.”

Pentru distanțe mai lungi, persoanele cu necesități speciale au nevoie de transport public. Peste 50 la sută dintre aceste persoane preferă troleibuzele, întrucât este singurul tip de transport public care are rampe speciale. Potrivit șefului Regiei Transport Electric din Chișinău, Gheorghe Morgoci, în capitală două din trei troleibuze sunt dotate cu o astfel de rampă.

Autocarele sau microbuzele din capitală de cele mai multe ori sunt evitate. E lesne de înțeles de ce. Potrivit sondajului aceste unități sunt „neprietenoase și inaccesibile”, întrucât nu au nici rampe speciale de acces, dar nici locuri special amenajate pentru oamenii care se deplasează cu ajutorul cărucioarelor.

Dafina Gercheva, coordonatoarea rezidentă a Organizației Națiunilor Unite, recomandă autorităților de la Chișinău să ofere mai multă atenție acestei categorii de persoane.

Dafina Gercheva: „Cifrele sondajului sperie, în Moldova sunt foarte multe persoane cu necesități speciale, care pur și simplu nu se pot bucura de drepturile lor, cum ar fi deplasarea cu transportul public, sau alte servicii publice accesul către care este cu adevărat limitat. Guvernul și alte autorități fac pași pentru a îmbunătăți condițiile în acest sens, dar ritmul este unul încet. De aceea, îndemn autoritățile să colaboreze cu persoanele cu necesități speciale atunci când este vorba de serviciile publice, pentru a cunoaște și opinia lor.”

De altfel, pe lista noilor obiective ale Organizației Națiunilor Unite este trecută sarcina ca până în 2030, toate guvernele statelor membre să asigure accesul la sisteme de transport sigure, acordând o atenție deosebită persoanelor cu dizabilități.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG