Linkuri accesibilitate

Obstacole în raporturile transatlantice în ajunul vizitei lui Barack Obama în Europa


La plecarea de la Casa Albă
La plecarea de la Casa Albă

Vizita de săptamîna aceasta și summitul NATO din iulie de la Varsovia îi permit lui Obama să încheie mandatul pe o notă pozitivă cu Europa.

In pragul vizitei de sase zile in Europa a presedintelui Barack Obama, raporturile transatlantice au de facut fata unor obstacole. Despre natura lor o relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Presedintele Obama va vizita Germania si Marea Britanie. Batrinul continent este confruntat cu tensiuni accentuate legate de situatia economica, criza refugiatilor si referendumul din Marea Britanie, din iunie cu privire la apartenenta la uniune. Raportile administratiei Obama cu Europa au suferit de la bun inceput, cind presedintele a anuntat asa numitul „pivot catre Asia”.

De curind o alta declaratie controversata a fost cind Obama a spus a Marea Britanie si Franta au lasat America sa duca cea mai mare povara in Libia. Fostul ambasador american la NATO, Nicholas Burns arata ca Obama a ajutat Europa in timpul crizei financiare si a facut concesii menite sa duca la acordul cu privire la mediul inconjurator.

Vizita sa de saptamina aceasta si summitul NATO din iulie de la Varsovia ii permit lui Obama să încheie mandatul pe o notă pozitivă cu Europa. Ambasadorul Burns spune ca Europa si Statele Unite sint decise sa apere integritatea Poloniei si statelor baltice si sa-i spuna lui Putin ca nu i se va permite sa le destabilizeze. In sprijinul ideei ca Obama nu a neglijat Europa vin cele 70 de conversatii cu lideri europeni de la inceputul lui 2015. El a vizitat pina acum de cinci ori Marea Britanie si Germania. Premierul Cameron si cancelarul Merkel sint aliatii mondiali cei mai apropiati ai sefului executivului american dar ambii sint in pericol politic, ceea ce creaza inca un obstacol pentru presesdinte.

Surse de la Casa Alba arata ca presedintele Obama isi va exprima speranta ca poporul britanic va vota sa ramina in Uniune, dar ca o va face diplomatic, fara sa dea impresia ca se amesteca in decizia suverana a britanicilor. Oficialitati americane spun ca Obama va elogia contributia cancelarului Merkel la solutionarea crizei refugiatilor si va oferi sprijin american.

XS
SM
MD
LG