Linkuri accesibilitate

Vitalie Rapcea: „Problema autovehiculelor neînmatriculate în R. Moldova este una complexă care ţine de acciz la devamare”


Interviu cu adjunctul ministrului Transporturilor de la Chișinău.

Ministerul Transporturilor vrea ca la importul de autoturisme în Republica Moldova să se perceapă TVA, nu accize despre care crede că îi favorizează pe importatorii de maşini scumpe. Ideea aparţine ministrului transporturilor, Iurie Chirinciuc, care şi-a anunţat intenţia de a promova în executiv această propunere, ca şi cea a instituirii unui moratoriu pentru devamarea autoturismelor introduse în Moldova până la o anumită dată. Vitalie Rapcea, adjunctul ministrului Chirinciuc, ne-a explicat raţiunea acestor propuneri.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:24 0:00
Link direct

Vitalie Rapcea
Vitalie Rapcea

Vitalie Rapcea: „Ideea aceasta e demult explicată. În principiu, a fost discutată și în cadrul grupului de lucru pe problema vinietei care a venit și cu un document de politici publice pe subiectul dat. Tot în țările din regiune, în marea majoritate a țărilor Uniunii Europene, se practică la importul de autoturisme TVA, și TVA aplicat la prețul unității de transport care se introduce în țară. Și atunci contribuția fiecărui cetățean la bugetul public național e diferită, în funcție de valoarea autoturismului.

Până acum abordarea prin acciz a venit să îi avantajeze pe cei cu mașini scumpe, pentru că, indiferent de cât de scump e autoturismul, taxa de devamare va fi aceeași, accizul la devamare va fi același. În timp ce, dacă se elimină în totalitate accizul și se introduce TVA, atunci la importul autoturismului, în primul rând, persoanei, care cumpără din afară un autoturism, i se deduce TVA, deci, el nu plătește TVA, pentru că scoate autoturismul din țara de origine a autovehiculului, iar introducându-l în Republica Moldova, el ar trebui să plătească acest TVA pentru care a fost scutit la achiziție. Și aceasta e logica.”

Europa Liberă: Da, înțeleg. Dar înțeleg, totodată, că e o discuție abia începută sau aveți parteneri și în rândul guvernului, parteneri care să susțină inițiativa?

Vitalie Rapcea: „Noi, în cadrul grupului creat la Ministerul Finanțelor, care abordează subiectul vinietei, accizului la devamare și al celorlalte taxe rutiere, am venit cu această propunere a domnului ministru. Și o discutăm, și sperăm să se regăsească și aceasta în documentul de politici publice elaborat de acest grup de lucru.”

Europa Liberă: Rezolvă cumva aceasta problema legată de vinietă, cum se știe, cetățeni care au autoturisme neînregistrate aici care plătesc mult mai puțin în buget și aceasta trezește acuzații de discriminare în raport cu ceilalți?

Vitalie Rapcea: „Problema nu constă neapărat în aceea că cei cu autoturisme înmatriculate în afară plătesc mai puțin. Problema constă în aceea că cetățenii cu autoturisme înmatriculate în Republica Moldova sunt dezavantajați. Și atunci acest fenomen, dacă nu este curmat, va lua amploare. Aceasta înseamnă că noi vom avea din ce în ce mai puţine autoturisme înmatriculate în Republica Moldova şi va creşte lipsa siguranţei la trafic din cauza autoturismelor neînmatriculate, vor scădea încasările la bugetul public naţional. Şi există şi probleme foarte mari legate de ecologie, pentru că maşinile care, de regulă, sunt aduse pe teritoriul Republicii Moldova neînmatriculate în Republica Moldova sunt maşini în alte ţări considerate rebuturi, iar la noi circulă bine mersi şi poluează mediul, şi aduc un impact enorm cetăţenilor şi mediului.”

Europa Liberă: Deci, altfel se rezolvă aceasta, nu prin înlocuirea accizului cu TVA? TVA nu va fi plătit de aceste autoturisme?

Vitalie Rapcea: „Ba nu. Problema autovehiculelor neînmatriculate în Republica Moldova este o problemă complexă care ţine nu doar de vinietă, dar şi de acciz la devamare şi, eventual vârsta, autoturismelor care se permit a fi înmatriculate în Republica Moldova. Şi aici cu această abordare complexă urmează să vină grupul de lucru înființat pe lângă Ministerul Finanţelor. Deci, ideea e că la momentul dat trebuie definitivată politica bugetar-fiscală pentru 2016. Şi imediat ce se definitivează şi vine încă şi grupul de lucru cu un produs cu recomandări pentru factorii de decizie la nivel politic, atunci este cel mai probabil să se opereze aceste modificări.”

Europa Liberă: Deci, vorbim despre o modificare care, dacă şi va avea loc, va avea loc din 2017?

Vitalie Rapcea: „Nu neapărat. Se vrea ca această modificare să se aplice din 2016. Cert e că problema autovehiculelor neînmatriculate în Republica Moldova, dar care circulă permanent pe teritoriul ţării, trebuie abordată în complex, nu doar sub aspectul taxe, vinietă, dar şi accizul la devamare şi perioada. Se propune de către Ministerul Transporturilor inclusiv opţiunea de aplicare a unui moratoriu pentru devamarea autoturismelor introduse în ţară până la data de 1 ianuarie 2016, ca proprietarii autoturismelor neînmatriculate în Republica Moldova să aibă posibilitatea şi să le înmatriculeze.

Noi abia am statuat problemele şi obiectivele şi am schiţat doar primele posibile soluţii, ulterior nu ţine de competenţa mea să zic care vor fi aplicate, pentru că decizia aparţine politicului. Treaba noastră în guvern e să analizăm opţiunile şi să informăm politicul referitor la riscurile pe care le va întâmpina, în cazul în care se va aplica opţiunea unu, doi sau trei. Şi atunci factorul politic trebuie să decidă care dintre opţiuni le consideră verosimile.”

XS
SM
MD
LG