Linkuri accesibilitate

Victorie în preliminarele din New York: Hillary Clinton și Donald Trump vor da următoarea bătălie pentru Casa Albă


Donald Trump și Hillary Clinton
Donald Trump și Hillary Clinton

Teoretic, nici unul din oponenții lor nu mai are șanse de a le bloca nominalizarea pentru a devenii candidații partidelor democrat și republican în prezidențialele din noiembrie.

În Statele Unite, democrata Hillary Clinton și republicanul Donald Trump au făcut, marți, un pas mare către obținerea nominalizării din partea partidelor lor să candideze la alegerile prezidențiale din luna noiembrie. Nici un oponent nu mai pare să aibă șanse de a-i întrece în competiția pentru adunarea delegaților necesari nominalizării.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:29 0:00
Link direct

Clinton și Trump au învins categoric în alegerile primare de marți din statul New York, recâștigând inițiativa și apropiindu-se de obținerea nominalizării din partea partidelor lor să candideze la președinția Statelor Unite, la toamnă.

„Ați demonstrat astăzi că nicăieri nu e ca acasă”, le-a spus Clinton suporterilor adunați să sărbătorească victoria la un hotel din Manhattan. Politiciana de 68 de ani consideră că New Yorkul pe care l-a reprezentat în trecut ca membră a Senatului este statul său natal.

„Cursa pentru nominalizarea candidatului democrat se apropie de sfârșit, iar victoria este tangibilă”, a spus Clinton în fața audienței triumfătoare. Fostă Secretar de Stat și primă doamnă a Statelor Unite, ea a subliniat că, de când au început alegerile interne ale democraților, în luna februarie, a obținut deja sprijinul a peste 10 milioane de alegători și a repurtat victorii în toate regiunile țării.

New Yorkul este și statul natal al miliardarului Donald Trump, fruntaș în cursa internă a republicanilor. Marți, el și-a consolidat avantajul, câștigându-i aproape pe toți cei 95 de delegați din acest stat mare.

În ambele partide, Democrat și Republican, candidații își adjudecă la alegerile primare un număr de delegați. Mai apoi, aceștia decid la adunări ținute în luna iulie, Convențiile, pe cine nominalizează să candideze din partea fiecărui partid la prezidențialele din 8 noiembrie.

„Competiția s-a cam încheiat, judecând după rezultatele pe care le văd pe ecran, le-a spus republicanul Trump susținători adunați să sărbătorească victoria în propria lui clădire, Trump Tower, din Manhattan. Senatorul Cruz este matematic eliminat. Iubim New Yorkul!”, a spus omul de afaceri, în vârstă de 69 de ani.

El se bucură de o mare popularitate printre alegătorii republicani, chiar dacă nu este îndrăgit de conducerea partidului. Unii republicani din așa numitul establishment de partid nu-i agreează propunerile incendiare, cum ar fi construcția unui zid la granița cu Mexicul, interzicerea temporară a primirii musulmanilor în țară sau reducerea participării americane în NATO.

„Le-am arătat politicienilor care numai vorbesc, dar nu fac că mișcarea noastră nu poate fi oprită”, a spus Trump într-un email trimis suporterilor săi după victoria de la New York. El s-a mai apropiat de numărul de 1237 de delegați necesari pentru a obține nominalizarea și a se evita o scindare a republicanilor la Convenția din iulie.

Cu aproximativ 800 de delegați adjudecați deja, Trump și-a lăsat mult în urmă cei mai apropiați concurenți, senatorul din Texas Ted Cruz și guvernatorul statului Ohio, John Kasich.

În tabăra democraților, lucrurile sunt mai clare. Victoria lui Hillary Clinton a întrerupt o serie de victorii mai mici ale rivalului său, senatorul Bernie Sanders. Clinton și-a mărit avantajul de 244 de delegați pe care îl avea deja față de senatorul în vârstă de 70 de ani. Pentru Sanders este acum aproape imposibil s-o mai ajungă din urmă și să mai adune cei 2383 de delegați democrați necesari pentru nominalizare. Dar politicianul care pare să inspire tânăra generație cu vederi social democrate, nu renunță la luptă.

„Deci, am pierdut astăzi, le-a spus Sanders suporterilor. Dar vor fi cinci alegeri primare săptămâna viitoare. Credem că vom obține rezultate bune și că există o cale către victorie. Vom lupta să ne-o păstrăm”, a mai spus Sanders într-o referință la alegerile din alte cinci state nord-estice, care urmează.

El s-a plâns de nereguli înregistrate în timpul votului la New York, între care absența a peste 125 de mii de oameni din listele de alegători la New York City, incidente pe care autoritățile locale au și început să le investigheze.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG