Linkuri accesibilitate

Despre securitatea conducătorilor şi securitatea noastră


Cetăţeanul moldovean simplu se simte abandonat aici din îndepărtatul an 1991. Şi nici o conducere nu a reuşit pînă acum să-l protejeze cu adevărat.

De muuuultă vreme conducătorii autohtoni participă la tot soiul de conferinţe pe tema securităţii globale şi regionale. Ei merg, pe banii contribuabililor, la aceste reuniuni şi ţin discursuri frumoase şi înduioşătoare. Ei participă, ei fac declaraţii, ei visează zi şi noapte viitorul luminos în care statul RM va fi ferit de orice pericol. Pînă aici totul e parcă OK. În continuare însă lucrurile iau o turnură întristătoare.

Despre securitatea conducătorilor şi securitatea noastră
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00
Link direct

E lesne de constatat că – în ciuda participărilor la conferinţele sus-pomenite – statul Republica Moldova rămîne destul de vulnerabil. Nu e limpede nici măcar ce frontiere are acesta, dată fiind desprinderea Transnistriei. Iar neutralitatea atît de lăudată nu prea pare a fi un scut viguros de vreme ce armata rusă e prezentă în regiunea transnistreană.

Mai e însă un amănunt care diminuează mult toată fojgăiala conducătorilor pe la conferinţele consacrate securităţii statelor. Stăm prost cu securitatea internă, mai exact cu cea a cetăţenilor. Preocupaţi de securitatea maşinăriei statale, care le asigură privilegii şi favoruri, guvernanţii autohtoni au cam uitat de securitatea simplilor muritori. Cetăţeanul moldovean simplu se simte abandonat aici din îndepărtatul an 1991. Şi nici o conducere nu a reuşit pînă acum să-l protejeze cu adevărat. Dimpotrivă, l-a neglijat şi l-a lăsat în voia sorţii. Cît de sigur, de pildă, se poate simţi cetăţeanul dacă sume uriaşe de bani dispar din bănci în timp ce conducătorii se fac că plouă? Corupţia fără frontiere e şi ea, la rigoare, o neglijare a securităţii oamenilor. Dar sînt atîtea şi atîtea exemple care pot demonstra fără putinţă de tăgadă că statul moldovenesc nu are grijă de securitatea cetăţenilor.

Şi atunci te întrebi: la ce bun să ne cramponăm de securitatea unei structuri care pare a fi suficientă sieşi şi care neglijează securitatea cetăţenilor? Ce impact au toate plimbările astea ale conducătorilor pe la conferinţele consacrate securităţii? Căci omul simplu a înţeles demult regula jocului de aici: fiecare se descurcă cum poate într-un spaţiu în care haosul tronează.

XS
SM
MD
LG