Linkuri accesibilitate

Igor Dodon la APCE: „Nu vă mai lăsați șantajati de oligarhii de la guvernare care sperie Occidentul cu factorul rusesc”


Dodon s-a plâns și de recentele miscări unioniste din România și R. Moldova.

Într-o conferință de presă organizată luni în marginea sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, liderul socialiștilor moldoveni, Igor Dodon, a prezentat unei săli aproape goale situația din Republica Moldova, cerând „partenerilor de dezvoltare” ai Republicii Moldova (UE, FMI, Banca Mondiala, Statele Unite etc) să nu mai sprijine „coaliția așa zis-proeuropeană de la Chișinău, să nu se lase șantajati de oligarhii de la guvernare care sperie Occidentul cu factorul rusesc”.

Dodon a avertizat că dacă mesajul „celui mai mare partid politic din R. Moldova” (Partidul Socialist) nu va fi ascultat, încrederea populației în UE va scădea dramatic și există riscul unor explozii sociale în R. Moldova.

Liderul PSRM a anunțat că a transmis acest mesaj tuturor „partenerilor de dezvoltare” ai R.Moldova, precum și ambasadelor. În plus, el a spus că se va întîlni cu președintele Comisiei Veneția pentru a discuta nu doar despre modificarea Constituției care va permite organizarea alegerilor prezidențiale pe 30 octombrie, dar și modificarea Codului Electoral.

„Îi chemam pe partenerii de dezvoltare ai R. Moldova să reflecteze la faptul că nu noi suntem pericolul, căci noi nu suntem anti-europeni, noi suntem pentru parteneriat cu UE. Pericolul cel mare pentru R. Moldova sunt oligarhii”, a spus Dodon.

Președintele PSRM a prezentat succint o serie de date care ar fi trebuit să evidențieze „prăbusirea tuturor indicatorilor de dezvoltare (economici, democratici, privind libertatile si statul de drept) ai R. Moldova, de la preluarea, in 2009, de către fortele pro-europene a puterii. „Acesta este motivul pentru care increderea populatiei in UE s-a prăbușit de la 70% în 2009 la 30% astăzi”, a spus acesta.

Dodon s-a plâns și de recentele miscări unioniste din România și R. Moldova. „Noi respectăm independenta României si asteptam acelasi lucru de la România. Dacă România va înghiți R. Moldova, va pierde altceva. Va fi o situatie greu de controlat”, a avertizat liderul PSRM.

Dodon a anuntat de asemenea că PSRM va depune o motiune de cenzura pentru demiterea, pe 30 mai, a guvernului Filip. „Scopul nostru este organizarea in paralel a alegerilor prezidentiale cu cele parlamentare, a precizat Dodon.

Întrebat dacă, în cazul în care va fi ales președinte, va continua parcursul european al R. Moldova, politicianul socialist a spus că va organiza un referendum pe aceasta temă si ca va respecta dorinta poporului exprimată la referendum.

Previous Next

XS
SM
MD
LG