Linkuri accesibilitate

Ruslan Codreanu: „Noi nu vrem funcţii, noi vrem să se înţeleagă că Chişinăul este în haos şi în dezastru”


Interviu cu un reprezentant al PPE în consiliul municipal Chișinău.

Consilierii municipali care reprezintă partidul lui Iurie Leancă încearcă să zdruncine fotoliul de primar al lui Dorin Chirtoacă, cerând organizarea unui referendum pentru demiterea lui. Chirtoacă nu crede că va fi demis prin referendum, iar un consilier municipal din partea PPEM sugerează ca la nivel local promisiunile liberalilor nu sunt decât un paravan pentru scheme și interese personale.

Europa Liberă: De ce partidul lui Iurie Leancă ar dori să clatine fotoliul de primar al lui Dorin Chirtoacă acum? Ce şanse de succes are iniţiativa dumneavoastră?

Ruslan Codreanu: „În campania electorală, acum nouă luni de zile, am promis cetăţenilor să facem din municipiu un oraş în care să vrei să rămâi. Am venit cu anumite priorităţi de reformare a primăriei, de introducere a votului electronic în consiliul municipal, de transparenţă şi informare a cetăţenilor. Or, am văzut că, după o perioadă de timp, nu reuşim să facem lucrurile acestea din cauza că funcţionarii primăriei încalcă cadrul legal, obstrucţionează legea şi avem o barieră, un zid în faţa noastră care nu vrea nici dialog nici cu consilierii municipali, dar nici cu cetăţenii municipiului Chişinău.”

Europa Liberă: Concret, ce nu doresc cei care sunt chemaţi să slujească interesul orăşeanului?

Ruslan Codreanu: „Una din priorităţile Partidului Popular European sau Blocul Iurie Leancă în consiliul municipal este iniţierea reformei primăriei. PPEM a venit cu o astfel de decizie, consiliul municipal a susţinut-o, ori, funcţionarii primăriei nu vor să o semneze, pentru că spun că este ilegală. Deci, nu putem merge mai departe pe implementarea unor reforme, pentru că stă în faţa noastră zidul de funcţionari.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:12 0:00
Link direct

Europa Liberă: Ce înseamnă ilegală?

Ruslan Codreanu: „Mie mi se creează o impresie că, atunci când Partidul Liberal este în sala de şedinţe a consiliului municipal, totul este legal, când ei nu se prezintă la şedinţe şi nu participă la şedinţele consiliului municipal orice decizie este ilegală. Ei zic că decizia privind iniţierea reformei în cadrul primăriei este ilegală, dar nu dau argumente de ce. Fac referinţă la diferite acte normative, la diferite norme ale Ministerului Finanţelor, care nu au nicio treabă una cu alta. Noi am propus, în trei luni de zile, să se vină cu un plan de acţiuni de reformă a primăriei, care subdiviziuni trebuie comasate, care trebuie lichidate, cum implementăm ghişeul unic la nivel de municipiu, ca primăria să fie mai aproape de cetăţean, ca agenţii economici să nu stea trei ani de zile să aştepte să li se prelungească sau nu contractele de arendă, dar să vină la ghişeul unic să depună dosarul şi, în două zile, să-l primească. Şi să nu decidă Chirtoacă cui îi prelungeşte, cui nu. Deci, astfel de iniţiative. Sau cu votul electronic, la fel, am avut trista experienţă că decizia consiliului de a introduce votul electronic în consiliul municipal, ca să fim transparenţi până la urmă, pentru că fiecare cetăţean trebuie să ştie cine este responsabil de dezastrul din acest oraş sau cine este responsabil de anumite reforme. Doamna secretară interimar a consiliului municipal, pur şi simplu, a rupt decizia luată de consilieri. Am fost şi eu funcţionar public 11 ani, dar firul roşu acesta funcţionarii de la primărie îl depăşesc în totalitate.”

Europa Liberă: Dar poate e nevoie să mai acordaţi o şansă, să încercaţi să reînviaţi alianţa pro-europeană în cadrul CMC? Pentru că l-am auzit pe Dorin Chirtoacă care spune că au existat foarte multe încercări în acest scop, vi s-a propus să modificaţi acordul, să alegeţi alţi viceprimari, să schimbaţi, de exemplu, alte capitole din el, însă de fiecare dată au fost tergiversări soldate cu zero rezultat, dacă e să-l citez pe edilul capitalei.

Ruslan Codreanu: „Noi nu credem în alianţe ideologice la nivel de localităţi. Trebuie să existe şi să persiste interesul cetăţeanului şi promisiunile electorale făcute de fiecare consilier municipal în parte, când a mers la cetăţeni, când a discutat cu ei şi le-a zis: „Eu vă promit că am să fac aceasta”. Nu poate exista mâna Moscovei sau mâna Bucureştiului la nivel de sat, oraş, municipalitate. Este trist şi mă deranjează foarte mult faptul că orice mesaj care vine din partea Partidului Liberal este: „Noi putem să ne aşezăm la o masă de dialog cu voi şi noi vă propunem anumite funcţii”. Noi nu vrem funcţii, noi vrem să se înţeleagă că Chişinăul este în haos şi în dezastru. Şi, pornind de la realitatea tristă, să vedem cinci paşi cum facem numai ca să schimbăm lucrurile. Or, aici noi nu putem ajunge la un dialog şi la un numitor comun cu Partidul Liberal, pentru că ei trăiesc într-o lume paralelă.”

Europa Liberă: Şi atunci Partidul Liberal spune că dumneavoastră, cei care reprezentaţi PPEM, aţi făcut o alianţă deschisă cu socialiştii şi comuniştii şi dacă până acum erau tergiversări mascate, acum v-aţi dat arama pe faţă.

Ruslan Codreanu: „Noi, dacă ne uităm că municipiul Chişinău este guvernat la al treilea mandat de Partidul Liberal, eu nu-mi aduc aminte vreodată să nu fi dat vina pe cineva: ba că erau comuniştii înaintea lor şi le-au lăsat un buget auster, ba că primarul nu se înţelege cu consilierii în consiliul municipal. Dar, în acelaşi timp, în mandatul trecut al consiliului municipal, liberalii au făcut o coaliţie, o alianţă de business cu comuniştii şi votau într-o veselie toate proiectele funciare. Deci, probabil că ei vorbesc despre lucruri diferite. Noi vorbim de anumite proiecte pentru cetăţeni, dar ei vorbesc de alianţe de business pe care ei le fac. Şi acum la nivel central, că au făcut o majoritate cu 14 comunişti transfugi, care peste noapte au devenit pro-europeni, totul e ok şi totul e frumos. Noi vorbim despre interesul cetăţeanului, despre produs concret pe care noi îl putem livra, despre o reformă a primăriei care lucrează după standardele anilor ’80, cu parafe, cu avizări a unor documente. Eu am fost în anumite localităţi în raioane, unde deja se vorbeşte despre semnătura electronică, unde se vorbeşte despre ghişeul unic. Or, noi stăm într-o capitală europeană, pretinsă, unde oamenii lucrează conform anilor ’80. Sunt foarte mulţi funcţionari buni la primărie, care şi-au făcut o carieră în acest domeniu, care lucrează pentru cetăţeni şi ştiu ce trebuie de făcut, dar acum ei probabil că sunt impuşi şi presaţi să încalce anumite prevederi legale. Şi mesajul nostru către ei este: „Lăsaţi lucrurile acestea la o parte, pentru că politica e politică, dar dumneavoastră sunteţi funcţionari publici în interesul cetăţeanului. Şi haideţi să mergem spre un dialog comun”. Pentru că noi am invitat Partidul Liberal şi continuăm să-l invităm la un dialog.”

Europa Liberă: Şi lăsaţi loc de „bună ziua” sau veţi mergi până în pânzele albe, ca să-l demiteţi pe primarul Chirtoacă prin acest referendum? Deşi el nu crede că va fi demis prin acest plebiscit.

Ruslan Codreanu: „Alt mesaj care poate fi din partea dumnealui? Să zică: „Da, eu sunt de acord’?”

Europa Liberă: Dumneavoastră nu aveţi voturi suficiente în cadrul consiliului municipal ca să-l demiteţi. Şi atunci încercaţi să apelaţi la votul cetăţeanului.

Ruslan Codreanu: „La 10% din cetăţeni. Dar sunt două opţiuni, sau 34 de consilieri din consiliul municipal.”

Europa Liberă: Ceea ce e puţin probabil.

Ruslan Codreanu: „Votul este secret. Deci, nu aş exclude şi această opţiune. Dar noi suntem gata să ne mobilizăm, aceasta nu înseamnă doar Partidul Popular European din Moldova, aceasta înseamnă că fiecare cetăţean, care astăzi s-a săturat să meargă prin gropi, s-a săturat să treacă cu căruciorul în braţe peste maşini, fiindcă nu are trotuare, despre şoferii care stau azi la semafoare în ambuteiaje cum dă o mică ploaie deja. Sunt anumite probleme care nu se rezolvă şi noi a câta oară auzim aceleaşi scuze şi o lipsă totală de informare şi consultare a cetăţenilor.”

Europa Liberă: Deci, ar trebui să creaţi un grup de iniţiativă care să adune aceste semnături, cel puţin 70 de mii de semnături?

Ruslan Codreanu: „65 de mii de semnături din partea cetăţenilor.”

Europa Liberă: Iar ca să fie demis Dorin Chirtoacă, dacă se ajunge la acest referendum, ar trebui să se adune numărul egal de voturi cu care a fost ales în funcţia de primar.

Ruslan Codreanu: „Pentru primarul general la alegerile din 2015, au votat în jur de 160 de mii de cetăţeni ai municipiului. Respectiv, acum vom avea nevoie ca pentru demitea primarului general să voteze 161 de mii de cetăţeni.”

Europa Liberă: Lucrul acesta va dura. Pentru că, dacă şi se va accepta să fie convocat acest referendum în ziua alegerilor prezidenţiale, încă nu e clar, dar trebuie să mai treacă timp.

Ruslan Codreanu: „Noi vom utiliza toate instrumentele legale pentru a stopa degradarea municipiului Chişinău.”

Europa Liberă: Care sunt cele mai mari trei probleme ale municipalităţii?

Ruslan Codreanu: „Este o primărie ineficientă, un aparat birocratic cu sute de funcţionari publici care lucrează pentru un singur partid. Doi, lipsa legăturii între executiv şi oamenii din municipiu, ceea ce înseamnă lipsa de transparenţă, lipsa de informare, lipsa de consultare. Noi, în calitate de consilieri, trebuie să punem anumite presiuni, ca nouă să ni se prezinte nişte contracte încheiate între primărie şi agenţii economice de prestare a anumitor servicii. Deci, noi trebuie să punem presiuni. Eu mă întreb atunci, la ce trebuie să recurgă un cetăţean, ca să afle care sunt planurile primăriei de reconstrucţie a unei sau a altei străzi. Planurile acestea ar trebui să fie publice, planurile acestea ar trebui să fie consultate, bugetul trebuie consultat, politica fiscală trebuie consultată. Or, noi când propunem astfel de lucruri angajaţilor primăriei, parcă prima dată aud despre astfel de posibilităţi. Ei uită că sunt aici în interesul cetăţeanului, au pierdut în totalitate contactul cu oamenii din municipiu.”

Europa Liberă: Dar, acum mai puţin de un an, PPEM a acordat sprijin domnului Chirtoacă, pentru a rămâne în funcţia de primar. Atunci era bun, acum nu mai e bun?

Ruslan Codreanu: „Niciunul dintre noi, în mare parte, nu a făcut politică. Majoritatea dintre consilierii care sunt acum, cu excepţia preşedintelui de fracţiune, domnului Nantoi. Am zis că pornim de la zero, de la o foaie albă, uităm tot ce s-a făcut şi acordăm vot de încredere primarului general şi Partidului Liberal ca împreună să avem un dialog pentru a livra anumite produse cetăţeanului, ceea ce am promis cetăţenilor. Noi suntem conştienţi că cinci consilieri nu pot face revoluţie nici în consiliul municipal, nici în municipiu. Şi atunci trebuie să mergi pe un dialog şi pe o comunicare. Prin susţinerea pe care i-am acordat-o primarului general, când am îndemnat lumea să iasă la votare în turul doi şi să îl susţină, dar şi prin dialogul pe care l-am iniţiat, în vară şi în toamnă, cu Partidul Liberal, am zis că arătăm o deschidere şi că suntem gata să mergem pe anumite reforme împreună. Însă, după aceasta, am constatat că nu există ceea ce am spus, înţelegerea că lucrurile degradează. Și trebuie să ne apucăm să reformăm şi primăria, dar şi modul de a activa al primăriei în sectoare şi în municipiu.”

Europa Liberă: Dar această iniţiativă a dumneavoastră de revocare a edilului capitalei a fost lansată exact la o săptămână după ce Legislativul a aprobat, în primă lectură, acest nou statut pentru municipiul Chişinău, care ar oferi mai multe împuterniciri primarului, poate în speranţa că lucrurile totuşi intră în albia lor firească şi se începe rezolvarea problemelor.

Ruslan Codreanu: „Nu are nicio legătură iniţiativa Partidului Liberal, scoasă de pe sub masă şi ajunsă să fie, într-o procedură foarte rapidă, examinată în plenul Parlamentului, cu iniţiativa noastră. Iniţiativa noastră are legătură directă cu faptul că mie îmi este ruşine, când merg să vorbesc cu cetăţenii sau în oraş, sau în municipiu și să le dau explicaţii de ce nimic nu se schimbă în oraş, chiar dacă ei ne-au votat.”

Europa Liberă: Dar chiar nimic nu se schimbă?

Ruslan Codreanu: „Se schimbă doar în mai rău. Eu, de fiecare dată când merg la oameni, trebuie să-mi cer scuze pentru faptul că, de nouă ani de zile, un primar declarat pro-european distruge acest municipiu. Doar cu aceasta are legătură iniţiativa noastră de iniţiere a referendumului cu Chirtoacă.”

Europa Liberă: Bugetul municipiului are bani ca să rezolve anumite probleme?

Ruslan Codreanu: „Eu vă spun cum stă cu bugetul municipiului. Ceea ce ţine de suburbii primarul invită primarii din suburbii şi negociază el separat cu ei câţi bani le dă şi pentru ce, fără să fie făcut transparent şi public. Bugetul municipiului, acum în proiectul bugetului, sunt alocate 70 de milioane de lei pentru Direcţia construcţii capitale, care este un monopolist pe piaţă, pentru că ei i se dă bani şi ea execută toate lucrările, ea face licitaţiile. Dar de ce să nu punem noi 70 de milioane, să zicem că noi pentru anul 2016 planificăm lucrări de reconstrucţie la obiectul unu, doi, trei, patru, cinci? Şi să poată participa orice agent economic la reconstrucţiile respective. De ce noi artificial pompăm bani într-o direcţie netransparentă şi ineficientă? Poate vine un agent economic şi zice: „Eu folosesc materiale de construcţie mai ieftine. Eu aduc materiale de construcţie mai calitative”. De ce noi să dăm 70 de milioane de lei unei direcţii tot a primăriei? Unde se duc banii aceştia? Ei atâta, cât scandal fac cu Valea Morilor, că noi nu vrem să acceptăm proiectul deciziei cu Valea Morilor. Noi foarte clar le-am spus: „Daţi-ne informaţia câţi bani s-au alocat pentru reconstrucţia la Valea Morilor”. Noi vrem să vedem suma totală, suma împărţită pe obiecte, cât bani a costat să faci trotuarele, câţi bani a costat instalarea băncilor. Noi nu avem cifrele respective, cine a câştigat licitaţiile, cum au fost petrecute licitaţiile. După ce ne vor prezenta toată informaţia acesta, noi vom vota. Dar aşa cum s-au obişnuit ei până acum, că ei fac lucrări, tot direcţiile primăriei, tot nişte companii care nu ştiu cum câştigă procedura de licitaţie şi după aceasta să ne pună nouă pe masă doar un proiect general, că treceţi la balanţa nu ştiu cui lucrările de acolo. Dar eu vreau să ştiu pentru ce a plătit cetăţeanul municipiului Chişinău banii respectivi, pentru care lucrări şi de ce compania respectivă a câştigat, de exemplu, pe drumuri, dacă vorbim, compania care prestează lucrările de reconstrucţie a porţiunilor de drum încalcă toate termenele de executare şi nici nu putem vorbi de calitate, dar e straniu că tot ea continuă să câştige toate tenderele. Mie mi se pare ceva ciudat şi straniu la mijloc. Alecu Russo - s-a întârziat cu foarte mult timp reconstrucţia străzii. Pe Alecsandri vedem ce se întâmplă. Şi acum surpriză, tot compania respectivă câştigă şi următorul tender. Noi vrem să aflăm toate lucrurile acestea, vrem să aflăm de ce şeful Direcţiei transport şi căi de comunicaţie şi-a permis, fără aprobarea consiliului, să semneze un contract de parcări pe următorii 25 de ani, care afectează viaţa şi calitatea vieţii fiecărui cetăţean din municipiul Chişinău, pentru că vorbim de transport şi de parcări. Nici măcar nu a avut bunul simţ să consulte consiliul municipal, ei iau deciziile de sine stătător, cum vor ei. Şi după aceasta tot ei vorbesc că noi încălcăm anumite regulamente şi tot noi luăm decizii ilegale. Şi iată aşa pe cerc mergem şi cercul nu se închide niciodată. Nimeni de nimic nu e responsabil în municipiul Chişinău, din cauza lipsei de transparenţă, din cauza regulamentelor inexistente. Vă daţi seama dacă noi în 2016 nu avem niciun regulament de funcţionare a primăriei.”

Europa Liberă: Şi în baza căror reguli îşi desfăşoară activitatea?

Ruslan Codreanu: „După ochi, conform tradiţiei nescrise. Deci, nu există regulament şi eu mă întreb cum poate să nu existe un regulament, în baza regulamentului fiecare direcţie să aibă atribuţii foarte clare, în baza atribuţiilor respective fiecare funcţionar să ştie cu ce se ocupă el şi în baza la aceasta să fie şi evaluat. Ca să nu avem cazuri când colegi de ai primarului general sunt numiţi în funcţie de directori de direcţii, care, în loc să se gândească cum dezvoltăm noi o viziune de dezvoltare a transportului public în municipiul Chişinău, el stă prin şantiere.”

Europa Liberă: Dar dacă un nou statut pentru municipiul Chişinău este adoptat până ajungeţi dumneavoastră să organizaţi acest referendum, lucrurile se complică?

Ruslan Codreanu: „Nu are nicio tangenţă una cu alta. Cu atât mai mult, aş vrea să zic că speculaţiile pe care le lansează în presă colegii din Partidul Liberal că tot dezastrul care se întâmplă acum în Chişinău e din cauza că primarul nu are pârghii. Eu mă întreb, oare nu are primarul pârghii să oprească gheretele? Are toate pârghiile la moment. Nu are primarul pârghii şi executivul să oprească construcţiile ilegale? Are toate pârghiile la moment, doar tot ei le semnează autorizaţiile de construcţie, tot ei dau certificate de urbanism, deci, sunt toate pârghiile la moment. Legea respectivă nu va schimba deloc nimic şi nu are nicio treabă cu vreun fel de piedici pentru iniţierea referendumului. Referendumul merge înainte.”

Europa Liberă: Când începeţi organizarea?

Ruslan Codreanu: „Imediat ce expiră un an de când primarul general a primit mandatul de primar general, aceasta va fi în iulie. Deci, în iulie constituim grupul de iniţiativă şi mobilizăm oamenii.”

XS
SM
MD
LG