Linkuri accesibilitate

Poșta Moldovei și „afacerea” cu anabolice


Parlamentul a creat o comisie pentru verificarea informațiilor privind trimiterea în străinătate a coletelor cu substanțe folosite de sportivi pentru dopaj.

Parlamentarii au decis astăzi crearea unei comisii de anchetă care să verifice informațiile că în colete trimise în străinătate prin Poșta Moldovei s-ar fi aflat substanțe anabolizante, folosite pentru dopaj de sportivi. Mai multe despre aceste suspiciuni venite când acuzațiile de dopaj zguduie sportul internațional, într-o relatare primită de la Liliana Barbăroșie.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
Link direct

La începutul lunii martie, Centrul de Investigaţii Jurnalistice de la Chişinău care administrează o pagină online destinată semnalării de către cetăţeni a cazurilor de corupţie publica pe această resursă o sesizare anonimă ce descria schema după care s-ar efectua presupusa ilegalitate. Autorii scrisorii afirmau că sunt ofiţeri de securitate, angajaţi vamali şi ai poliţiei care ar fi încercat să anihileze schema criminală, dar s-ar fi ciocnit de rezistenţa unor şefi importanţi din cadrul poştei, poliţiei şi vămii. Au urmat dezvăluirile unui fost şef al Serviciului control financiar şi audit intern al întreprinderii de stat Poşta Moldovei, Sergiu Cibotaru, care a afirmat în presă că ar fi descoperit schema încă în 2012, fapt pentru care ar fi rămas fără funcţie.

Astăzi subiectul a ajuns să fie discutat şi în legislativ. Cei care au cerut ancheta parlamentară sunt liberal-democraţii, al căror partid a numit până nu demult şeful de la vamă, dar a fost sprijinit de toate grupurile parlamentare, inclusiv cel al democraţilor, care numesc şefii de la Poşta Moldovei.

Deputatul liberal-democrat Tudor Deliu: „Informațiile prezentate de un fost angajat al „Poștei Moldovei” arată că, zilnic, prin intermediul „Poștei Moldovei”, în Europa sunt transportate colete cu anabolizante. Potrivit sursei, conducerea întreprinderii nu doar cunoaște despre acest fapt, dar și protejează acest trafic. Noi propunem să anchetăm cazul și să venim într-o lună cu un raport despre implicarea conducerii „Poștei Moldovei” în acest scandal”, a propus deputatul.

Liderul democraţilor, Marian Lupu: „Vom susține și noi această propunere, pentru că avem și noi o părere despre aceste informații. Este clar - o campanie de denigrare, dar pentru a demonstra acest lucru și a elimina orice suspiciuni, vom participa la desfășurarea anchetei.”

Până acum, doar directorul Departamentului Vamal, Vitalie Vrabie, a confirmat existenţa unei anchete pe marginea subiectului, spunându-ne nu demult într-un interviu:

„Există acest fenomen. Serviciul Vamal s-a autosesizat încă în luna februarie. Procuratura are pe rol o anchetă penală. Când vom avea rezultatul ei, atunci vom acţiona. Şeful postului vamal de la aeroport e deocamdată în funcţie, dar şi sub ancheta procuraturii.”

Comisia de anchetă parlamentară urmează să-şi prezinte concluziile în termen de o lună. Din informaţiile vehiculate până acum ar rezulta că, zilnic, prin Poşta Moldovei s-ar transportă sute de colete ce ar ajunge atât în statele CSI, cât şi în SUA sau Uniunea Europeană şi în care, în loc de produsele declarate, s-ar află anabolizante interzise în aceste state – o afacere care le-ar aduce câteva milioane de lei pe zi celor care ar sta în spatele ei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG