Linkuri accesibilitate

Andrej Plenković: „Sper ca prin liberalizarea vizelor să se accelereze procesul reforme din țară, de europenizare a Ucrainei”


Andrej Plenković
Andrej Plenković

Un interviu la Strasbourg cu președintele Delegației la Comitetul de Asociere UE-Ucraina.

Președintele Delegației la Comitetul de Asociere UE-Ucraina, Andrej Plenković (PPE), se deplasează joi la Kiev pentru a pune la punct ultimele detalii privind liberalizarea vizelor pentru cetățenii ucraineni. Comisia Europeană va înainta un document în acest sens cel mai probabil la sfârșitul acestei luni, arată politicianul croat. Cât privește referendumul din OIanda, Plenković este convins că rezultatul acestuia nu este un semnal îndreptat împotriva Ucrainei, ci împotriva guvernului olandez și al Uniunii Europene. În Ucraina, SUA rămân pe mai departe cel mai important partener al UE în apărarea integrității, suveranitatății și independențății Ucrainei, mai arată politicianul de centru dreapta, „dar Occidentul trebuie să încerce să găsească un „modus vivendi” și pentru relația sa cu Rusia”, conchide acesta.

Europa Liberă: Domnule Andrej Plenković, înțeleg că executivul european (Comisia Europeană) merge înainte cu proiectul liberalizării vizelor pentru Ucraina, în ciuda referendumului din Olanda, în cadrul căruia cetățenii eu respins Acordul de Asociere dintre UE și Ucraina. Aveți o întâlnire cu dl Comisar pentru Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, chiar astăzi. Veți discuta acest subiect?

Andrej Plenković: „Da, este adevărat. În primul rând trebuie să spun că dl comisar Hahn a fost foarte implicat, împreună cu ceilalți colegi ai domnniei sale, în relațiile noastre cu Ucraina. Planul liberalizării vizelor a fost unul dintre punctele cheie ale dialogului cu partenerii noștri ucraineni. Ucraina a fost nevoită să îndeplinească o serie de condiții inainte ca propunerea de liberalizare a vizelor să fie depusă de către Comisie, pentru a fi votată, la Parlament și Consiliu. A fost vorba de legea privind declararea electronică a averii precum și de o serie de nominalizări la conducerea Agentiei anti-corupție. Aceste cerințe au fost îndeplinite.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:04 0:00
Link direct

Acum, Comisia pregătește propunerea legislativă prin care solicită Parlamentului și Consiliului să agreeze liberalizarea vizelor pentru Ucraina. Trebuie să ne ținem de cuvânt față de poporul ucrainean. 70% dintre ucraineni nu au pus vreodată piciorul pe pământul vreunui stat membru UE. Sper ca prin liberalizarea vizelor să se accelereze procesul reforme din țară, de europenizare a Ucrainei.”

Europa Liberă: Înțeleg că sfârșitul lunii aprilie ar fi momentul când Comisia ar putea înainta această propunere.

Andrej Plenković: „Oricând este bine, din punctul meu de vedere. Cred că documentul este bine pregătit, că a fost analizat în detaliu din toate punctele de vedere. Trebuie să ținem cont și de faptul că, deși în Ucraina există 1,5 milioane de persoane dizlocate (ca urmare a războiului din est) Uniunea Europeană nu s-a confruntat cu un val de refugiați din Ucraina. În UE, numărul solicitanților de azil din Ucraina este insignifiant.”

În direct de la Strasbourg: cu Andrej Plenković
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:47 0:00

Europa Liberă: Va influența în vreun fel referendumul din Olanda activitatea din Delegația UE-Ucraina?

Andrej Plenković: „În primul rând, cred că subiecte precum Acordul de Asociere UE-Ucraina nu ar trebui să fie niciodată subiect de referendum. Spune aceasta având un respect profund față de instituția referendumului, eu fiind cel care a condus campania pentru organizarea în Croația a referendumului privind aderarea la UE, și, ca atare, știu ce complicate și delicate sunt referendumurile.

Aș spune că referendumul din Olanda a fost o victimă a unei noi legi care a impus un prag foarte mic de validare a referendumurilor, mai exact, pentru o țară cu 17 milioane de locuitori sunt necesare doar 300 000 de semnături electronice pentru validarea unui referendum. Cred că această prevedere legislativă a fost abuzată de grupuri care nu doar că sunt eurosceptice, dar sunt anti-sistem și provoacă probleme funcționării statului olandez.”

Europa Liberă: Deci credeți că aceste grupuri se opun doar sistemului olandez, și nu celui european.

Andrej Plenković: „Da, cred că acesta a fost un referendum despre UE, mai degrabă, decât despre Ucraina. Consider că este injust și incorect ca numai două milioane și jumătate de olandezi să blocheze un proces care se referă la soarta a 500 de milioane de cetățeni europeni.Toate celelalte state membre au adoptat acest acord în parlament. Pe 16 septembrie 2014 Verhovna Rada si Parlamentul European au ratificat simultan acest acord. Cred că acum Olanda are o problemă. Nu Ucraina, nu ceilalti parteneri europeni.”

Europa Liberă: Ce vreți să spuneți?

Andrej Plenković: „Că partidele de la guvernare, deși s-au declarat în favoarea acordului, nu au fost suficient de convingătoare pentru propriul public. Acum se gândesc cum să corecteze această eroare. Pe de altă parte, să nu uităm că este vorba doar de un referendum consultativ. Există voci care cer modificarea unor prevederi ale Acordului de Asociere cu Ucraina. Nu sustin acest punct de vedere. Problema o reprezintă cele peste două milioane de olandezi care au spus „nu”, nu pentru că resping acordul, ci pentru că nu sunt mulțumiți de politicile UE. Și ca să facem intregul context mai absurd si mai controversat, să amintim că Olanda deține actualmente președinția rotativă a UE. Ca atare, așteptăm sugestii de la colegii olandezi, cum să ne adaptăm la acest vot care ar fi trebuit evitat.”

Europa Liberă: Spune acest referendum ceva despre viitorul UE?

Andrej Plenković: „Într-adevăr. Este un referendum național cu temă europeană, care are, de această dată, și consecințe internaționale. Ați văzut cine i-a felicitat pe cei care s-au aflat în spatele acestui referendum: toți anti-europenii de la Marine Le Pen la Nigel Farage. De asemenea, cei care fac lobby pentru un „nu” la referendumul din Marea Britanie, care va avea loc în două luni și jumătate, și care acum le solicită olandezilor să îi ajute pentru a obține același succes. Aceasta înseamnă că noi toți ceilalți care avem responsabilități in cadrul UE, care ar trebui să oferim răspunsuri, ar trebui să ne angajăm in activități care să le explice cetățenilor despre ce este vorba în proiectul european.”

Europa Liberă: „În Ucraina, UE se bazează foarte mult pe sprijinul SUA. Dar în luna martie președintele Barak Obama a spus că în vreme ce Ucraina va fi întotdeauna în centrul intereselor Rusiei, de la un anumit punct ar putea să nu mai fie de interes și pentru americani. Se descurcă singură UE în Ucraina?

Andrej Plenković: „În Ucraina, noi conlucrăm cu partenerii noștri translatlantici, mai ales cu SUA. Recent am fost la Washington, unde am avut întrevederi cu cei responsabili in dosarul ucrainian. Cred că avem parte de sprijin 100% din partea americanilor. SUA susține in totalitate integritatea, suveranitatea și independența Ucrainei, inclusiv cu referire la Donbas sau Crimeea.

Împreuna cu partenerii noștri americani încercăm să găsim însă un „modus vivendi” pentru relația noastră cu Rusia, care este un actor important pe scena internațională, dar care se comporta uneori împotriva legislației internaționale, împotriva sistemului pe care l-am creat în ultimele decenii. Dar Rusia este prezentă peste tot, în toate zonele importante. Ca atare, pentru UE este important să continue să aibă o relație cu Rusia.

În Ucraina vorbim pe aceeași voce cu partenerii noștri americani, menținem împreună sancțiunile, sustinem stabilitate economică si financiară a țării, ajutăm la democratizarea țării. Sunt convins că și noua administrație rezultată după alererile din SUA va urma aceeași linie și va fi la fel de implicată ca cea curentă.”

XS
SM
MD
LG