Linkuri accesibilitate

PNL desemnează candidat la Primăria Bucureștiului un ultra-naționalist (ziare.com)


Tabloul dezolant al Ucrainei (Valentin Naumescu/contributors.ro).

Tabloul Ucrainei de astăzi este unul dezolant, arată Valentin Naumescu în analiza publicată pe contributors.ro. În opinia sa, s-au petreceut două lucruri care au agravat și mai mult situația: Olanda a respins prin referendum ratificarea Acordului de Asociere UE-Ucraina, ruinând până şi bruma de apropiere politică a Ucrainei de Uniunea Europeană, aflată oricum mult sub nivelul aşteptărilor iniţiale, iar premierul „emanat” al Revoluţiei EuroMaidanului, Arseni Iaţeniuk, puternic contestat în cadrul coaliţiei de guvernământ, a demisionat. Ar conta chiar și faptul că numele președintelui Petro Poroșenko apare în dosarele Panama, adică ar avea bani ascunși în paradisul fiscal sud-american. Viitorul, premier de la Kiev, că va fi el cel recent desemnat de Porosenko sau altul, va avea o misiune aproape imposibilă. „Rusia i-a luat Crimeea şi a învins-o în războiul de secesiune din Donbas. Germania şi Franţa abia aşteaptă eliminarea sancţiunilor aplicate Rusiei, probabil la vară (după „faptele bune” din Siria), pentru a reîncepe afacerile adevărate pe piaţa rusească. Olanda îşi joacă ipocrită partiturile politice interne, anti-Bruxelles, pe spatele Ucrainei, cu sau fără influenţa rusească asupra partidelor naţionaliste de dreapta din Vestul Europei, invocată de mediile americane. Administraţia Obama, la rândul ei, a promis mult şi a făcut, de fapt, prea puţin pentru aspiraţiile pro-occidentale ale Kievului. Spus simplu, toţi ar avea comentarii inteligente de făcut, dar nimeni nu se bagă”. Ucraina, crede Naumescu, va vira treptat spre un naționalism al frustrărilor. În Euromaidan nu mai moare nimeni, dar liniștea resemnată care s-a așternut nu pormite nicio soluție.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:15 0:00
Link direct

Un material din Adevărul, prezintă din surse de presă și analitice străine ipoteza că președintele Rusiei Valdimir Putin ar fi răspândit deja în Occident cel puțin 300 de agenți speciali, care ar face parte din organizația Sistema. Sunt persoane însărcinate, pe de o parte, să adune informațiile necesare războiului altfel pe care l-ar fi declanșat Moscova împotriva Occidentului, pe de altă parte să contribuie la organizarea antrenamentelor inclusiv fizice, de lupte marțiale, pentru alți agențio ruși. „Aceşti luptători se antrenează în Alpii elveţieni, dar şi în Cehia, având legături cu asociaţiile de cazaci şi „Lupii de noapte“, clubul „motocicliştilor lui Putin“. Mulţi dintre ei sunt trimişi cu regularitate în Rusia pentru perfecţionare. Învaţă tehnici de sabotaj, se specializează în provocări”. Ce se urmărește nu este vreo victorie militară, ci pur și simplu atragerea statelor occidentale în capcane dinainte pregătite. Se provoacă anumite reacții deja scontate. Un exemplu simplu ar fi modul în care Occidentul a dat crezare pozițiilor exprimatge la vîrf de Rusia, cum că nu a intervenit militar în Ucraina și Siria, ci doar a dorit sa-și apere etnici amenințați. Urmarea - statele occidentale au deschis dialogul diplomatic cu Rusia, considerând că Putin e dispus să ajungă la o soluție convenabilă.

Lovitură de teatru pe scena politică de la București, unde princioalul partid de opoziție, Partidul Național Liberal, l-a desemnat pe Marian Munteanu candidat la primăria generală a capitalei, după ce Ludovic Orban a trebuit să se retragă fiind în cercetare penală ca suspectat de corupție. Marian Munteanu este o figură controversată în România. A fost liderul sudenților bătuți de mineri în iunie 1990, sub regimul lui Ion Iliescu, dar apoi a candidat la prezidențialele din 2000 din partea partidului condus tocmai de Virgil Măgureanu, seful Serviciului Român de Informații care s-a ocupat în iunie '90 cu reprimarea manifestațiilor anticomuniste ale studenților din Piața Universităii. Ioan Ene Dogioiu, de la ziare.com e dispusă să creadă că liberalii au făcut o alegere de nevoie, dar nu și una fără șanse. Munteanu ar avea carismă. Ar trebui însă să îndeplinească unele condiții, vizibil nerealiste: să nu vină de pe poziii naționaliste ortodoxiste, izolaționiste sau cine știe cum. Adică să fie altceva decât pare că este.

Potrivit Hotnews, care difuzează un profil detaliat al personajului, Marian Munteanu tocmai a înregistrat la începutul acestui an Grupul pentru Romania (GPR), care promoveaza un naționalism deșănțat si ulterior platforma civica „Alianta Noastră", care promoveaza o politică ultra-nationalistă si anti-occidentală.

”O dată cu această impunere a lui Marian Munteanu, politica românească este dominată de o previzibilă convergenţă ideologică. PNL şi PSD ilustrează, în maniere diferite dar complementare, populismul hrănit de fantasme autohtoniste” – este concluzia lui Ioan Staomir, contributors. Ro.

XS
SM
MD
LG