Linkuri accesibilitate

Marian Munteanu, noul candidat al PNL


Marian Munteanu, Piața Universității din București, 1990
Marian Munteanu, Piața Universității din București, 1990

Liberalii români își asumă un risc greu de explicat mizând pe eroul anului 1990 în Piața Universității, simpatizant al ideologiei legionare.

În România, se întețește campania pentru alegerile locale din luna iunie, iar atenția principală este îndreptată asupra primăriei Bucureștiului. Partidul Național Liberal apropiat președintelui Klaus Iohannis a schimbat mai mulți candidați în ultimele zile, iar astăzi a anunțat unul nou.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00
Link direct

Liberalii români își asumă un risc greu de explicat mizând pe Marian Munteanu, eroul anului 1990 în Piața Universității, simpatizant al ideologiei legionare și implicit susținător al ortodoxiei.

În 1990, când România glisa între neo-comunism și democrație, Marian Munteanu, pe atunci liderul studenților, își exersa de la balconul Universității discursul, susținut în fiecare seară de elita intelectuală a Bucureștiului. Tânăr, orator înnăscut, Munteanu lega cu naturalețe anti-comunismul cu biserica și aproape toți protestatarii care au menținut vie Piața Universității ascultau de el și îngenuncheau ca la comandă.

„Piața Universității” din România a fost un protest maraton anti-comunist care a durat între 22 aprilie și 13 iunie 1990. Pe 13 iunie, minerii și forțele de ordine deghizate în mineri au eliberat cu brutalitate Piața, iar Marian Munteanu a fost una dintre victimele grav rănite. Minerii l-au bătut crunt atunci, iar după ce a ajuns la spital a mai fost bătut odată și de asistentele medicale, după care, grav rănit a fost transportat în beciurile poliției.

În mod surprinzător, încă de atunci imaginile televizate cu tânărul însângerat au fost difuzate. Apoi în 2002, televiziunile l-au arătat, maturizat, la masă cu fostul premier Adrian Năstase împreună cu reprezentanții patronatelor, Marian Munteanu fiind acolo din partea industriei de apărare.

Marian Munteanu
Marian Munteanu

Biografia lui civică și politică, având tente critice apare pe site-ul Mișcării Legionare, iar autobiografia bine argumentată pe un alt site filolegionar, cel al revistei Rost, unde a fost publicată săptămâna trecută, oarecum în avan-premiera nominalizării sale din partea liberalilor, pentru Primăria București. De asemenea de curând a lansat Alianța Noastră, o așa numită „platformă civică” prin care încurajează ultra-naționalismul și ideile anti-occidentale.

Marian Munteanu a fost, însă nu doar eroul din 1990, ci și omul de afaceri și liderul, care a făcut chiar o alianță de partid cu Virgil Măgureanu, primul șef al Serviciului Român de Informații, instituția care a pus umărul la demolarea Pieței Universității și chiar la arestarea tânărului lider al studenților.

Lidera liberalilor, Alina Gorghiu a anunțat astăzi că Marian Munteanu va fi primit în partid, dar probabil că PNL mizează mai degrabă pe imaginea lui de independent și pe aura anti-comunistă de acum un sfert de secol.

Gabriela Vrânceanu Firea este candidata social-democraților, cotată cu prima șansă la Primăria Bucureștiului. În cursă se mai află Nicușor Dan, din partea Uniunii Salvați Bucureștiul, care a încercat să-i convingă pe liberali să-l susțină, dar și alți reprezentanţi ai noilor partide, care nu au însă suficientă notorietate pentru a intra în calcule.

Alegerile locale, programate pentru luna iunie, vor avantaja partidele mari, fiindcă primarul va fi ales dintr-un singur tur, indiferent de procentele pe care le primește. Marian Munteanu este cunoscut mai ales de generațiile celor de peste 40 de ani, dar imaginea lui este maculată de aranjamentele pe care le-a făcut după ce a părăsit Piața Universității. În plus PNL, care este la a treia candidatură propusă pentru fotoliul de primar general, a pierdut din credibilitate odată cu fiecare nouă propunere făcută.

XS
SM
MD
LG