Linkuri accesibilitate

Dezbaterile IDIS Viitorul - Europa Liberă - ediția a 20-a


Vlad Bercu, Valentin Lozovanu și Ion Tornea
Vlad Bercu, Valentin Lozovanu și Ion Tornea

Invitații moderatorului dezbaterii, comentatorul economic Vlad Bercu, au fost experții Valentin Lozovanu și Ion Tornea.

În cadrul celei mai recente dezbateri economice on-line „60 de minute de realism economic” experții Ion Tornea și Valentin Lozovanu, împreună cu moderatorul emisiunii, Vlad Bercu, au discutat despre diplomația economică în Republica Moldova. Proiectul este realizat de IDIS Viitorul și Radio Europa Liberă. Rolul decisiv în promovarea imaginii ţării ca destinaţie atractivă pentru afaceri şi investiţii revine Ministerului Afacerilor Externe şi Misiunilor Diplomatice. Așadar, cât de vizibilă este diplomația economică în politica externă a Republicii Moldova?

Valentin Lozovanu: „Noi avem diplomația Republicii Moldova, în speță reprezentarea intereselor ei, prin intermediul ambasadelor. Pe de altă parte, avem Ministerul Economiei prin MIEPO, care realizează partea de atragere a investițiilor și promovare a exporturilor. În cadrul unui studiu realizat anul trecut, am identificat că în cadrul ambasadelor nu prea avem oameni care au pregătire specială și care se pot ocupa de aceste întrebări.

În cadrul aparatului central al Ministerului de Externe a existat cândva o direcție care se ocupa de coordonarea politicii economice externe, dar ea a fost lichidată. Astfel, a rămas doar Ministerul Economiei, prin intermediul MIEPO care coordona inclusiv implementarea Strategiei de atragere a investițiilor și promovare a exporturilor. Din păcate, nici această agenție nu avea capacități suficiente, în jur de zece oameni care nu făceau față la întregul volum de lucru. Astfel că Republica Moldova nu are cadrul instituțional potrivit, nici capacități pentru a-și reprezenta, a-și apăra interesele economice pe exterior.

Noi am vrut să vedem după un an de zile ce s-a făcut. Sunt câteva eforturi care au fost deja încercate, în speță pot să mă refer la convocarea consulilor onorifici, la anumite instruiri care au fost făcute la Ministerul de Externe. E un pic mai activă cumva Republica Moldova și în dialogul său cu diaspora, a fost înființat și un oficiu pe lângă prim-ministru de atragere a investițiilor. Totuși, până la acest moment, din câte știu eu, există doar un vice-ministru care se ocupă de problema aceasta la Ministerul de Externe și care nu are aparat. Și, iarăși, misiunile diplomatice, în afară de CSI, România și Polonia, nu au consilieri pe probleme economice. Respectiv, potențialul de reprezentare a intereselor nu este folosit la nivelul optim.”

Europa Liberă: Deci, avem consilieri economici în România…

Valentin Lozovanu: „…Polonia și țările CSI – Belarus, Ucraina, Rusia. Și la Bruxelles, în Belgia. În rest nu prea avem persoane care au pregătirea necesară și experiență pentru a culege informația, lega contacte dintre sectorul nostru de business cu al lor. Acolo unde noi ne orientăm, trebuie să avem oameni care să se ocupe de aceste subiecte.”

Europa Liberă: Dar vorbind de o diplomație economică, pe care, din câte înțeleg eu, noi nu o avem sau o avem prea lentă, ca reacție la unele evenimente. Deci, dacă ar fi o diplomație economică activă, ce ar putea face, de exemplu, un angajat, un consul economic pentru a apăra interesele Republicii Moldova, pentru a veghea la imaginea ei peste hotare să nu fie șifonată? Ce ar putea face?

Ion Tornea: „Eu am să vă dau un exemplu. Despre ce politică activă putem vorbi, în cazul când nici MIEPO, ca organ principal de atragere a investițiilor și promovare a exporturilor, nu are până în prezent, nu a avut strategie și nu a avut indicatori de performanță, exact așa cum nici reprezentanțele diplomatice sau secțiile economice de pe lângă reprezentanțele diplomatice nu au niciun fel de indicatori de performanță.

Dacă veți ridica rapoartele la Ministerul de Externe, veți vedea în aceste rapoarte ce activități îndeplinesc acești consilieri sau consultanți economici, sau atașați comerciali. Se raportează despre anumite activități: s-au întâlnit cu cineva, au fost la o recepție, au fost la o expoziție. Acestea sunt activități. Sunt activități proprii unui atașat comercial, unui consultant comercial. Acestea nu sunt rezultate. Faptul că s-a întâlnit, a băut ceai, cafea sau altceva nu înseamnă că a dus la rezultate. Din contra, poate, s-au cheltuit bani și s-au cheltuit bani degeaba.

Deci, trebuie să existe anumiți indicatori de performanță. Care sunt aceștia? Numărul de proiecte care au fost atrase investiționale, numărul de locuri de muncă create de aceste proiecte investiționale, volumul impozitelor plătite, volumul exporturilor, cifra de afaceri a acestor investitori, câte achiziții s-au făcut de la companiile locale de către acești investitori. Evident, acel atașat comercial, acel consultant, având în față acești indicatori, lucrează pentru atingerea lor, nu, pur și simplu, raportează că s-a sculat dimineață și s-a întâlnit cu nu știu cine și a băut cafea, dar raportează pe rezultate. În cazul când nu au fost atinse, evident, el este trimis acasă.”

Europa Liberă: Ca să faci o diplomație economică profesionistă, trebuie să ai cadre. În Republica Moldova, cel puțin există vreo facultate, secție, departament mic, care să pregătească specialiști anume în acest sens? Trebuie să fii profesionist în domeniul acesta.

Valentin Lozovanu: „Dacă nu greșesc, în Concepția de politică externă, era prevăzut ca Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative să fie facultate care pregătește diplomați pentru Republica Moldova. La început s-a încercat, mulți, și eu am învățat acolo, mai târziu, au ajuns la Ministerul de Externe. După aceasta erau și foarte mulți absolvenți și calitatea pregătirii lor a scăzut semnificativ. Aș vrea să adaug, când am studiat, în curricula mea am avut, probabil, un singur obiect din domeniul economic, pe care l-am parcurs foarte repede. Și a trebuit să învăț după aceasta, să fac studii suplimentare ca să pot înțelege mai bine domeniul relațiilor economice externe. Am făcut deja masterat, am făcut studii după licență.

La noi problema e următoarea: pentru relațiile noastre externe nu se pregătesc specialiști care pot poseda și partea de expertiză economică. Diplomații noștri nu prea știu economia, decât din practică încep mai târziu să învețe, lucrând adițional asupra lor. Noi nu avem pregătirea abilităților de negociere, noi nu avem pregătirea pentru aceeași comunicare cu publicul. Mă refer la diplomați. Adică nu te pregătesc să ai niște abilități. Din păcate, la noi la facultate se învață două-trei teorii maxim.”

Europa Liberă: Dar noi participăm tot mai frecvent la forumuri internaționale, la expoziții internaționale. Facem forumuri la Chișinău, unde sunt invitați oameni de afaceri străini, diplomați. Totuși, nu vedem un flux masiv de investiții în Republica Moldova.

Ion Tornea: „Încercați, ca un investitor, să găsiți informații despre Moldova, despre ce îl interesează pe un investitor. Nu veți găsi. Nu există astfel de informații.”

Valentin Lozovanu: „Sunt, dar nu ajung la toți.”

Ion Tornea: „Nu există.”

Valentin Lozovanu: „Unele nu sunt, într-adevăr. La nivel general, poate, există.”

Ion Tornea: „Să vă mai dau un exemplu din viață. Chiar directorul nostru [Igor Munteanu], fost ambasador în Statele Unite, ne bombarda cu mesaje să îi dăm informații despre sectorul nostru bancar. Nu am găsit. Nimic.”

Valentin Lozovanu: „Specializate.”

Ion Tornea: „Și dânsul nu dorea să creadă că în Moldova nu există astfel de analize. Nu există. Este un sector închis. Niciun fel de informații despre cine sunt acționari, cât câștigă, care este valoarea acțiunilor, cât per acțiune se câștigă. Nimic nu există. Nu avem ce furniza. Nu avem informație specifică pentru investitori. Dacă încercați să găsiți informații care este situația la Orhei, Soroca sau Bălți, e aceeași situație. Nu veți găsi.

Trebuie, într-adevăr, să punem la punct politici de dezvoltare a diplomației economice pentru că nu le avem. Și aceasta înseamnă măsuri concrete, cerințe concrete, către oameni concreți, în localități concrete, cu indicatori de performanță concreți. Și aceasta este doar la început, să știm exact ce vrem să facem și cum vrem să facem și ce vrem să atingem pentru că nu există de fapt la moment diplomație economică ca atare. Există doar niște elemente și dorința de a o avea. Se speculează mult cu acest termen, dar de fapt nu reprezintă o diplomație economică ca atare.”

-----------

Ați ascultat fragmente din emisiunea de dezbateri „60 de minute de realism economic” realizată de Europa Liberă și IDIS Viitorul. Moderatorul emisiunii, Vlad Bercu, a discutat cu experții experții Valeriu Lozovanu și Ion Tornea. Emisiunea integrală, a 20-a din seria începută anul trecut, o găsiți pe pagina de YouTube a IDIS Viitorul.

XS
SM
MD
LG