Linkuri accesibilitate

Barack Obama își evaluează președinția


Cea mai mare greșeală a fost absența unui plan bine pus la punct după înlăturarea de la putere a dictatorului libian Moammar Gadhafi in 2011.

Politicienii isi recunosc rar erorile. Presedintele Obama a făcut-o. Care consideră el ca este marea greseala a mandatelor la Casa Alba? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Presedintele Obama a spus ca cea mai mare greseala pe care a facut-o este ca nu a avut un plan bine pus la punct dupa inlaturarea de la putere a dictatorului libian, Moammar Gadhafi in 2011. Seful executivului american spune ca actul in sine de a-l indeparta pe Gadhafi a fost o decizie buna, dar ceea ce a lipsit a fost un plan pentru ceea ce avea sa se intimple.

Nu este prima data ca presedintele Obama vorbeste despre acel moment. Intr-un articol publicat in revista The Atlantic, Obama a spus ca dupa operatiunea NATO in Libia, atentia premierului britanic David Cameron a fost deplasata in alte directii. Cameron si fostul presedinte al Frantei, Nicolas Sarkozy, au fost tintele criticilor lui Obama.

Intr-o interventia ulterioara, purtatorul de cuvint al Consiliului pentru Securitate Nationala a pus in context remarcile presedintelui, adaugind ca raporturile americano-britanice sint foarte bune. In revista Atlantic, Barak Obama spune ca s-a asteptat ca europenii sa actionioze in Libia, in conditiile in care sint mult mai aproape si ca acestia ar fi putut sa faca mai mult. Dar crede si ca America putea sa faca mai mult.

In septembrie, Obama criticat interventia in Libia de la tribuna Natiunilor Unite. „Coalitia noastra ar fi trebuit sa faca mai mult pentru a acoperi vidul rămas în urmă” – a spus presedintele. Intrebat care este cea mai importanta realizare a mandatelor sale, Obama a spus ca redresarea economiei dupa mare criza din 2008. Iar cea mai buna zi la Casa Alba a fost cind programul sau de modificare a sistemului de ingrijire a sanatatii a fost adoptat.

XS
SM
MD
LG