Linkuri accesibilitate

Referendumul olandez: urmările respingerii acordului cu Ucraina


Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker s-a declarat astăzi „trist", „mâhnit" de rezultatul referendumului din Olanda în privința asocierii cu Ucraina.

Adevărul este că dincolo de „mâhnire” intervine și perplexitatea. Situația este complexă, cu mai puțin de trei luni până la referendumul din Marea Britanie în chestiunea rămânerii în Europa și pe fundalul unor tendințe din ce în ce mai centrifuge în Europa. Se va pune din ce în ce mai acut o problema de legitimitate: cum va mai putea negocia Comisia Europeană tratate și acorduri cu terțe țări știind că acestea pot fi respins prin referendum intr-una sau alta din țările membre?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00
Link direct

Sigur, Petro Poroșenko s-a declarat netulburat de rezultatul referendumului olandez. „Vom continua pe calea apropierii de uniunea Europeană”, le-a declarat Poroșenko reporterilor la Tokio pe 7 aprilie.

Guvernul olandez a anunțat deja că va reanaliza statutul legal al Acordului de asociere al UE cu Ucraina după ce el a fost respins miercuri 6 aprilie de alegători. E ceea ce a spus joi premierul Mark Rutte. Deși referendumul avea doar o valoare consultativă, guvernul olandez ar putea cu greu să treacă peste respingerea sa de către populație. Rutte a spus limpede că țara sa nu poate ratifica Acordul de asociere cu Ucraina, dat fiind disproporția în procente între alegătorii care se opun și cei care aprobă tratatul.

Rutte a spus că guvernul va începe de urgență consultări cu Parlamentul național și cu partenerii europeni pentru a evalua urmările, atât pe plan juridic, cât și pe plan economic.

Tratatul trebuie să fie aprobat de toate cele 28 de țări membre. El este deja în vigoare, provizoriu, de la 1 ianuarie si a fost ratificat de toate celelalte 27 de țări ale UE. Olanda era singura care nu o făcuse încă.

Dacă urmările economice vor fi relativ minore (de pildă, Ucraina nici măcar nu a căutat până acum să beneficieze pe deplin de cotele europene care i-au fost acordate pentru exportul de carne, ouă și produse lactate), în schimb prețul politic și moral ar putea fi foarte ridicat. Este limpede că rezultatul referendumului din Olanda va îngreuna foarte mult procesul liberalizării vizelor pentru ucraineni.

Comisia Europeană va căuta acum să câștige timp, lăsând Olanda să găsească singură o ieșire din impas. Sigur, există modalități de a conturna obstacolul. Olandei i s-ar putea apoi acorda anumite scutiri și derogări, precum cele de care beneficiază, în alte domenii, țări precum Marea Britanie, Irlanda sau Danemarca.

In final, rămâne faptul că este o victorie simbolică pentru Putin și o înfrângere pentru Maidan. Este o totală inversare de situații ca acel acord în care au crezut manifestanții de pe Maidan să fie respins chiar de una din țările fondatoare ale Uniunii Europene.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG