Linkuri accesibilitate

Bulgaria investește în diversificarea energetică


Banii vor veni din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Conexiunea transfrontalieră între sistemele de gazoducte ale Bulgariei și Greciei va avea o capacitate de două ori mai mare față de cea inițială [3 mlrd.m.c.] ca urmare a interesului sporit.

Șase companii mari au depus oferte pentru folosirea viitorului gazoduct Komotini-Stara Zagora prin care din Grecia în Bulgaria vor fi tranzitate gaze din Azerbaigean, Iran și Cipru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:09 0:00
Link direct

„Cantitățile mai mari impun extinderea capacității tubului”, a anunțat ministrul energeticii, Temenujka Petkova. Proiectul va fi realizat de compania ICGB la care cu părți egale participa „Holdingul energetic bulgar” și compania internațională „Poseidon” cu acționari - compania elenă DEPA și cea italiana „Edison”.

Printre cele șase companii care vor folosi viitorul gazoduct se află „Bulgargaz” care a semnat un contract de import, începând de 2019, a 1 miliard de m.c. gaze azere pe an, compania azeră SOCAR care participă la dezvoltarea zacământului „Șah Deniz 2”, cea americană „Noble” care exploatează mai multe zacământe pentru gaze de șist în Statele unite ale Americii și dezvoltă altele pentru gaze convenționale în Cipru, și cea elenă „Gaztrade”.

Capacitatea inițială a gazoductului este 3 mlrd. m.cubi pe an. Ea însă va fi extinsă până la 5 miliarde ca rezultat a cererii de tranzitare mai mare.

Valoarea gazoductului cu o lungime de 182 de km. este de 220 de milioane de euro. Banii vor veni din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Guvernul bulgar a dat garanții pentru jumătate din investiția.

Proiectul va contribui la diversificarea energetică în Bulgaria, care acum importă din Rusia peste 90% din gazele necesare. Lucrările de construcție vor începe la toamnă.

În scopul diversificării surselor de gaze, Bulgaria va participa și la construcția terminalului de gaze lichefiate de la portul elen Alexandropolis. Un acord în acest sens a fost semnat de primul guvern Borisov. Ministrul energeticii a declarat că terminalul de gaze lichefiate va fi conectat la gazoductul Komotini-Stara Zagora.

Până la finele anului va intra în funcțiune interconexiunea cu România Russe-Giurgiu.

XS
SM
MD
LG