Linkuri accesibilitate

În amintirea unui reporter sportiv al Europei Libere


Nicu Munteanu
Nicu Munteanu

La moartea lui Nicolae (Nicu) Munteanu (1923-2016).

Nicolae Munteanu

20.02.1923-06.04.2016

„Încă voce a Europei Libere a plecat dintre noi“ imi spunea Mircea Carp, imediat dupa decesul fostului meu coleg de redactie Nicolae Munteanu.

Cronicar, ziarist si reporter sportiv timp de peste 70 de ani, Nicu, cum era el cunoscut printre prieteni, a avut o viata lungă, frumoasă si împlinită atit în familie cit si profesional.

Si-a inceput cariera de ziarist in timpul liceului cind a devenit cronicar sportiv al intilnirilor scolare din Bucuresti. Apoi, a lucrat la marele ziar Universul al lui Pamfil Șeicaru, dupa care s-a distins ca un reporter excelent la Romania liberă, Radio Bucuresti si Agerpres, dupa 1948.

Asa cum ii sta bine fiecarui ziarist sportiv, Nicu a jucat rugby in tinerete pe postul de mijlocas la gramadă; mic de statură, dar bine legat si cu priza la balon, Nicu a savurat sportul cu balonul oval pe care avea sa-l comenteze permanent mai ales in timpul Turneului celor 5 Natiuni.

A ajuns in 1967 la Radio Europa Liberă, München, unde s-a consacrat alaturi de colegii lui din intregul Departament românesc.

Posesor al unei voci „microfonice“, bun cunoscator al fenomenului sportiv mondial si românesc, Nicu si-a cistigat repede simpatia ascultatorilor si ascultatoarelor din România, astfel incit lumea deschidea instinctiv radiolul pe undele noastre pentru a receptiona cronica cu urmatorul inceput: „La microfon Nicolae Munteanu“.

Pasionat de fotbal, sărituri cu skiurile de la trambulină, canotaj, atletism sau gimnastică, Nicu a relatat atit de la campionatele mondiale cit si de la jocurile olimpice, furnizind cifre, evenimente si victorii sau infringeri ale reprezentantilor României, fanilor nostri cenzurati si izolati mediatic.

Cunoscut ca un „cal breaz“ de toata lumea, nu exista vreo deplasare in care cei din România să nu intrebe de prezenta reporterului de la Europa Libera. A venit nea Nicu? Suna intrebarea.

In 1988 a iesit la pensie, iar locul lui l-am preluat eu; o mostenire frumoasă, dar si grea sau periculoasă intrucit fostul meu sef isi delectase clientela numai cu trufandale jurnalistice.

Am lucrat impreuna inca 7 ani (el era deja free lancer) asa incit ne-am incheiat tot impreuna cariera profesionala la Radio Europa Libera din München in 1995.

Cred că trei momente i-au marcat prestatiile la microfon: evolutia formidabila a Nadiei Comaneci la Montreal 1976, ramînerea in Germania a lui Marcel Răducanu in 1981 si repatrierea neoficiala a lui Miodrag Belodedici la Belgrad. Emisiunile realizate despre marile vedete ale Romaniei au ridicat ratingul nostru si asa foarte mare, intrucit lumea era avida de stirile despre acei campioni.

Nicu avea asadar monopolul asupra sportului romanesc pentru care a scris istorie.

Acum, el a trecut in Lumea cealalta iar noi ii vom pastra amintirea celui care in finalul emisiunii Sport, spunea:

Nicolae Munteanu, va multumeste pentru atentie; Aici e Radio Europa Liberă!

Dumnezeu să-l odihnească!

Mihai Rusu

München 06.04.2016

XS
SM
MD
LG