Linkuri accesibilitate

Normalizare europeană fragilă


Thomas de Maizière (Credit: TV/ORF)
Thomas de Maizière (Credit: TV/ORF)

Controalele de la frontiera germano-austriacă urmează a fi suspendate in mai, iar cele din spaţiul Schengen pînă la sfîşitul anului.

Din cauza scăderii numărului de refugiaţi, guvernul federal intenţionează să anuleze, în curînd, controalele de la frontiera austro-germană. Anunţul acesta l-a făcut ministrul german de interne, Thomas de Maizière, în cursul unui interviu acordat televiziunii publice din Austria, ORF.

El a precizat că în ultimele zile „intensitatea controalelor” a fost deja redusă. În luna mai controalele urmează să fie suspendate în totalitate. De Maizière a mai spus că guvernul german are în vedere data de 12 mai.

Controalele vor fi suspendate pînă la sfîrşitul anului şi la toate frontierele statelor, din spaţiul Schengen.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00
Link direct

Controlul de frontieră cu Austria a fost reintrodus toamna trecută, odată cu creşterea masivă a numărului de refugiaţi care se-ndrepta spre Germania. Între timp, aşa numita „rută balcanică” a fost închisă aproape total.

În luna martie au fost înregistraţi în Germania 20.000 de migranţi, ceea ce constituie un număr cu mult mai mic faţă de septembrie trecut, cînd au sosit 160.000 de persoane. Pe de altă parte, circulă speculaţii că în ultimele luni ar fi intrat în Germania 500.000 de persoane care n-au fost înregistrate şi despre care nu se ştie unde s-au stabilit. De Maizière a respins aceste afirmaţii drept „absurde”. Referitor la un număr estimativ de refugiaţi care vor sosi anul acesta în Germania, de Maiziére, a spus că nu poate să facă pronosticuri.

În momentul de faţă, a declarat ministrul, „trebuie să privim înainte” şi „să ne concentrăm asupra transpunerii înţelegerii încheiate între Uniunea Europeană şi Turcia”. Înţelegerea prevede preluarea de către Turcia a refugiaţilor intraţi ilegal pe teritoriul Greciei.

În acelaşi interviu, ministrul de interne a mai spus că disensiunile germano-austriece au fost aplanate.

Berlinul a reproşat Vienei că a conceput o soluţie unilaterală în vederea rezolvării problemei refugiaţilor, stabilind un număr limitat de persoane care urmează a fi primite în Austria. Totodată, s-a criticat la Berlin şi închiderea unilaterală a frontierelor austriece estice. În opinia lui de Maizière, acum statele UE vor putea primi „contingente umanitare” – adică persoane care au fost înregistrate în Grecia. Primele contingente au şi sosit, pe calea aerului, în Germania.

Pe de altă parte, Comisia UE a iniţiat un proiect vizînd reforma sistemului european de acordare a azilului politic. Ideea nu este agreată de toate ţările membre, mai ales de către cele din răsărit. Acolo se susţine că proiectul de uniformizare a reglementărilor privind azilul nu ar fi nimic altceva decît o încercare voalată de a impune cote de refugiaţi ţărilor care s-au pronunţat contra primirii de migranţi.

Rebecca Harms
Rebecca Harms

Preşedinta grupului ecologist din Parlamentul European, Rebecca Harms, a salutat proiectul.

Într-un interviu acordat postului de radio Deutschlandfunk, ea a subliniat responsabilitatea comună a tuturor ţărilor UE. În acelaşi interviu, ea s-a arătat sceptică în ceea ce priveşte dorinţa unor ţări europene de a primi, de bunăvoie, migranţi. Din cauza acestor reticenţe, a arătat Harms, va eşua şi proiectul armonizării reglementărilor privind acordarea de azil.

XS
SM
MD
LG