Linkuri accesibilitate

Soarta conflictelor înghețate din estul Europei, care ating exclusiv foste state sovietice (C. Unteanu/Adevărul)


Femei cu poziții-cheie pe frontul justiție-anticorupție sub tirul diverselor forme de intimidare (România liberă).

Republica Moldova este „pe punctul unor pertractări şi concesii inacceptabile”, fiindcă este abordată direct de Rusia cu „propuneri de soluţie la separatismul nistrean şi deschiderea pieţei”, scrie Iulian Chifu la secțiunea de bloguri a ziarului Adevărul. Arată de asemenea că în țară se confruntă „două naraţiuni, două motivaţii şi două abordări alternative ale realităţii, care (...) fac obiectul campaniilor de dezinformare”. „Unii vorbesc despre confruntarea geopolitică alternativă Est-Vest, între Rusia şi Occident, între integrarea europeană şi integrarea euroasiatică, alţii despre o realitate în care e vorba despre un oligarh care capturează statul, o situaţie în care Rusia nu are nici o treabă, în care Plahotniuc, oligarhul naţional şi nu Rusia este duşmanul”. Rezultatul, constată Iulian Chifu, este deocamdată că „forţele declarat pro-ruse, socialiştii lui Igor Dodon şi anarhiştii anti-sistem din Partidul Nostru al lui Renato Usatîi” au capturat practic opoziția pro-europeană care s-a aflat multă vreme în stradă. Oamenii ar fi clătinați de evidența că lupta anticorupție e aproape blocată. Se află arestat un singur „corupt de serviciu” - Vlad Filat, scrie Chifu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00
Link direct

Guvernul duce lipsă de o majoritate solidă, iar în Parlament, chiar partidele coaliției de guvernare votează ieșind tot mai des „în decor”, adică alături de socialiști. Chifu propune lărgirea coaliției de guvernare, prin cooptarea liberal-democraților, și mai ales desemnarea unui candidat unic al pro-europenilor pentru alegerile prezidențiale de la toamnă. Altminteri, victoria unui pro-rus e previzibilă. Forurile europene ar trebui să ia și ele măsuri urgente: Ucraina, Georgia și Moldova, consideră acest comentator, să trebuie poată accede în Uniunea Europeană.

Tot în Adevărul, Cristian Unteanu discută soarta conflictelor înghețate din estul Europei, care ating exclusiv foste state sovietice. Reaprinderea lor ar putea fi lovitura de grație la starea deja fragilă a păcii în zona Mării Negre, cu repercusiuni propagate la mare distanță. Reluarea ostilităților în Nagorno-Karabah poate fi un episod izolat, dar tot așa de bine ar putea fi, scrie Unteanu, „deschiderea într-un atac frontal pe tabla de şah şi aşa atât de complicată a geo-politicii mondiale”.

Stabilitatea politică din România e mai mult o aparență. Ioana Ene Dogioiu scrie la ziare.com că guvernul condus de Dacian Cioloș e hărțuit sistematic prin zvonurile de remaniere. Un „spectacol dezolant”, organizat, spune jurnalista, nu pentru că guvernul le-ar fi incomod principalelor partide (social-democrații și liberalii), ci pur și simplu pentru un „capital electoral facil”.

Pe frontul justiție-anticorupție însă, bătălia are însă miză mai serioasă. Câteva femei, care ocupă acum poziții-cheie în cele două domenii, sunt sub tirul diverselor forme de intimidare. Doi foști agenți secreți israelieni au încercat cu Laura Codruța Kovesi, procuror șef anticorupție. De ani de zile sunt supuse presiunilor de tot felul președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, judecătoarele care au formulat sentințe de condamnare în dosarele Dan Voiculescu și Adrian Năstase, ba chiar și jurnalista de investigații Ondine Gherguț de la România liberă. Despre toate acestea se scrie astăzi în editorialul ziarului.

XS
SM
MD
LG