Linkuri accesibilitate

Ce se aude despre proiectul politic al Maiei Sandu? (Tribuna)


Cum se întâmplă că R.Moldova are 3 milioane 226 de mii de alegători la o populație de 2,9 milioane? (Ziarul Național)

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu notează într-un comentariu pentru „Deutsche Welle” că deși ultimul sondaj de opinie arată că partidele de la guvernare sunt în cădere liberă, acestea se pregătesc să înainteze candidați pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie. În opinia analistului Igor Boțan, citat în material, actuala majoritate parlamentară, subordonată PD, a împins maxim posibil data alegerilor prezidențiale în speranța că PD va reuși să se reabiliteze în fața electoratului. După părerea unui alt analist politic, Oazu Nantoi alegerile prezidențiale au fost stabilite tocmai pentru 30 octombrie „ca guvernarea să aibă timp să anihileze orice opoziție internă, astfel încât în turul doi să ajungă acei candidați care sunt agreați de regimul oligarhic”.

Într-un editorial publicat pe Tribuna.md, Igor Volnițchi constată cu referire la proiectul politic al Maiei Sandu că nu se aude nimic despre personalități care să fi aderat la acesta, nu se aude nimic despre acțiuni de colectare de fonduri și despre poziţii ale grupului de inițiativă în probleme politice stringente pentru societate. Autorul se întreabă dacă Maia Sandu a decis să schimbe tactica şi a refuzat la intenţia de a crea un nou partid, mizând totul pe alegerile prezidențiale, mai ales că sondajele de opinie o creditează cu șanse reale în acest sens.

Portalul Ava.md publică un comentariu semnat de Vitali Andrievschi în care aceasta constată că acum nu există obstacole majore pentru ca relațiile dintre R. Moldova și Rusia să se dezvolte. Alegerea europeană a dintre R. Moldova, susține Vitali Andrievschi, nu poate fi un impediment în acest proces. „Mai mult, noi vom deveni mai puternici, dacă vom realiza prevederile Acordului de Asociere R. Moldova - UE și, totodată, vom stabili relații bune cu Rusia”, scrie expertul. În opinia lui, R. Moldova este pregătită pentru acest proces, iar mingea rămâne pe terenul Rusiei. Dacă și Moscova va accepta, aceasta va duce la un salt în relațiile dintre cele două țări, nu va deveni din nou o ordinară „alergare pe loc”, este de părere Vitali Andrievschi.

Editorialistul Victor Ciobanu de la Ziarul Național susține că ,,este absolut evident că, în condițiile actuale, în R. Moldova nu poate fi organizat niciun referendum!”. Și asta pentru că este păstrat intenționat haosul legislativ. În opinia sa, toate mișmașurile cu alegerile și, mai ales cu referendumul „sunt deja o îngrădire premeditată, dacă nu se modifică urgent legislația, a dreptului fundamental al poporului și uzurpare!”. Firește, continuă autorul, șeful de la CEC nu-i responsabil pentru decizia actuală. Dar va fi. De exemplu, pentru „datele oficiale” privind numărul alegătorilor din registrul electronic. Editorialistul se întreabă cum se întâmplă că Republica Moldova are 3 milioane 226 de mii de alegători la o populație de 2,9 milioane.

Agerpres scrie despre lansarea ideii de către europarlamentarul Siegfried Mureșan prind desemnarea unui Înalt Reprezentant din partea UE care să păstreze permanent dialogul cu autoritățile de la Chișinău pentru gestionarea parcursului european al RM. „Susțin și doresc să lansez în dezbaterea publică în România, dar și la Bruxelles următoarea idee: cred că UE are nevoie să desemneze câte un Înalt Reprezentant pentru fiecare zonă de conflict (...) sau în fiecare stat care este, la momentul actual, de importanță strategică sau în care (...) au loc o serie de evenimente care necesită o atenție sporită din partea UE. Unul dintre aceste state este RM, unde de-a lungul perioadei de instabilitate politică, de la căderea Guvernului Streleț, din octombrie, până la punerea în funcțiune a actualului guvern, cred că UE trebuia să facă mai mult, trebuia să joace un rol mai activ”, a spus europarlamentarul, citat de Agerpres.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG