Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate Info


Invitata de rubricii astăzi este Elena Cioina.

„Pe Sănătate INFO citiți o știre despre o femeie din Capitală care a murit săptămâna trecută, după ce a fost tratată de o altă boală decât cea de care suferea. Deși avea lupus, pacienta a primit medicație pentru Hepatita Virală B, în timp ce se afla internată la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Deși analizele medicale arătau că femeia nu avea hepatită, doctorii i-au prescris tratament împotriva acestei maladii. Când starea ei s-a înrăutățit, aceștia i-au sugerat familiei să o ia acasă că nu mai au ce-i face. Disperat, fiul Svetlanei Dudco a transferat-o la un spital municipal, unde i-a fost stabilit diagnosticul corect. Însă prea târziu pentru a o putea salva. Medicul de la Spitalul Toma Ciorba, care a tratat-o pe Svetlana Dudco a refuzat să vorbească cu jurnaliștii de la Sănătate INFO, iar directorul ne-a promis să verifice ce s-a întâmplat de fapt. Deocamdată însă nu a venit cu vreun răspuns.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:45 0:00
Link direct

Criză de doctori la unul dintre cele mai mari spitale publice din țară. Este vorba de Spitalul Clinic Republican, unde se internează majoritatea pacienților din țară. Instituția caută peste 200 de cadre medicale. Printre acestea șefi de departamente și șefi de secții, doctori de diverse specializări, asistenți medicali și felceri. De exemplu, Spitalul Clinic Republican are nevoie de șef de secție pentru Departamentul de chirurgie și cel de reanimare și terapie intensivă, dar și doi medici interniști, doi oftalmologi, 40 de anesteziologi-reanimatologi, aproape 150 de asistenți medicali și șase felceri laboranți.

Moldovenii merg tot mai rar la doctor pentru a-și verifica starea de sănătate. Anul trecut, de exemplu, numărul consultațiilor profilactice a scăzut semnificativ față de 2014 – cu peste jumătate de milion. Cel puțin așa arată datele Ministerului Sănătății, potrivit cărora în 2015 cei mai solicitați doctori au fost medicii de familie, ginecologii, neurologii, oftalmologii și ORL-iștii.

Legea privind moratoriul asupra controlului de stat a intrat în vigoare. Asta înseamnă că în următoarele trei luni agenții economici nu vor putea fi verificați de către instituțiile de control. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial. Excepție fac controalele de stat în domeniul sănătăţii. Astfel, Serviciul de Stat a Sănătății Publice are dreptul să verifice dacă agenții economici din țară respectă prevederile Legii Antitutun.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG