Linkuri accesibilitate

Vizita lui Andrei Galbur la Moscova: Moldova ca „platformă de cooperare”


Ministrul rus de externe a repetat că, în viziunea Moscovei, relațiile cu Moldova s-au deteriorat din cauza apropierii acesteia de UE.

Ministrul moldovean de externe Andrei Galbur a efectuat o vizită la Moscova, unde a purtat discuții cu omologul său rus Serghei Lavrov. După întrevedere, cei doi au susținut o conferință de presă comună.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat că vizita omologului său Andrei Galbur la Moscova ar fi o „confirmare reciprocă a continuității relațiilor moldo-ruse” și un efort comun de „soluționare a chestiunilor ce s-au acumulat pe agenda zilei”.

„Partenerii noștri au subliniat că noul guvern al Republicii Moldova este interesat în dezvoltarea cooperării cu Federația Rusă. Am salutat această intenție și am confirmat disponibilitatea de a găsi împreună soluții la chestiunile acumulate, în baza acordului de prietenie și cooperare din 2001 dintre țările noastre”.

Andrei Galbur (dreapta) și Sergei Lavrov, 4 aprilie, Moscova
Andrei Galbur (dreapta) și Sergei Lavrov, 4 aprilie, Moscova

Lavrov a repetat că, din perspectiva Moscovei, una din cauzele deteriorării relațiilor comerciale moldo-ruse a fost semnarea de către Moldova în 2014 a acordului de asociere la Uniunea Europeană. Anul trecut, comerțul bilateral s-a redus cu peste o treime. Lavrov a spus că anul acesta s-ar putea reuni, după o pauză îndelungată, comisia interguvernamentală pentru cooperare moldo-rusă și speră să fie extins pe următorii trei ani și programul de cooperare în domeniul cultural și umanitar:

„Am fost asigurați, fapt pentru care suntem recunoscători, de intențiile și disponibilitatea conducerii Republicii Moldova de a continua să sprijine limba rusă în țara lor”.

La întâlnire s-a vorbit și despre cazurile de deportare din Moldova a unor jurnaliști ruși, precum și despre situația migranților moldoveni și Rusia.

În ce privește reglementarea transnistreană, Serghei Lavrov a spus că Rusia și-ar dori ca Chișinăul și Tiraspolul să-și depășească neîncrederea reciprocă și să se treacă la etapa unei reglementări cuprinzătoare și viabile a conflictului. Moscova, a adăugat el, sprijină revigorarea negocierilor în cadrul formatului 5+2.

„Suntem cu toții de acord ca în baza tacticii pașilor mici dar concreți să restabilim viabilitatea acestui mecanism și să trecem de la chestiunile simple la rezolvarea celor mai complexe, inclusiv determinarea statutului definitiv al Transnistriei în cadrul unei Moldove unitare, indivizibile și neutre”.

Serghei Lavrov a sugerat că Rusia și Moldova au viziuni comune în mai multe chestiuni internaționale și a spus că Moscova apreciază faptul că Chișinăul rămâne adeptul cooperării în cadrul Comunității Statelor Independente. El a adăugat că cele două țări sunt interesate să mențină un dialog permanent referitor la relațiile lor cu Uniunea Europeană și cu NATO, iar în acest sens a și fost semnat astăzi un plan de consultări bilaterale.

Discuțiile cu omologul său moldovean, a conchis ministrul rus de externe, relevă „interesul reciproc de a depăși etapa nu tocmai mulțumitoare a relațiilor bilaterale” și de a pregăti terenul pentru „pași mult mai activi și în domeniul comercial și economic, și în cel umanitar, și al relațiilor externe”.

La rândul său, Andrei Galbur a declarat că Rusia rămâne un partener tradițional pentru Moldova și a confirmat interesul Chișinăului pentru eliminarea barierelor comerciale existente. El a adăugat că Moldova dorește o impulsionare a relațiilor și în plan politic, și în cel cultural-umanitar, și în ce privește reglementarea transnistreană, iar o bază potrivită pentru aceasta ar fi tratatul de prietenie și cooperare moldo-rus din 2001. Totodată, Andrei Galbur a repetat poziția invariabilă a Chișinăului privind nevoia retragerii trupelor ruse din Moldova ca și a reluării necondiționate a negocierilor în chestiunea transnistreană. În ce privește implicarea actorilor globali în evoluțiile din regiune, Andrei Galbur a ținut să spună:

„Moldova nu trebuie să fie un teren de confruntări geopolitice, ci dimpotrivă, cred că Moldova poate deveni o platformă de cooperare. Pentru noi este important ca alegerea noastră suverană în favoarea vectorului dezvoltării europene și modernizare a țării să fie respectat de toți actorii internaționali. Asta ne va permite, din partea noastră, să dezvoltăm o cooperare constructivă cu toți partenerii noștri”, a mai declarat ministrul moldovean de externe la conferința de presă susținută la Moscova.

Previous Next

XS
SM
MD
LG