Linkuri accesibilitate

„Un vot olandez împotriva asocierii ar putea avea impact negativ asupra vieții minorităților sexuale din Ucraina”


La o demonstrație în fața Parlamentului de la Kiev în 2015
La o demonstrație în fața Parlamentului de la Kiev în 2015

„UE a promovat consecvent în țările din est adoptarea unor legi împotriva discriminării persoanelor LGBT în sfera publică.

Săptămâna viitoare alegătorii olandezi vor participa la un referendum pe tema asocierii Ucrainei la Uniunea Europeană. Înaintea consultării populare de miercuri, 6 aprilie, și-au adăugat vocile celor care îi îndeamnă pe olandezi să accepte asocierea organizațiile LGBT din Ucraina și din Uniunea Europeană.

„Un vot olandez împotriva asocierii ar putea avea impact negativ asupra vieții minorităților sexuale din Ucraina”, se spune în fruntea unui comunicat de presă postat pe site-ul ILGA-Europe (http://www.ilga-europe.org/), cea mai mare asociație europeană de grupări care promovează drepturile persoanelor LGBT.

Referendumul olandez de la 6 aprilie, convocat pe baza unei liste cu 300.000 de semnături culese de o revistă satirică, nu va avea valoare de lege. Dar, așa cum observa zilele trecute revista electronică eu.observer, rezultatul consultării populare ar putea influența „atmosfera relațiilor” Ucrainei cu întreaga Uniune Europeană, nu doar cu Olanda.

Iar pentru minoritățile sexuale din Ucraina, orice îndepărtare a țării lor de Europa nu prevestește nimic bun.

Rostyslav Khotin, de la departamentul ucrainean al Europei Libere, ne-a spus că deși persoanele LGBT din Ucraina au mai multe drepturi decât în alte foste republici sovietice, au fost incidente violente la fiecare tentativă de organizare de parade gay, inclusiv la cea mai recentă, de la Kiev.

Pe de altă parte, ne-a spus colegul nostru de la departamentul ucrainean, Uniunea Europeană are interesul să promoveze anti-discriminarea în Ucraina inclusiv pentru a nu se trezi cu o mulțime de persoane care cer azil politic în baza persecuției pe criteriul orientării sexuale.

Sub presiunea Uniunii Europene, Ucraina a adoptat în 2015 un ambițios plan de îmbunătățire a situației persoanelor LGBT și a interzis prin lege – ca și Moldova, mai înainte – discriminarea pe criteriul orientării sexuale pe piața muncii.

Chiar dacă referendumul olandez de săptămâna viitoare nu se referă la aderarea Ucrainei la UE, ci doar la asociere, promotorii lui, inclusiv anti-imigraționiștii din Partidul Libertății al lui Geert Wilders, spun că un vot negativ va fi un semnal că olandezii, și așa enervați de criza migranților sau mai devreme de cea a Greciei, nu doresc „mai multă Europă”.

În aceste condiții, există vreo șansă ca apelul privind minoritatea sexuală din Ucraina să fie auzit de alegătorii olandezi înainte a merge săptămâna viitoare la referendum?

Bjorn van Roozendaal
Bjorn van Roozendaal

Björn van Roozendaal, director de programe la ILGA-Europe, el însuși olandez, crede că da: „În Olanda există un segment mare al electoratului care consideră că promovarea drepturilor persoanelor gay în lume este importantă, și de aceea cred că eforturile activiștilor LGBT înaintea referendumului vor avea impact”.

În opinia activistului de la ILGA-Europe, Uniunea Europeană joacă un rol crucial în promovarea drepturilor LGBT în vecinătatea ei estică: „Uniunea Europeană a promovat consecvent în țările din est adoptarea unor legi împotriva discriminării persoanelor LGBT în sfera publică. Pe de altă parte, poate face și mai mult, mai ales în ce privește asistența tehnică și instruirea care să ajute țările respective să aplice asemenea legi și să ducă la o schimbare culturală în atitudinea față de această minoritate, care rămâne o temă „delicată” în multe din acele țări”.

Olanda a fost prima țară din lume care a legalizat căsătoriile între persoane de același sex, în 2001 și se mândrește cu tradiția de a apăra drepturile omului în lume. Sondajele de opinie dinaintea referendumului asupra asocierii Ucrainei arată că cele două tabere au șanse egale.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG