Linkuri accesibilitate

Ce-și dorește Băsescu: să fie un Cuza al secolului 21?


Traian Băsescu, la Soroca
Traian Băsescu, la Soroca

Fostul președinte român nu face aproape niciodată planuri pe termen lung. E știut că nu e un bun strateg, în schimb viziunile sale pe termen scurt își ating mai mereu țintele.

O purtătoare de cuvânt a președinției moldovene, Ana Samson, a confirmat presei că fostul președinte român Traian Băsescu a făcut cerere de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova, împreună cu soția sa, Maria Băsescu. În urmă cu aproape un an, când fostul lider român a vizitat Chișinăul, președintele moldovean Nicolae Timofti spunea că odată ce Băsescu va face cerere, „nu va fi dificil” să i se acorde cetățenia moldoveană.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00
Link direct

Fostul președinte român a anunțat mai demult că vrea să aibă și cetățenia moldovenească, din sentimentalism: „dacă nu putem avea cetățenie română pe ambele maluri ale Prutului măcar să le am eu pe amândouă”, spunea Traian Băsescu în 2013, adăugând că „e o chestiune sentimentală”. Fostul șef de stat mai avea, la acea dată, puțin până la finele mandatului și se pregătea pentru politica de după.

A fost din 1945 încoace singurul oficial de rang înalt din România care a cerut în gura mare unirea cu Republica Moldova și a declarat că acesta e următorul obiectiv major al României. Nu a avut, însă, un răspuns pe măsură de la Chișinău. Nici președintele, nici premierul și cu atât mai puțin ministrul de Externe din Republica Moldova n-ar fi putut îmbrățișa în piața publică dezideratul expus de Băsescu. Ar fi putut deveni un „casus beli”, după cum spunea analistul american Robert D. Kaplan. Adică un motiv de război pentru Rusia, dacă România și Republica Moldova și-ar fi dat mâna pur și simplu. Acest lucru nu este nici posibil, nici dorit de cele două părți, nici oportun în conjunctura internațională actuală. În România sondajele arată că în jur de două treimi din populație și-ar dori unirea, dar în Republica Moldova, numărul doritorilor e mult sub jumătate.

În orice caz, Traian Băsescu și-a făcut un stindard politic din unire și s-a așezat pe acest culoar, rămas gol după moartea naționalist-extremistului Vadim Tudor. E singura lui idee și din ea și-a făcut program pentru Partidul Mișcarea Populară, care a aflat, de altfel, astăzi, că judecătorii de la Curtea de Apel București au respins cererea de înscriere în registrul partidelor politice.

Atunci când s-a gândit că are nevoie de cetățenia moldovenească, Traian Băsescu nu avea desigur în minte doar „chestiuni sentimentale”. A fost mereu un politician pragmatic, chiar dacă spre finele mandatului său a avut unele derapaje de logică. Surse din anturajul său știau că Nicolae Timofti i-a promis cetățenia, iar președintele moldovean o face pe ultima sută de metri a mandatului său, pentru ca în acest fel să nu lase să se înțeleagă că ar fi un gest politic, ci mai degrabă unul simbolic pentru un fost aliat.

Dubla cetățenie va fi într-adevăr exploatată simbolic de Traian Băsescu, atât în interior, unde formațiunea sa este cotată cu 7%, dar poate și în Republica Moldova unde s-ar putea implica mai activ în campania electorală, fără să-și dorească pe moment postul de președinte, la care nici n-ar avea acces prin Constituție, fiindcă nu a locuit niciodată dincolo de Prut. Fostul președinte român nu face aproape niciodată planuri pe termen lung. E știut că nu e un bun strateg, în schimb viziunile sale pe termen scurt își ating mai mereu țintele. Este un tactician redutabil, o recunosc și adversarii săi, așa că dacă obține cetățenia moldovenească înseamnă că vrea să o folosească la ceva.

Mereu și-a dorit să joace un rol istoric, poate un fel Cuza, unificator în secolul 21. Deocamdată, are nevoie de suport intern, unde credibilitatea sa a ajuns la circa 17 procente și se află în creștere. Apoi, rămâne de văzut în ce fel se poate implica dincolo de Prut și dacă dorințele sale nu cumva ar putea face mai mult rău decât bine, în contextul complicat din Republica Moldova și din întreaga regiune.

Previous Next

XS
SM
MD
LG