Linkuri accesibilitate

Alexandru Tănase: „Următorul președinte urmează să fie ales prin vot direct”


Interviu cu președintele Curții Constituționale de la Chișinău.

Verdictul CC vine la 15 ani de la modificarea modului de alegere a președintelui țării și pare să aibă două efecte imediate: satisface una din doleanțele centrale ale protestatarilor din Chisinau și elimină alternativa alegerilor anticipate (care ar fi putut fi provocate de un eventual eșec al parlamentului de a alege președintele țării). Președintele CC, Alexandru Tănase a acordsat un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă:

Europa Liberă: Puteți să ne spuneți pe înțelesul firului ierbii, ce trebuie să înțeleagă din acest verdict pe care l-ați anunțat?

Alexandru Tănase: „Astăzi am examinat sesizarea unui grup de deputați din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova care au solicitat verificarea modificărilor care au fost operate în Constituție în anul 2000 și anume în partea ce vizează respectarea procedurii de adoptare. Este vorba de faptul că în 2000 Curtea Constituțională a avizat un text pe un proiect de modificare a Constituției, iar parlamentarii au modificat substanțial acest text de proiect de lege în Parlament, cu încălcarea oricăror prevederi legale, în mod special cu încălcarea prevederilor constituționale, instituind un mecanism care, pe parcursul ultimilor 16 ani de zile a generat blocaje constituționale, un cerc vicios din care nu am reușit până acum să ieșim.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00
Link direct

Europa Liberă: Înalta Curtea astăzi a decis că procedura de alegere a șefului statului în Parlament e neconstituțională?

Alexandru Tănase: „Noi am decis că modificările care au fost operate în Constituție sunt operate cu încălcarea prevederilor constituționale. Prin urmare, ele sunt contrare Constituției. În acest fel, a fost restabilit textul constituțional care a existat până la modificarea ei.”

Europa Liberă: Și următorul președinte urmează a fi ales de către popor?

Alexandru Tănase: „Următorul președinte urmează a fi ales prin vot direct, da. Așa este.”

Europa Liberă: Dar până se ajunge la aceasta, Parlamentul trebuie să voteze acum ceea ce a fost votat în 2000?

Alexandru Tănase: „Nu, nu. Parlamentul acum nu mai are nimic de făcut. În hotărârea Curții veți vedea: Curtea Constituţională nu s-a limitat doar la constatarea neconstituţionalităţii, dar a reactivat şi a reintrodus în spaţiul juridic acele norme legale care erau valabile până la modificarea Constituţiei, în special, este vorba despre Codul Electoral, care lichidează orice blocaj. Parlamentul trebuie să ia o decizie privind stabilirea datei alegerii în termen de două luni de zile, după expirarea mandatului actualului preşedinte, domnului Nicolae Timofti.”

Europa Liberă: Deci, în următoarele două luni ar trebui să se purceadă la alegerea preşedintelui prin vot direct?

Alexandru Tănase: „Mai exact ar fi în termen de două luni de zile de la expirarea mandatului domnului Timofti, trebuie declanşat mecanismul de alegere a noului şef al statului prin vot direct. Şi Parlamentul are deja la îndemână posibilitatea să decidă o dată care este mai potrivită, deoarece nu poţi fixa alegerile aşa peste noapte, trebuie să ofere o perioadă de timp suficientă ca oamenii să-şi poată formula opinia, ca actorii politici să poată să-şi pregătească candidaţii, să se pregătească de campania electorală. Mai mult ca atât, există şi o recomandare a Comisiei de la Veneţia în acest sens, care recomandă autorităţilor să ofere termen de cel puţin jumătate de an pentru un asemenea exerciţiu.”

Europa Liberă: Și credeţi că sursa aceasta de criză constituţională s-a epuizat?

Alexandru Tănase: „În mod cert, s-a epuizat. Deoarece a fost eliminat acel mecanism care genera blocaje în Constituţie. De acum încolo, alegerile anticipate pe motivul nealegerii şefului statului nu mai sunt posibile să aibă loc, nici măcar la modul teoretic.”

Europa Liberă: Domnul Timofti îşi exercită atribuţiile până la alegerea noului preşedinte sau spicherul va prelua aceste prerogative?

Alexandru Tănase: „Domnul preşedinte Timofti, conform Constituţiei, exercită interimatul funcţiei până în momentul când va fi învestit, până la depunerea jurământului chiar, a noului preşedinte ales deja conform procedurii prin alegeri directe.”

XS
SM
MD
LG