Linkuri accesibilitate

Valeriu Munteanu: corupţia din silvicultură nu mai poate fi tolerată


Ministrul mediului se declară „consternat” de amploarea furtului pe care l-a constatat la o inspecție inopinată, care s-a încheiat cu nouă suspendări din funcţie

Valeriu Munteanu a fost vineri în pădurea Mereșeni din raionul Hâncești. Acum urmează să fie inspectate toate cele 24 de întreprinderi silvice, iar ministrul, după cum a declarat corespondentei Europei Libere, va încerca să lupte mai eficient cu corupția, începând cu cea din propriul minister.

Corupţia din silvicultură nu mai poate fi tolerată, declară ministrul Mediului Valeriu Munteanu, care mai spune că se fură de două ori mai mult lemn din pădure decât se raportează, dacă nu chiar mai mult. Şi această schemă începe de la angajare şi are complici şi printre funcţionari de rang înalt, şi printre angajați ai instituțiilor de drept:

„Ştiu foarte exact că se plătesc 5.000 de euro pentru cei care vor să ajungă pădurar; 15.000 – 20.000 de euro pentru un şef de ocol silvic care are 10-13 pădurari în subordine şi, respectiv, 50.000 de euro pentru un şef de întreprindere. Toată lumea cunoaşte despre acest lucru. În calitate de ministru, am spus că dacă cineva cunoaşte cazuri să vină să-mi spună mie şi eu o să merg cu procurorul să-i punem cătuşe”.

Europa Liberă: Domnule ministru, acest domeniu e bănos.

„Zece milioane de euro până acum s-au furat anual din acest domeniu. Eu sunt responsabil pentru ceea ce spun şi sunt gata să demonstrez calculele pe care le am. Dar anterior de mine, le-a făcut Banca Mondială şi alţi parteneri”.

Ministrul Mediului a povestit că a mers în pădurea din Hânceşti fiind convins că mulţi angajaţi din silvicultură sunt complici. În urma unor sesizări ale cetăţenilor, Munteanu a insistat să se facă controale repetate. Reprezentanţi ai Inspectoratul Ecologic de stat şi Moldsilva, direcția floră şi faună, au raporat că nu sunt nereguli pe acest segment. În acelaşi timp, ministrul a demonstrat că porţiuni de pădure au fost tăiate, iar pentru a ascunde urmele, tulpinile au fost acoperite cu pământ sau arse cu cauciucuri.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:00 0:00
Link direct

„Eu am avut credinţa şi ştiam sigur că ei mint şi intră în toată această schemă corupţională. De aceea am zis că în momentul în care ostașii mei nu pot verifica acest lucru merg eu personal şi o să demonstrez. Culmea este că eu simt că nu există deschidere încă din partea organelor de drept, pentru că eu am invitat şi comisarul, şi procurorul şi vreau să vă spun că nu am văzut mare bucurile pe feţele lor în momentul în care ei sunt prieteni la cataramă şi se ştiu toţi acolo în raion şi o venit ministru de la Chişinău şi-i pune să se certe. Dar eu le-am spus că o să ţin la control acest dosar penal”.

Ministrul Mediului se declară convins că ceea ce a văzut în pădurea din Mereșeni, raionul Hâncești, este un fenomen prezent şi în alte regiuni. Iar pentru a-l dezrădăcina trebuie să existe condamnări penale cu executare.

Expertul Aurel Lozan, coordonatorul naţional al unui proiect în silvicultură, realizat cu suportul Băncii Mondiale şi al Uniunii Internaționale de Conservare a Naturii, crede că una dintre cauzele tăierilor ilicite e că pentru mulţi politicieni de la guvernare şi funcţionari din domeniu pădurea înseamnă doar lemn, adică o posibilă sursă de venit. O altă premisă ce ar fi dus la apariţia neregulilor e politizarea excesivă a funcţiei de director al Moldsilva şi schimbarea deasă a şefilor. Totodată, potrivit lui Aurel Lozan, există mai multe metode de a tăia ilegal pădurea:

„Cei din sistem care organizează licitaţia şi tot ei, prin persoanele lor, direct sau indirect, se implică pentru valorificarea acestei mase lemnoase. Şi doi la mână, are loc furtul, fiindcă dacă, de exemplu, se licitează 100 m3, câştigul sau profitul va fi mic şi atunci, eu intuiesc, că cu lucrătorii de la întreprinderile silvice şi pot apărea situaţii când de facto recoltează mai mult decât este indicat în contract”.

Ulterior revine rolul Inspectoratului ecologic să facă verificări. Atât Lozan, cât şi ministru Munteanu afirmă că se întâmplă situaţii când angajaţi de aici sunt mituiţi. Până a ajunge ca instanţele să se pronunţe pe astfel de cazuri, expertul Aurel Lozan este de părerea că societatea civilă trebuie să fie mai activă şi să semnaleze toate cazurile de posibile ilegalităţi, mai ales acum cât subiectul este fierbinte.

Previous Next

XS
SM
MD
LG